Τα 10 αριστουργήματα στην ταινιογραφία του Steven Spielberg

Οι καλύτερες ταινίες που έκανε ποτέ ο δάσκαλος του σύγχρονου σινεμά.

50 χρόνια τώρα στην βιομηχανία του θεάματος, είναι σίγουρα από τους πιο δημοφιλείς και επιτυχημένους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Steven Spielberg έχει κερδίσει 7 υποψηφιότητες για το βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας τις δυο. Οι ταινίες του έχουν αποφέρει συνολικά περίπου 9 δισ. Δολάρια!

Τι να πούμε γι’ αυτό το μεγαθήριο της μεγάλης οθόνης; Ότι και να πούμε απλά θα είναι λίγο μπροστά σε αυτά που ο ίδιος ο Steven Spielberg έχει προσφέρει στην παγκόσμια σινεματική κουλτούρα.

Ίσως, εμπορικά μιλώντας, ο Steven Spielberg να είναι ο πιο επιτυχημένος σκηνοθέτης όλων των εποχών, με όλες του τις ταινίες να σπάνε ρεκόρ στα ταμεία.

Εμείς κάναμε μία διαλογή από τις καλύτερες του ταινίες που έμειναν στην ιστορία του σινεμά:

 

  1. Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου – 1977

Δύο χρόνια μετά τα Σαγόνια του Καρχαρία, ο Spielberg γυρίζει την πρώτη του ταινία με θέμα τους εξωγήινους, θεματολογία που θα αγαπήσει και στην πορεία της καριέρας του.

 

 
  1. Minority Report – 2002

Με ένα σενάριο κόλαση βγαλμένο από διήγημα του θεού Philip K. Dick, που θέλει στο μέλλον οι κοινωνίες να μπορούν να προβλέπουν το έγκλημα πριν καν αυτό γίνει, φτιάχνει ένα blockbuster για σκεπτόμενους σινεφίλ, με επιρροές από τον Χιτσκοκ έως το Blade Runner.

 

 
  1. Λίνκολν – 2012

Ο Daniel Day Lewis ταυτίστηκε με το πρόσωπο του Λίνκολν τόσο σε επίπεδο εμφάνισης όσο ακόμα και στην εκφορά του λόγου, με αποτέλεσμα να κερδίσει το τρίτο πρωταγωνιστικό Όσκαρ της καριέρας του. Η σκηνοθετική ματιά του Spielberg εδώ είναι εξαιρετική.

 

 
  1. E.T. The Extra-Terrestrial – 1982

Η συγκεκριμένη ταινία συντρόφευσε όλα τα παιδικά μας όνειρα με εξωγήινους. Ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά.

 

 
  1. Τα Σαγόνια του Καρχαρία – 1975

Το πρώτο κανονικό και με το νόμο blockbuster και μία από τις πιο τρομακτικές ταινίες που έβγαλε ποτέ το σινεμά, ‘Τα Σαγόνια του Καρχαρία’ έγραψαν εισπρακτική ιστορία και κάνουν τους στουντιάρχες του Χόλυγουντ να αναδιαμορφώσουν όλο τον κινηματογραφικό σχεδιασμό στην διανομή.

 

 
  1. Πιάσε με αν Μπορείς – 2002

Ο Spielberg εμπνέεται από την αληθινή ιστορία ενός φοβερού πλαστογράφου αλλά και του πράκτορα του FBI που βάζει σκοπό της ζωής του να τον κλείσει στη φυλακή. Τρομερό σασπένς και έξυπνο σενάριο.

 

 
  1. Jurassic park- 1993

Άλλαξε για πάντα τα κινηματογραφικά δεδομένα δείχνοντας στη μεγάλη οθόνη για πρώτη φορά τους προϊστορικούς δεινόσαυρους, πολύ πριν την απίστευτη εξέλιξη των απτικών εφέ με υπολογιστή. Πραγματικό έπος.

 

 
  1. Saving Private Ryan – 1998

Τι να πει κανείς για αυτό το αντιπολεμικό έπος της οθόνης; Ότι καλύτερο έχει γυριστεί σε πολεμική ταινία, αληθοφάνεια και δέος για τον πόλεμο.

 

 
  1. Ιντιάνα Τζόουνς: Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού – 1981

Η απόλυτη ”εξωτική” περιπέτεια. Απίστευτη δράση, χιούμορ κι ένας από τους πλέον εμβληματικούς χαρακτήρες της ποπ κουλτούρας έκανε την εμφάνιση του.

 

 
  1. Η Λίστα του Σίντλερ – 1993

Ένα αντιπολεμικό δράμα που σπάει κόκαλα με την σκληρότητα και την ωμή ιστορία που παρουσιάζει. O Spielberg, αν και Εβραϊκής καταγωγής κι ο ίδιος, είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο απίστευτο σενάριο και στις ανατριχιαστικές εικόνες του πολέμου. Η καλύτερη του ταινία μακράν.

 

 
 
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τον Spielberg εν δράσει πίσω από τις κάμερες μέσα στα χρόνια της καριέρας του:


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved