Το Away είναι η δόξα που λείπει από την σημερινή ανθρωπότητα

To space drama του Netflix μας θύμισε ότι είμαστε ικανοί για υπέροχα πράγματα.

Η αποίκηση του Κόκκινου Πλανήτη, του Άρη, υπήρξε ένα όνειρο της ανθρωπότητας από την εποχή των Γαλαξιακών Αυτοκρατοριών που έγραφε ο Isaac Asimov αλλά και ο μεταγενέστερος Philip K. Dick. Με την κατάκτηση της Σελήνης να τελειώνει στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η ανθρωπότητα ξεκίνησε τα σχέδια για να μπορέσει κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσει να στείλει μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Χρειάστηκαν δορυφόροι, σεισμογράφοι και rovers, αλλά το Away έρχεται να παρουσιάσει αυτή την μοναδική στιγμή της κατάκτησης.

Παρότι η Hilary Swank δεν συνηθίζει να απογοητεύει στις ταινίες της, στο Away παρουσιάζεται μοναδικά οι υπέροχες ανθρώπινες στιγμές μίας γυναίκας-αστροναύτη, που ενώ έχει στον ορίζοντα της μία από τις σημαντικότερες αποστολές των τελευταίων δεκαετιών, είναι παράλληλα μητέρα και σύζυγος. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που μέσα σε 10 επεισόδια παρουσιάζονται οι αμφιβολίες του, οι έριδες, αλλά και το background story του καθενός που είναι υπεύθυνο για την αντίληψη που έχουν τόσο για την ζωή, όσο και τις προσωπικές επιλογές τους. Αλλά αυτό είναι το personal drama κομμάτι. Κάτι που περιμένεις να υπάρξει σε σειρές σαν και αυτές, ώστε να συνεχίζουν να έχουν ενδιαφέρον επεισόδιο με το επεισόδιο.

Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι το κομμάτι της περιπέτειας. Διόρθωση, το space drama που παρουσιάζεται και μάλιστα για παραπάνω από έναν λόγους. Από την μία παρουσιάζει όλες τις πιθανές δυσκολίες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα πλήρωμα σε ένα τέτοιο ταξίδι, αλλά από την άλλη μοιράζεται και τόσες μηχανικές και ιατρικές λεπτομέρειες, που κάνει το διάστημα ακόμη πιο τρομαχτικό και συνάμα γοητευτικό. Το Away δεν είναι Interestellar, αλλά δεν στοχεύει και να περάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο. Ακολουθεί την λογική, την επιστήμη και την τακτική της NASA που μέχρι και σήμερα αναφέρει πως «Δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση, απλά δεν την έχουμε βρει ακόμη εμείς». Όλες αυτές οι δυσκολίες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να υπάρξουν σε σενάρια σαν και αυτά -ή τουλάχιστον οι πιο προκλητικές- παρουσιάζονται μέσα στο series για να καταλήξουν τελικά σε ένα παγκόσμιο μήνυμα: ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να δουλεύουν μαζί για το καλό της ανθρωπότητας.

 

 

Είναι αυτή η αίσθηση έμπνευσης που αφήνει το Away σε κάθε επεισόδιο, σε μία εποχή που ο άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο από ποτέ ο ένας τον άλλο. Μία μικρή υπενθύμιση πως χάρη σε αυτή την στάση και σε αυτό το σκεπτικό φτάσαμε στα άστρα, κατακτήσαμε ένα μικροσκοπικό κομμάτι του ηλιακού συστήματος και κάναμε μικρά βήματα για εμάς και τεράστια για την ανθρωπότητα. Ο Άρης, η κατάκτηση του όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το Away, είναι η επόμενη δόξα που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να συνεχίσει να δουλεύει μαζί. Αυτή τη φορά χωρίς Ψυχρούς Πολέμους, αλλά με συνεργασία και ορθή σκέψη για να τονιστεί περισσότερο από ποτέ το Sky is not the limit.

Όλα αυτά και άλλα τόσα, μέσα από το Away που είναι ήδη διαθέσιμο στο Netflix.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved