Joseph Cotten: O σπεσιαλίστας των Β' Αντρικών Ρόλων

Κι όμως κάπου τον ξέρεις, κάπου τον έχει πάρει το μάτι σου.

Έχει παίξει σε πάνω από 50 ταινίες και είναι ίσως ο πιο γνωστός «άγνωστος» ηθοποιός στην Ελλάδα, μιας και στο εξωτερικό λίγοι είναι εκείνοι που δεν ξέρουν το όνομα του.

Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Πίτερσμπεργκ της Βιρτζίνια το 1909.

Ο Joseph Cotten είναι ο άνθρωπος που χρειαζόσουν αν ήθελες έναν δυνατό δεύτερο ανδρικό ρόλο.

Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Αποτέλεσε μέλος του θιάσου Mercury που είχε ιδρύσει ο Orson Welles, με τον οποίο τον συνέδεε μακροχρόνια φιλία κι έλαβε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα παίζοντας σε πολλές από τις ταινίες του, συμπεριλαμβανομένης και του αριστουργήματος Citizen Kane.

O Orson Welles "θάβει" διάσημους σκηνοθέτες.

 

Δεν έχει παίξει όμως μόνο Β’ ρόλους στην καριέρα του και μάλιστα συμμετείχε σαν πρωταγωνιστής σε τεράστιες παραγωγές που έκαναν παγκόσμια επιτυχία.

Οι Υπέροχοι Άμπερσον (The Magnificent Ambersons, 1942) επίσης του Welles, Το Χέρι που Σκοτώνει (Shadow of a Doubt, 1943) του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Απ' Όταν Έφυγες (Since You Went Away, 1944) του Τζέιμς Κρόμγουελ, Εφιάλτης (Gaslight, 1944), Ερωτικά γράμματα (Love Letters, 1945) και Το Πορτραίτο της Τζένι (Portrait of Jennie, 1948) που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους αρρένες πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ.

Ο Joseph Cotten έχει παίξει όμως και στην τηλεόραση η οποία τον έκανε ακόμη πιο διάσημο.

Όταν κατά τα μέσα της δεκαετίας του '50 η καριέρα του άρχισε να φθίνει στράφηκε προς την τηλεόραση παρουσιάζοντας την εκπομπή The Joseph Cotten Show (το οποίο προβλήθηκε με αρχικό τίτλο The Trial, ενώ το 1964 είχε ακόμη έναν αξιομνημόνευτο ρόλο στο θρίλερ γκραντ γκινιόλ του Ρόμπερτ Όλντριτς Το μυστικό της Σάρλοτ (Hush...Hush...Sweet Charlotte), όπου συμπρωταγωνίστησε με τις Μπέτι Ντέιβις και Ολίβια Ντε Χάβιλαντ.

Νικήτας Σινιόσογλου: Ο συγγραφέας του ανεξερεύνητου άστεως.

 

Το 1970 είχε έναν μικρό ρόλο στην ταινία Τόρα! Τόρα! Τόρα - Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ (Tora! Tora! Tora!) ενώ μια από τις τελευταίες του κινηματογραφικές εμφανίσεις ήταν στην ταινία του Μάικλ Τσιμίνο Η πύλη της δύσεως (Heaven's Gate, 1980).

O Joseph Cotten ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να πάρει ένα μέτριο σενάριο και το απογειώσει, είχε πάντα αυτό το ταλέντο και οι ερμηνείες του έχουν μείνει στην ιστορία σαν οι σημαντικότερες του grand guignol.

O Orson Welles πάντα του έλεγε, πως ίσως να μην γινόταν ο καλύτερος ηθοποιός αλλά σίγουρα θα γινόταν ένας star του σινεμά, μιας και ήταν ψηλός και αδύνατος. Μάλλον ο αγαπητός Orson όμως έπεσε έξω στο πρώτο.

Αρκεί κανείς να παρατηρήσει τις ερμηνείες του στο Shadow Of a Doubt και στο Gaslight για να καταλάβει.

Richard Brautigan: Ο συγγραφέας που μας έμαθε να γελάμε στα σοβαρά. 

 

Ο Joseph Cotten ήταν ένας από αυτούς που έβαλαν το λίθο τους στο τεράστιο κεφάλαιο του film noir.

«Μόνο το κοινό μπορεί να σε μάθει να ερμηνεύεις ρόλους, και αυτό συμβαίνει μόνο στο θέατρο» έλεγε ο ίδιος ο Cotten.

Στη ζωή του, πριν γίνει ηθοποιός, έκανε πολλά επαγγέλματα, όπως αποθηκάριος, ποδοσφαιριστής, πωλητής ηλεκτρικών σκουπών και πλασιέ.

Έχει παίξει σε συνολικά 60 ταινίες στη ζωή του. Έχει κάνει μέχρι και cameo εμφάνιση στο Love Boat, την διάσημη τηλεοπτική σειρά.

Ο ίδιος ήταν από πάντα μεγάλος γυναικάς αλλά στο τέλος έμεινε πιστός στην γυναίκα του και επίσης ηθοποιό Patricia Medina. Ήταν φημισμένος για τα αξεπέραστα μαρτίνι του.

«Όλοι στη ζωή μας μπορεί να παίξουμε σε κάτι κακό» έλεγε αναφερόμενος στις εμφανίσεις του σε κάποιες αποτυχημένες ταινίες του που πλέον είναι cult.

«Το αστείο είναι πως ποτέ δεν με ενδιέφεραν οι ταινίες, ήμουν ψηλός και ωραίος και μπορούσα να πω δυο λέξεις, αυτό ήταν όλο».

Εμείς απλά βάζουμε ξανά να δούμε το Shadow Of A Doubt και μας πιάνει ρίγος.

Εύγε.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές από ταινίες του Joseph Cotten:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved