Αν η reggae ήταν άνθρωπος θα λεγόταν Bob Marley

Σαν σήμερα δίνει την τελευταία παράσταση της ζωής του, ακόμα και αν η κλεψύδρα είχε αδειάσει σημαντικά. 

Reggae και Bob Marley είναι έννοιες ταυτόσημες. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1945 στο Miami της Florida έβλεπε για πρώτη φορά το φως της ημέρας ένα παιδάκι το οποίο έμελλε να αφήσει το αποτύπωμά του ανεξίτηλο στην παγκόσμιο ιστορία της μουσικής. Και ίσως αυτό να μην είναι σωστό, μιας και ο Bob Marley έκανε κάτι παραπάνω από αυτό. Σύστησε την reggae σε όλη την Υφήλιο. Την έκανε τρόπο ζωής, την ερωτεύτηκε και τον ερωτεύτηκε, «υπηρετώντας» την μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

 

 

Μπορεί να γεννήθηκε στις ΗΠΑ αλλά η καταγωγή του ήταν από την Τζαμάικα. Εκεί που επέστρεψε για να περάσει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, αλλά δεν τα κατάφερε. Στις 11 Μαΐου του 1981 ο τεράστιος αυτός καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή, νικημένος, από τον καρκίνο. Αρχικά μελάνωμα, εν συνεχεία μετάσταση στον εγκέφαλο.

Διόρθωση. Ο Bob Marley μπορεί να «έφυγε» από την επάρατη νόσο, αλλά δεν νικήθηκε ποτέ από αυτή. Και δεν βίωσε την ήττα γιατί πολύ απλά, ούτε ο ίδιος δεν σταμάτησε στιγμή να ζει την ζωή του. Δεν άφησε το κακό να τον αλλάξει. Ακόμα και όταν έμαθε ότι έχει μόνο μερικούς μήνες ζωής, μπήκε στο αεροπλάνο και πήγε να δώσει μία ακόμα παράσταση. Ένιωθε ότι το όφειλε σε όλους εκείνους που τον «αγκάλιασαν» μέχρι το τέλος. Ή αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το όφειλε στην ίδια τη reggae.

 

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1980 λοιπόν…

Ο Marley βρισκόταν στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη. Έμοιαζε σαν μια μέρα όπως όλες οι άλλες, με το πρωινό να ξεκινά με το καθιερωμένο του τζόκινγκ στο Central Park. Κατά την διάρκεια της πρωινής του γυμναστικής κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί του ανακοίνωσαν τα δυσάρεστα. Καρκίνος και το χειρότερο, μόλις λίγοι μήνες ζωής.

 

 

Την ώρα που οι περισσότεροι θα σκέφτονταν τρόπους για να «φύγουν» μια ώρα αρχύτερα, ο Bob Marley έφτιαξε τα πράγματά του και την επομένη μπήκε στο αεροπλάνο. Επόμενος προορισμός, το Pittsburg της Pennsylvania. Εκεί όπου μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό χαρίζει μια (ακόμα) μοναδική παράσταση στους θαυμαστές του. Μια παράσταση που έμεινε στην ιστορία γιατί ήταν και η τελευταία του.

 

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1980. 40 χρόνια πριν 

Το τι γίνεται στην «Άλλη Πλευρά» κανείς δεν το γνωρίζει. Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες ανθρώπων που «έφυγαν» και επέστρεψαν, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι γίνεται από την στιγμή που αφήνουμε αυτόν τον μάταιο κόσμο. Ο Marley όμως για να είναι καλυμμένος είχε ξεκαθαρίσει πως ήθελε πάρει μαζί του στην τελευταία του κατοικία: Την Les Paul κιθάρα του, μαριχουάνα, μια μπάλα ποδοσφαίρου, την Βίβλο και το δαχτυλίδι που του είχε χαρίσει ο Πρίγκηπας της Αιθιοπίας.

Η ψυχή του μπορεί να βγήκε, το χούι όμως όχι.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved