Οι καθηλωτικοί μονόλογοι του Πατσίνο που σημάδεψαν την ψυχούλα μας

Τα δικά μας «Χρόνια Πολλά» στο πιο ψαρωτικό βλέμμα του Χόλιγουντ.

Για τον Πατσίνο μπορείς να πεις πολλά, αλλά και τίποτα να μην πεις είναι τέτοιο το μέγεθός του που μιλάει από μόνο του για εκείνον. Ο Πατσίνο είναι πέρα από τους ύμνους και τις ελεγείες. Βρίσκεται σε αυτό το στάδιο που ακόμα και αυτά μοιάζουν λίγα για να περιγράψουν την επιρροή που ασκεί, το υποκριτικό του εκτόπισμα, την προσωπικότητά του.

Και αν κάτι μιλάει από μόνο του για τον Πατσίνο καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον, αυτό είναι οι μονόλογοι του. Δεν υπάρχει άνδρας που να μην έχει ανατριχιάσει ακούγοντάς τους. Δεν υπάρχει άνδρας που να μην έχει ενθουσιαστεί, παθιαστεί ή ακόμα και να ονειρευτεί ότι σε κάποια οριακή στιγμή της ζωής του, θα πει αυτά τα λόγια. Θα είναι τόσο χειμαρρώδης και καθηλωτικός με το λόγο του.

Για τα σημερινά του γενέθλια, κλείνει τα 77, ξεχωρίσαμε 9 σπουδαίους μονόλογους. Αν τους ακούσεις όλους σερί, μάλλον μετά θα νομίζεις ότι μπορείς να κατακτήσεις μόνος σου τον κόσμο. Δεν είναι και λίγο. 

 

1. Dick Tracy

«I. Want. Dick. Tracy. Dead»

Βάλε στο μίξερ γκροτέσκο και δύο δόσεις πατσινικής υπερβολής και έχεις αυτό το σύντομο μα τόσο Βig Boy Caprice μονόλογο που κλείνει με ιπτάμενους αστακούς. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μοιάζεις κωμικά οργισμένος χωρίς να θες να δείχνεις κωμικά οργισμένος.

 

2. Η Ένταση

«GREAT ASS»

Ένας από τους πιο γνωστούς αυτοσχεδιασμούς του Πατσίνο. Βραχνάδα στη φωνή, αύξηση έντασης, μάτια που γουρλώνουν και ένα GREAT ASS να γεμίζει το στόμα και όλη την ατμόσφαιρα της σκηνής. Σχεδόν τα έπιασες (τα οπίσθια) και ας μην υπήρχαν πουθενά εκεί τριγύρω.

 

3. Σκυλίσια μέρα

«Attica! Attica!»

Αναφορά στην εξέγερση των φυλακών Attica που έλαβε χώρα το 1971. Ίσως όχι η καλύτερη στιγμή του Πατσίνο αλλά η κραυγή και μόνο παρωδήθηκε πολλές φορές.

 

4. Ο έμπορος της Βενετίας

«If you prick us, do we not bleed?»

Αναμετρήθηκε με τον Σαίξπηρ, κέρδισε με αυτό το ακατμάχητο ψεύδισμα που ένας τύπος σαν το Σάυλοκ θα έπρεπε ούτως ή άλλως να είχε.

 

5. The Insider

«Are you a businessman or are you a newsman!?»

Κλασικό αγαπημένο μάθημα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η ηθική και οι αξίες βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι ο κυνικός υπονομευτής του, μα ο πύρινος υπερασπιστής τους. Επίσης, μας έκανε και λίγο πιο υποψιασμένους για το πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ.

 

6. Άρωμα Γυναίκας

«If I were the man I was five years ago I’d take a FLAMETHROWER to this place»

Εδώ έχουμε ένα είδος πατσινικού παράδοξου: Η αδικία του να έχεις κερδίσει το μοναδικό σου Όσκαρ για τον όχι καλύτερό σου ρόλο σου και ενώ ήταν υποψήφιοι επίσης ο Ίστγουντ («Οι ασυγχώρητοι»), ο Ουάσινγκτον («Μάλκομ X») και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. («Τσάπλιν») και ο Στίβεν Ρία («Το παιχνίδι των λυγμών»), και ταυτόχρονα ο λόγος που κέρδισες αυτό το Όσκαρ.

 

7. Οικόπεδα με θέα

«Υou never open your mouth, ‘til you know what the shot is»

Πατσινικό hairdryer στον «μουγγό» Κέβιν Σπέισι. Τον κάνει σκουπίδι χωρίς καν να χρειαστεί να υψώσει τον τόνο της φωνής του. Τόσο κόντρα Πατσίνο μα και τόσο Πατσίνο ταυτόχρονα.

 

8. Ο Δικηγόρος του Διαβόλου

«He’s a tight ass! He’s a sadist! He’s an absentee landlord!»

Τρομακτικός, οργίλος, γεμάτος από ένθεη μανία. Αν ποτέ ο διάβολος έκοβε βόλτες στη Γη και παρουσιαζόταν μπροστά σου, θα ήταν έτσι ακριβώς. Έξτρα πόντοι για την άψογη τεκμηρίωση του Σατανά ως του τελευταίου αληθινού ανθρωπιστή σε μια εποχή γεμάτη από κυνισμό.

 

9. Any Given Sunday

«THAT’S WHAT LIVIN’ IS!»

Τίποτα. Δεν έχω λόγια και δεν χρειάζονται λόγια για αυτή την ωδή πάθους, πώρωσης. Ακούς τον Πατσίνο και νιώθεις άτρωτος. Και νιώθεις άτρωτος επειδή ακούς τον Πατσίνο. Μπορεί να παίζεις για πλάκα μπάσκετ με τους φίλους σου σε ανοιχτά, αλλά με τον Πατσίνο στο πλευρό σου θα σε ρίξουν στην Oracle Arena απέναντι στους Ουόριορς και θα κάνεις triple double.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved