O David Fincher σου προτείνει 10 ταινίες για να δεις το Σαββατοκύριακο

Ο σκηνοθέτης του Fight Club φροντίζει για την ψυχαγωγία σου.

Κάθε δεκαετία έχει κάποιους σκηνοθέτες που αφήνουν το στίγμα τους στο σινεμά λες και είναι ανεξίτηλος μαρκαδόρος. Το Seven και το Fight Club ζωγράφισαν τα 90s με τα πιο τρομερά χρώματα και έγραψαν στις καρδιές μας “David Fincher: Love For Ever”.

Ο Αμερικάνος δημιουργός φτιάχνει ταινίες που σε κρατάνε σε αγωνία λες και παίζεις Ρωσική ρουλέτα. Ο φόβος κάνει παρέα στο ιδιότυπο χιούμορ και η ψυχαγωγία πιάνει φιλίες με τον προβληματισμό.

David Finchers Favorite Movies

Σε παλιότερη συνέντευξη του στο περιοδικό Empire είχε αποκαλύψει τις δικές του 26 αγαπημένες ταινίες (σε τυχαία σειρά) με ένα χειρόγραφο σημείωμα.

Εμείς το θυμηθήκαμε και διαλέξαμε τις 10 πιο κατάλληλες για να σου κρατήσουν συντροφιά του Σαββατοκύριακο. Ανάλογα με τη φάση που βρίσκεσαι μπορείς να διαλέξεις κάποιες από αυτές. Για να περάσεις καλά και να προβληματιστείς παράλληλα. Να ψυχαγωγηθείς με άλλα λόγια. Προβλέπουμε να παίρνουν φωτιές οι καναπέδες.

1. Monthy Pyton and the Holy Grail (1975)

Ο Terry Giliam σκηνοθέτησε τα κολλητάρια του στην πιο τρελή ταινία όλων των εποχών. Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης δε μπορεί να μη σου αρέσουν. Υπάρχει σκηνή που πετάνε αγελάδες από τα τείχη ενός Κάστρου μαζί με τις κοπριές. Τρόμος, παράνοια και τρελά γέλια στον Μεσαίωνα.

Κατάλληλο για ΣΚ: 5/5 (αν θες να «καείς ζωνατνός» απόψε)

 

2. All that Jazz (1979)

Μιλάμε για ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ που γυρίστηκαν ποτέ –τόσο λόγω μουσικής όσο και λόγω σεναρίου. Δες τον χορογράφο πρωταγωνιστή να επιλέγει να περάσει καλά ενώ τα έχει κάνει όλα σκατά. Απιστίες, ποτά, γυναίκες και πάθος για ζωή ενώ χορεύει με τον θάνατο αγκαλιά.

Κατάλληλο για ΣΚ: 4/5 (δες το με το κορίτσι, θα το εκτιμήσει)

 

3. Jaws (1975)

Εμβληματικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ με καρχαρίες. Σίγουρη διασκέδαση. Σκέψου τώρα το εξής σκηνικό: βαριέσαι, θες να κάτσεις μέσα, να αράξεις με την πάρτη σου και χρειάζεσαι κάτι να σε κρατήσει στην τσίτα χωρίς να το πολυσκεφτείς. Πάρε πατατάκια, μπύρα και βούτα στη θάλασσα με το θηρίο.

Κατάλληλο για ΣΚ: 5/5 (Σαββατόβραδο home alone)

 

4. Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου (1976)

Μιλάμε για την ταινία που σκιαγραφεί με τον πιο πειστικό τρόπο το σκάνδαλο Watergate που συγκλόνισε την Αμερική και έστειλε τον Πρόεδρο Νίξον σπίτι του. ΟΚ την επιλέξαμε γιατί δείχνει μαχόμενους δημοσιογράφους και τη θεωρούμε ταινιάρα. Ας είσαι συνάδελφος και έχεις όρεξη να προβληματιστείς για το που πάει το επάγγελμα είναι ιδανική. Σε κάθε άλλη περίπτωση να ξέρεις πως η ταινία είναι ιδιαίτερα πολιτική. Αυτό για να μη μας βρίζεις μετά.

Κατάλληλο για ΣΚ: 2/5

 

5. Το Τρελό Θηριοτροφείο (1978)

Κάποτε το MEGA την έβαζε ανά δύο μήνες και μεγάλη χάρη μας έκανε. Ξε-καρ-δι-στι-κή σε κάθε της σκηνή. Δες τα ρεμάλια φοιτητές να καταστρέφουν το campus και θυμήσου τα χρόνια σου στο πανεπιστήμιο. Από τις καλύτερες ερμηνείες του John Belushi μαζί με το Blues Brothers.

Κατάλληλο για ΣΚ: 4/5 (για Κυριακή μεσημέρι όπως την αγάπησες)

 

6. Mad Max 2: The Road Warrior (1981)

Με κάτι τέτοιες επιλογές αγαπάμε τον Fincher ακόμα παραπάνω. Το τι είναι το Mad Max το θυμηθήκαμε ξανά με την τελευταία ταινία της σειράς που μας έστειλε αδιάβαστους με την καταιγιστική της δράση. Πολύ καλή ευκαιρία για επανάληψη και επικά σκηνικά στην έρημο του μέλλοντος.

Κατάλληλο για ΣΚ: 4/5 (Κυριακή βράδυ για να σκοτώσεις την σπαρίλα)

 

7. Alien (1979)

O Ridley Scott έδειξε τα σκηνοθετικά του δόντια με αυτό εδώ το αριστούργημα. Επιστημονική φαντασία το λες όμως δεν είναι αυτό που την χαρακτηρίζει. Εδώ δεν παίζουν διαστημοπλοιάκια και μαχούλες μπίου-μπίου στο διάστημα. Εδώ κλειστοφοβία, αγωνία, πνιγηρά τοπία και Alien. Και τρόμος αγνός και ανόθευτος.

Κατάλληλο για ΣΚ: 3/5 (θρίλερ δεν ήθελες για απόψε;)

 

8. Ο Ταξιτζής (1976)

Ο Μάρτιν Σκορσέζε είπε να κάνει μια ταινία που θα τη θυμούνται οι θεατές εις τον αιώνα τον άπαντα. Και τα κατάφερε παραπάνω από καλά. “Are you talking to me?” και η πιο «άρρωστη» ερμηνεία του Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην καριέρα του. Αν δεν κάνεις νυχτερινές διαδρομές στην Αθήνα, πήγαινε μια βόλτα στην Νέα Υόρκη, στην άγρια πλευρά του Φεγγαριού.

Κατάλληλο για ΣΚ: 3/5 (για εκείνα τα βράδια που μισείς όλο τον κόσμο)

 

9. China Town (1974)

Ταινία νουάρ με Τζακ Νίκολσον. Θες κι άλλα; Σαν καλό αστυνομικό βιβλίο με μια δόση βρώμικης παράνοιας λόγω Ρομάν Πολάνσκι. Αν θες crime story διαφορετικό να την τσεκάρεις. Και αν σου αρέσει να κοιτάξεις να διαβάσεις την Τετραλογία του Λος Άντζελες από τον Τζέιμς Ελρόυ. Θα μας θυμηθείς.

Κατάλληλο για ΣΚ: 3/5

 

10. Ο Εξορκιστής (1973)

Ταινίες τρόμου υπάρχουν πολλές. Άλλες splatter, άλλες ατμοσφαιρικές, άλλες μυστηρίου. Μη γελιόμαστε όμως, ένα είναι το θρίλερ των θρίλερ. Βαριά ατμόσφαιρα απειλητική που σου τρώει την ψυχή. Μη ψάχνεσαι με μοντέρνες τσιχλόφουσκες που πουλάνε μούρη. Αυτό εδώ είναι το πράγμα το αυθεντικό με σφραγίδα “David Fincher approves”.

Κατάλληλο για ΣΚ: 5/5 (το Σαββατοκύριακο θέλει διασκέδαση, τα θρίλερ είναι διασκέδαση)



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved