Γιώργος Λάνθιμος: Ο Έλληνας εικονοκλάστης που λατρεύει το Χόλυγουντ

Μέχρι σήμερα κανείς δεν κατάφερε αυτό που έχει χτίσει.

Εκείνη η στοιχειωμένη πρώτη φωτογραφία του Λάνθιμου όταν είχε σκάσει στα Όσκαρ για πρώτη φορά μου έχει μείνει εντυπωμένη στον εγκέφαλο. Πραγματικά ο τύπος έμοιαζε εκτός τόπου και χρόνου. Γιατί; Μα γιατί όντως ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Δεν είχε καμία δουλειά εκεί. Το σινεμά του καμία επαφή δεν είχε με τα Χολυγουντιανά σκυλιά του πολέμου…και του κινηματογράφου.

Ο Κυνόδοντας ήταν είναι και θα είναι ίσως η αγαπημένη μου ταινία του.

Μία ταινία που πραγματικά έπρεπε να είχε φύγει εκείνη τη χρονιά με το χρυσό αγαλματίδιο.

Η Hildur Guðnadóttir άφησε το τσέλο για να κρατήσει το Όσκαρ

 

Ήταν όμως σαν να το είχε πάρει. Στις καρδιές μας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Λάνθιμος είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους σκηνοθέτες παγκοσμίως κι έχει ρίξει στο καναβάτσο τεράστια ονόματα. Ποιος το περίμενε αυτό από τον τύπο που γύρισε μία ταινία σαν τον Κυνόδοντα;

Το ταλέντο του Λάνθιμου ήταν από πάντα να παίρνει μία πολύ απλή ιστορία και να την απογειώνει, με μικρά κόλπα, με κινήσεις του σώματος, με τις λέξεις. Δεν ήταν ποτέ αυτό που λέμε ένας θεαματικός σκηνοθέτης και ποτέ μα ποτέ δεν στηρίχθηκε στα εφέ ή στα τεράστια casting.

Richard Brautigan: O συγγραφέας που μας έμαθε να γελάμε στα σοβαρά

 

Πάντα έκανε τη δουλειά με πολύ λίγα και με βάση το ταλέντο του αλλά και το ταλέντο του καταπληκτικού του σεναριογράφου του τρομερού Ευθύμη Φιλίππου.

Το μεγάλο του άνοιγμα όμως στην αγορά του Χόλυγουντ ήρθε με την ταινία Lobster. Εκεί ήταν που αρχίσανε να σκάνε και τα μεγάλα ονόματα μέσα στις ταινίες του. Με τον Colin Farrell να δίνει ρέστα δίπλα στην εξίσου καταπληκτική Rachel Weisz.  

Ακολούθησαν ταινίες που έγιναν αμέσως κλασικές και μάλιστα με μία από αυτές ήρθε και πάλι πολύ κοντά να κερδίσει το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Μιλάμε φυσικά για το Killing Of A Sacred Deer και το τελευταίο του το The Favorite.

Ο Tarantino γράφει βιβλίο και αποκάλυψε περί τίνος πρόκειται

 

Εμείς όμως δεν ζητάμε Όσκαρ και μεγαλεία από τον μεγάλο Έλληνα μοντέρνο μάστορα της εικόνας. Ζητάμε μόνο η επόμενη του ταινία, η οποία θα είναι από βιβλίο του Richard Brautigan, να είναι το ίδιο καλή με τις προηγούμενες του, πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι.

Σε χαιρετούμε μέγα εικονοκλάστη Λάνθιμε. Κάνε αυτό που ξέρεις να κάνεις καλύτερα απ’ όλους.

(Α, και φέρε πάλι πίσω στο team τον αγαπημένο Ευθύμη).

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικές από τις καλύτερες στιγμές των ταινιών του Λάνθιμου:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved