David Lynch: H παράξενη ταινιογραφία ενός σύγχρονου master

Όλες οι ταινίες του τεράστιου σκηνοθέτη από τη χειρότερη στην καλύτερη.

Ποιος δεν έχει δει έστω και μία φορά στη ζωή του μία ταινία του David Lynch; Αν όντως είσαι ένας από αυτούς του άτυχους και παραπλανημένους ανθρώπους που δεν έχουν δει καμία ταινία του πιο παράξενου σκηνοθέτη του εικοστού αιώνα και βάλε, ε τότε τι να σου πω, το να διαβάσεις αυτό το άρθρο είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις.

1200

Στην παρακάτω λίστα φυσικά δεν συμπεριλάβαμε την σειρά Twin Peaks μόνο και μόνο επειδή εκπίπτει στην κάπως ευτελή καλλιτεχνικά πλέον κατηγορία της σειράς (αν και μόνο ευτελής δεν είναι η συγκεκριμένη) και όχι της ταινίας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ίσως να είναι και η κορυφαία του δουλειά σαν σύνολο. Είναι όμως "σειρά" οπότε την αφήσαμε έξω γιατί εδώ η λίστα αφορά μόνο ταινίες του που έχουν παιχτεί στην μεγάλη οθόνη και μόνο.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι η κατάταξη από την χειρότερη στην καλύτερη, πάντα κατά την δική μας άποψη:

10. Dune

To έπος του Φρανκ Χέρμπερτ το οποίο επαναπροσδιόρισε την επιστημονική φαντασία στην λογοτεχνία κι έκανε χώρο για δεκάδες άλλους συγγραφείς που τον μιμήθηκαν ανελέητα, ο Lynch το πήρε και το έφερε φυσικά στα δικά του μέτρα, αλλά κάπως λάθος. Το κακό με αυτή την ταινία είναι πως είναι εντελώς ακαταλαβίστικη κι όχι γιατί έτσι είναι το σενάριο αλλά γιατί κάτι δεν πήγε καθόλου καλά. Ίσως η χειρότερη ταινία του Lynch μακράν.

 
  1. The Straight Story

Ίσως η πιο ξεκάρφωτη ταινία του Lynch. Λες και βλέπεις Disney είναι πραγματικά. Δεν είναι κακή, βλέπεται πολύ άνετα αλλά με τίποτα δεν είναι Lynch αυτό το πράγμα. Είναι η ιστορία ενός ηλικιωμένου αγρότη που πάει με το τρακτεράκι του να επισκεφτεί τον αδερφό του σε μία άλλη πολιτεία. Λίγο βαρετό.

 
  1. Wild At Heart

Εδώ έχουμε έναν τρελό Nicolas Cage να δίνει ρέστα μαζί με μία νεαρά κι εκ παραλλήλου αχαλίνωτη Laura Dern. Είναι ένα φιλμ το οποίο έχει κάποιες campy στιγμές, κι όλα αυτά χάρις το overacting του Cage - το οποίο τον έκανε τελικά και διάσημο - αλλά πουθενά δεν βρίσκεις εκείνη την Lynch-ιακή φινέτσα των επόμενων ταινιών του. Βλέπεται.

 
  1. Inland empire

Ίσως το πιο πυκνό του φιλμ. Τρεις ώρες και είκοσι λεπτά βομβαρδισμού άσχετων σκηνών που δεν μπορεί να τις κολλήσει μεταξύ τους ούτε οξυγονοκόλληση. Έχουμε ξανά εδώ μία Laura Dern που αποτρελαίνεται, κάτι φρικιαστικούς λαγούς και άπειρες σκηνές που δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Το μόνο θετικό σ' αυτή την ταινία είναι οι απίστευτες ερμηνείες της Dern που σε κάνουν να κατουριέσαι απ’ το φόβο σου. Κουραστική με καλές στιγμές.

 
  1. Elephant Man

Η πιο δοξασμένη του ταινία όταν πρόκειται να μιλήσουμε για μεγάλα πλήθη. Πιο mainstream από πολλές του ταινίες. Είχε προταθεί για 8 Όσκαρ. Εμπεριέχει πολύ συναισθηματικό βάρος και κάνει μία βαθιά περιήγηση στο χαώδες εσωτερικό τοπίο της μοναξιάς, μα κάτι λείπει, κάτι πολύ βασικό. Εδώ έχουμε έναν John Hurt κι έναν Antony Hopkins που δεν παίζονται κι έναν make up artist που έπρεπε να πάρει Όσκαρ. Καλή.

 
  1. Twin Peaks: Fire Walk With Me

Μπορεί ο Lynch να παράτησε τη σειρά στη μέση της δεύτερης σεζόν, γύρισε όμως κι έβαλε ένα τέλος στην ταινία που είναι παρμένη φυσικά από την σειρά και μας μπέρδεψε ακόμη πιο πολύ. Ίσως μία από τις πιο όμορφες ταινίες του. Πρέπει όμως να έχεις δει τη σειρά αλλιώς δεν θα καταλάβεις τίποτα απολύτως.

 
  1. Eraserhead

Η πρώτη μεγάλη ταινία του Lynch. Παραμένει όμως μία απόσταξη των σημαντικότερων στοιχείων που πρεσβεύει ο σκηνοθέτης. Εδώ έχουμε ένα μωρό τέρας που εμπνέει δολοφονικά ένστικτα. Ο ήχος είναι αποκλειστικά φτιαγμένος από τον ίδιο τον Lynch και σου σηκώνει την τρίχα κάγκελο. Αριστούργημα.

 
  1. Lost Highway

Ένας αποκαλυπτικός εφιάλτης σε όλα τα επίπεδα. Ένα ζευγάρι βρίσκει μία βιντεοκασέτα στην οποία βλέπουν τους εαυτούς τους να κοιμούνται. Μην περιμένεις ένα στρωτό σενάριο αλλά σίγουρα οι εικόνες θα σε κάνουν να τρως τα νύχια σου από την αγωνία. Τρομερό.

 
  1. Mulholand Drive

Αυτό δεν είναι ταινία, είναι ένα μυστηριώδες κι απολαυστικό παζλ που δεν λύνεται με τίποτα κι από κανέναν. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα γιγαντιαίο, εφιαλτικό όνειρο. Δεν μπορείς καν να ξεχωρίσεις ποια είναι η πρωταγωνίστρια. Naomi Watts και Laura Harring είναι γυναίκες που δεν έχουν και πολύ σόι το μυαλό τους. Μπλεγμένες μέσα σε μία εγκληματική κατάσταση που κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι πρεσβεύει. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στην ταινία αλλά το τρελό είναι πως δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη. Ένα αληθινό έργο τέχνης του κινηματογράφου και όχι μόνο.

 
  1. Blue Velvet

Η συγκεκριμένη ταινία βρίσκεται πολύ απλά στην κορυφή διότι καταφέρνει να εξισορροπήσει όλα τα στοιχεία του Lynch μέσα της. Μπορεί να τη δει ο καθένας χωρίς να έχει ντοκτορά στην τέχνη. Εδώ ένας νεαρός αστυνομικός μας αποκαλύπτει την πραγματική φρίκη της σύγχρονης Αμερικής, μπαίνουμε μαζί του σε έναν κόσμο απαγορευμένη επιθυμίας και τρομερού πόθου. Η μουσική του Badalamenti μπερδεύεται αριστοτεχνικά με τις στοιχειωμένες και βίαιες εικόνες. Και φυσικά τι να πει κανείς για το καστ: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, και Dennis Hopper μας καλούν σε ένα διαστροφικό μελόδραμα που έχει την χάρη μίας σαπουνόπερας και τα κότσια ενός horror φιλμ. Έπος κλασικό.

 

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις δυνατές εικόνες από τι ταινίες του David Lynch:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved