Η ταινία εμφανίστηκε στη ζωή μας πριν από 27 χρόνια. Από τότε τίποτα δεν είναι ίδιο.

Είναι ίσως η κορυφαία ταινία του Quentin Tarantino, αυτού του περίεργου τύπου που δούλευε σε ένα video club και ήξερε περισσότερα για τις ταινίες ακόμα και από τους ίδιους τους δημιουργούς τους. Είναι από τους κορυφαίους σκηνοθέτες όλων των εποχών και κατάφερε να ορίσει τον σύγχρονο κινηματογράφο με τους έξυπνους διαλόγους του. Λατρεύει το αίμα και τις γυναικείες πατούσες. Λατρεύει τις λεπτομέρειες και την όμορφη μουσική. Ο Quentin Tarantino λατρεύει τον κινηματογράφο και κάνει σαν ανυπόμονο μικρό παιδί όταν βρίσκεται πίσω από την κάμερα.

 

 

Στη λίστα με τις κορυφαίες ταινίες, το Pulp Fiction ανήκει στην πρώτη δεκάδα. Τώρα για το ποια θέση έχει, αυτό είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Το συγκεκριμένο φιλμ κατάφερε να φέρει πιο κοντά το underground με το mainstream. Κανείς δεν είπε πως το Pulp Fiction είναι μια εύκολη ταινία όμως σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Εμφανίστηκε στη ζωή μας το 1994 σαν ένα πελώριο κύμα. Μας διέλυσε. Από τότε τίποτα δεν είναι πια ίδιο.

 

 

Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας βλέπουμε μια εκπληκτική χημεία μεταξύ των ηθοποιών που συνδυάζεται με ατάκες που μπορούν να σε ρίξουν από την καρέκλα. Οι συμβολισμοί στους διαλόγους είναι πολλοί και ελάχιστοι ως μηδαμινοί ταυτόχρονα αφού θα μπορούσε ο καθένας μας να τους ακούσει στο δρόμο καθώς πάει να αγοράσει τσιγάρα. Μία σχετικά ήρεμη σκηνή μπορεί από το πουθενά να μετατραπεί σε αστεία, θλιβερή και δραματική.

Η ταινία του Tarantino που δυστυχώς δεν είδαμε ποτέ

Το Pulp Fiction ωστόσο εξακολουθεί να είναι για λίγους παρά την τεράστια επιτυχία του. Πολλοί μπορούν να δουν μια ταινία, το θέμα είναι πόσοι θα καταλάβουν την αισθητική της, την ειρωνεία της και το μαύρο χιούμορ που λατρεύει να χρησιμοποιεί ο Tarantino. Αρκετά χρόνια μετά, 26 για την ακρίβεια μετά την πρώτη της προβολή, βρομίζει το σπίτι των σοφιστικέ με αίμα. Γιατί αξίζει να το δει κάποιος ξανά και ξανά; Οι λόγοι είναι πολλοί:

1. Δεν υπάρχει κανένα timeline. O Tarantino παίζει με το μυαλό μας και μας αναγκάζει να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ. Αυτή η διαδικασία επιφέρει άφθονο γέλιο και μας βάζει να σκεφτούμε και να κάνουμε τα δικά μας σενάρια. Όλα αυτά μέχρι να τα διαλύσει μέσα σε μία στιγμή. Η άναρχη δομή της ταινίας επηρέασε πολλές cult κινηματογραφικές επιτυχίες όπως το εξαιρετικό Fight Club.

2. Πέρα από το απίθανο γράψιμο του Tarantino, ακούμε πάντα καλές μουσικές στις ταινίες του. Φυσικά το Pulp Fiction δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλές φορές, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, σκέφτεται με βάση ένα τραγούδι.

3. Μα φυσικά η αφίσα της ταινίας. Είναι από τις πιο χαρακτηριστικές που έχουμε δει ποτέ και δικαίως μπαίνει στην κατηγορία με τις καλύτερες όλων των εποχών.

4. Για το εκπληκτικό του καστ. Bruce Willis, John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Therman και μπορούμε να συνεχίσουμε το γράψιμο για ώρα ακόμα.

5. Έχεις δει πολλές σκηνές σαν αυτή; Εδώ ο Tarantino μας έδειξε τι πάει να πει μαύρη κωμωδία.

 

 

6. Τι είχε αυτή η μαύρη τσάντα; Κανείς δεν ξέρει αλλά αξίζει να δεις την ταινία για να πλάσεις τα δικά σου σενάρια.

7. H σχέση μεταξύ του Jules και του Vincent και η χημεία που βγάζουν, τους καθιστά ένα από τα καλύτερα δίδυμα που είδαμε ποτέ.

8. Βλέπουμε ίσως την πιο εμβληματική χορευτική σκηνή του σύγχρονου και όχι μόνο κινηματογράφου. Η Uma Thurman είχε διαφωνήσει με την επιλογή του τραγουδιού όμως ο Tarantino δεν άλλαξε γνώμη. Καλά έκανε όπως αποδείχτηκε.

 

 

9. Για τις ατάκες που μέχρι και σήμερα μνημονεύονται και προκαλούν γέλιο. Any of you fucking pricks move, and I’ll execute every motherfucking last one of ya! Δεν θέλει και πολύ να κολλήσεις με μια ταινία που ξεκινάει με αυτόν τον τρόπο.

10. Μιλάμε για την ίσως πιο σημαντική στιγμή του John Travolta στην καριέρα του και αυτό γιατί, εκείνη την περίοδο, βρισκόταν στα αζήτητα. O John Travolta χρωστάει πολλά στο Pulp Fiction και το Pulp Fiction χρωστά πολλά στον Travolta.

11. Ο Christopher Walken σε καθηλώνει μιλώντας για ένα ρολόι. Αυτό.

12. Για τον απίστευτο μονόλογο του Jules λίγο πριν τραβήξει την σκανδάλη.

 

 

13. Γιατί πολύ απλά πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Θυμηθείτε στο παρακάτω βίντεο που είχαμε κάνει για τα 26α γενέθλια της ταινίας.

 

 
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved