Prison Break: Η σειρά που μας «κόλλησε» στην οθόνη

Πώς ο Michael Scofield μας δημιούργησε την ανάγκη για παραπάνω τηλεόραση.

Πριν από δέκα χρόνια το τοπίο όσον αφορά τη διασκέδαση μπροστά στην οθόνη δεν έμοιαζε καθόλου συγκριτικά με το σημερινό. Ποιος να το περίμενε άλλωστε ότι ο πανίσχυρος τότε κινηματογράφος θα είχε έλλειψη καινοτομιών και ιδεών, με αποτέλεσμα το άλλοτε ορθογώνιο και χοντρό κουτί της τηλεόρασης θα έφτανε να έχει τόσο μεγάλη πέραση σε σημείο που θα αφήναμε σε δεύτερη μοίρα το σινεμά και θα το ρίχναμε στις σειρές.  Όχι ότι και εκείνα τα χρόνια δεν είχαμε σίριαλ για να μας απασχολήσουν.

Τότε ήταν το «The Wire», το «Deadwood», το «Lost», το «24», «Τα Φιλαράκια» ή το «Big Bang Theory», πλέον έχουμε χάσει το μέτρημα.

Έχεις δει τις πιο διάσημες σειρές του HBO;

Για κάθε τύπο εκεί έξω όμως, που δεν αντέχει μέρα δίχως «Game of Thrones», που έμαθε ισπανικά φαρσί λόγω «La Casa de Papel» ή έγινε δημοτικός σύμβουλος έχοντας πρότυπο τον Frank Underwood (House of Cards), η πρώτη φορά που δοκίμασε να κολλήσει στην τότε «μικρή οθόνη», ήταν λόγω μιας ομάδας ανδρών που επιχείρησε να το σκάσει από τη φυλακή. Της παρέας που βοήθησε τον Lincoln Burrows να γλιτώσει την ηλεκτρική καρέκλα για την οποία άδικα καταδικάστηκε. Ή αλλιώς, λόγω του mastermind που μας παρουσίασε ο Wentworth Miller, Michael Scofield, για πέντε σεζόν. To «Prison Break».

 

 

Μπορεί ο Miller να μην ανέβηκε ποτέ επίπεδο ως ηθοποιός, ωστόσο στα μάτια μας θα είναι πάντα ο τύπος εκείνος που με όπλο το μυαλό και την πίστη κατάφερε να επιβιώσει από τη δύσκολη καθημερινότητα της στενής και να μετατρέψει μια απόδραση από τη φυλακή σε προσωπική υπόθεση οποιουδήποτε κάθισε να τον παρακολουθήσει.

Σήμερα που κλείνει τα 49 του χρόνια, θυμόμαστε όλα εκείνα τα συστατικά που έκαναν τη σειρά ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για την εποχή.

 

Για αρχή η υπόθεση

Όταν στη μέση υπάρχει η αδικία, αυτόματα κερδίζεις πόντους ευαισθησίας υπέρ του αδικημένου και μίσους κόντρα στο κατεστημένο. Όταν λοιπόν ο Lincoln Barrows καταδικάστηκε άδικα σε θάνατο για τη δολοφονία του αδερφού του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, κέρδισε αυτόματα τη συμπάθειά μας. Από τη στιγμή που επιλέξαμε να τον παρακολουθήσουμε, θα κάναμε τα πάντα προκειμένου να αποδείξουμε την αθωότητά του, ή έστω να τον βγάλουμε από τη φυλακή ζωντανό μέχρι να αποδειχτεί η πλεκτάνη. Η επιθυμία μας λοιπόν έγινε πράξη μέσω του αδερφού του, Michael Scofield. Και ειδικά όταν είδαμε το ολόσωμο τατού με τα σχέδια της φυλακής Fox River πειστήκαμε ότι οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη απόδραση, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

 

 

Ένας και ένας

Καλή σαν σκέψη η απόδραση και το μετέπειτα κυνηγητό, αλλά με μόνο δύο άτομα στο σχέδιο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ένας είναι στην απομόνωση, η επιτυχία δεν θα συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες. Η σωστή στρατολόγηση αξιόπιστης ομάδας όπου ο καθένας να βοηθήσει με τον τρόπο του ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχεις να κάνεις με κατάδικους και πραγματικούς εγκληματίες. Χαρακτήρες όπως ο Sucre δεν ήταν δύσκολο να τους διαχειριστείς, όχι όμως και ο δύσκολος μαφιόζος, John Abruzzi, ο ασήκωτος και άγριος C-Note, ενώ η διαχείριση της επιβίωσης πλάι στον ψυχανώμαλο, T-Bag ήταν μια πρόκληση από το πρώτο κιόλας επεισόδιο.

Ο σιχαμένος και βρώμικος φρουρός, Brad Bellick, το «φονικό όπλο» Alexander Mahone και ο μπλεγμένος από κάθε άποψη Paul Kellerman ήταν μικρές βεντέτες που δυσκόλευαν διαρκώς την κατάσταση. Παρόλα αυτά ο Scofield δεν είχε μόνο να σώσει το τομάρι του και τον αδερφό του.

 

 

Έρωτας στα χρόνια της φυλακής

Δεν περιμένεις ποτέ μια σειρά απόδρασης να έχει και love story αλλά να που το είχε και αυτό. Και όπως συμβαίνει σε κάθε δυνατό story, αυτό ήρθε από εκεί που δεν το περιμένεις. Ο Scofield βλέποντας πως μόνος τρόπος να πετύχει το σχέδιό του είναι μέσω της γιατρού της φυλακής, Sara Tancredi προσπαθεί να κερδίσει την εύνοιά της. Αυτό όμως που δεν περίμεναν αμφότεροι είναι ότι θα αναπτύσσονταν συναισθήματα μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο πρωταγωνιστής να βρεθεί σε ένα μεγάλο δίλημμα. Το αν θα τρέξει για τη ζωή του μετά την απόδραση, ή θα επιστρέψει για να τη σώσει, από τη στιγμή που και η ίδια εμπλέκεται στην υπόθεση.

 

 

Ένα δέσιμο που ουσιαστικά έκανε πιο ελαφρύ το κλίμα μέσα στις σκηνές σκληράδας και τη βρωμιά που απορρέουν από το περιβάλλον ενός σωφρονιστικού ιδρύματος των ΗΠΑ, πόσο δε μάλλον το αν λόγω των καταστάσεων και του ανθρωποκυνηγητού θα καταφέρουν ποτέ να είναι ποτέ μαζί.

 

Πόση πλεκτάνη ποια;

Το ότι υπήρχε παρασκήνιο πίσω από την υπόθεση το ήξερες πριν καν ξεκινήσεις να το βλέπεις. Το γεγονός όμως ότι οι ρίζες του θα έφταναν έως τα μεγαλύτερα κλιμάκια της χώρας και συγκεκριμένα στην Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν μπορούσες καν να το συλλάβεις. Κάθε άτομο της υπόθεσης έπρεπε να περάσει διπλοτσεκάρισμα και αυστηρό σκανάρισμα, σε τέτοιο βαθμό που ξεκινούσες να αμφιβάλεις μέχρι και για τους συγγενείς σου. Η λύτρωση και η απόδοση της δικαιοσύνης φάνταζε απλησίαστο όνειρο, ακόμα και αν στην πορεία έβλεπες με μεγάλη σου χαρά μέλη της οργάνωσης που έλυνε και έραβε (Τhe Company) να αλλάζουν στρατόπεδο και να περνούν στο καλό στρατόπεδο.

Συνωμοσίες και πισώπλατα μαχαιρώματα παντού και όλη την ώρα, ενώ η αγωνία για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει το έγκλημα και κυρίως το λόγο που συνέβη αυτή η αδικία στον Lincoln, είναι κάτι που σε κρατά καρφωμένο μέχρι να το μάθεις.

 

Μπορεί να κούρασε, αλλά…

Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα επιτυχημένα σίριαλ. Αν εξαιρέσουμε το «Game of Thrones» που σίγουρα χρειαζόταν άλλη μία σεζόν, πάντα νιώθουμε ότι το τράβηξαν λίγο παραπάνω, όπως έγινε και στην περίπτωση του «Prison Break». Παρόλα αυτά, οι περιπέτειες του Scofield είχαν αυτό το κάτι για να σε κάνουν να τις παρακολουθήσεις.

 

 

Την υπόθεση που πάντα έχει κάτι καινούργιο να σου αποκαλύψει, τους χαρακτήρες πέραν του πρωταγωνιστή που δύσκολα θα σου φύγουν από το μυαλό -ξεχνιέται αυτός T-Bag;- και πάνω από όλα την αγωνία για δικαίωση. Αυτή που μοιάζει ανήκουστη σε κάθε αναποδιά που προβάλει η αντίπαλη πλευρά, αυτή όμως που σου αφήνει ένα μικρό παραθυράκι ότι μετά την φουρτούνα, θα λάμψει η δικαιοσύνη.

Και αυτό έχει ονοματεπώνυμο: Michael Scofield. Ένας ήρωας που δεν έσωσε μόνο τον αδερφό και τους γύρω του από την κακιά οργάνωση, αλλά εκείνος που προοριζόταν για να δημιουργήσει τα θεμέλια για τη σχέση μας με την τηλεόραση και τις σειρές.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved