Μήπως είναι σίγουρη τηλεοπτική επιτυχία οι fantasy συγγραφείς τελικά;

Θα γίνει η τηλεοπτική μεταφορά του Wheel of Time το νέο Game of Thrones αδέρφια;

Όσοι έχουν ζήσει εποχές πριν από τις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών θα θυμούνται πως το fantasy ήταν εξοβελισμένο στο κινηματογραφικό πυρ το εξώτερον. Δεν έπαιζε για κανένα λόγο στα 90s να επενδύσει λεφτά το Χόλυγουντ σε παραγωγές ταινιών «για μεγάλους» βασιζόμενο σε ένα τόσο «παιδαριώδες» λογοτεχνικό είδος. Φυσικά όποτε το είχε κάνει λίγο παλιότερα, όπως με τον Conan (1982) και το Willow (1988) τα ταμεία είχαν σπάσει. Όπως αποδείχθηκε δηλαδή, καμιά φορά τα μυαλά του marketing δεν πιάνουν το vibe του κοινού και εν τέλει χάνουν χρυσές ευκαιρίες.

path of daggers

Φυσικά όλα αυτά άλλαξαν μετά το Lord of The Rings και στο τηλεοπτικό τοπίο μετά το Game of Thrones. Τότε τα αρπακτικά των εταιρειών παραγωγής μύρισαν φρέσκο αίμα και εύκολο χρήμα. Η τελευταία είδηση που κάνει πάταγο σε όλο το nerd ίντερνετ είναι πως το μεγαλεπήβολο έπος του εκλιπόντος πρόσφατα Robert Jordan, το "Wheel of Time", μπαίνει στη γραμμή παραγωγής και δεν θα αργήσουμε να το δούμε στις οθόνες μας. Εκεί στη Sony Entertainment ετοιμάζονται για χρυσές δουλειές με άλλα λόγια.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πραγματικά σε μέγεθος έργο που εκτείνεται σε συνολικά 14 βιβλία! Πραγματικά δεν έχω ιδέα τι θα πρωτοχωρέσουν στη σειρά αλλά σίγουρα προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον η προσπάθεια. Η αλήθεια είναι πως σε αρκετά κομμάτια του το έργο θυμίζει υπερβολικά Τόλκιν ενώ με μια πρώτη ανάγνωση κάποιος βλέπει αρκετά απλοϊκά στοιχεία: ο «κακός» ονομάζεται Τhe Dark One, ο «καλός» The Creator και ο ήρωας που μετενσαρκώνεται συνεχώς The Dragon. Πιο απλά δεν γίνεται με άλλα λόγια. Μένει, λοιπόν, να δούμε αν θα καταφέρουν να μεταφέρουν το παραμυθένιο πνεύμα των βιβλίων που έχουν πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα από αυτή του ζοφερού και πραγματιστικού Game of Thrones με επιτυχία.

malazan book of the fallen

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που ονομάζεται fantasy (ή sword & sorcery) λογοτεχνία ζει τη χρυσή τηλεοπτική εποχή του. Το "Vikings" ναι μεν είναι ιστορική σειρά αλλά ουσιαστικά απευθύνθηκε στο κοινό που αγαπάει ασπίδες, σπαθιά και επικά σκηνικά. Ενώ το “The Shannara Chronicles” που ξεκίνησε το 2016 σπουδαίο δεν το λες, είναι σίγουρα όμως διασκεδαστικό και δείχνει προς τα που θα κινηθούν τα στούντιο παραγωγής τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει, βέβαια, μεγάλος κίνδυνος στο κυνήγι του χρήματος να αρχίσουν να τα ξεπετάνε και από την αρτιότητα του σήμερα (βλέπε Game of Thrones) να βρεθούμε στην προχειρότητα του αύριο. Όπως και να έχει πάντως, πολλούς από εμάς δε μας χαλάει, ίσα ίσα το αντίθετο. Περιμένουμε μήπως γίνουν τα πραγματικότητα τα εφηβικά μας όνειρα και δούμε τον Έλρικ του Μελνιμπονέ σε τηλεοπτική μεταφορά. Και μήπως τολμήσουν να «γυρίσουν» σε φιλμ το σύγχρονο αντίπαλο δεος του Game of Thrones: το καταπληκτικό Malazan Book of the Fallen του Καναδού Steven Erikson. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved