Ο Κόπολα σού προτείνει 10 ταινίες για να δεις το ΣΚ

Ο σκηνοθέτης του Νονού σού κάνει μια πρόταση που δεν μπορείς να αρνηθείς.

1. Στάχτες και διαμάντια, 1958

Προβλεπόμενος φόρος τιμής στον Πολωνό Αντρέ Βάιντα, που πρόχειρα και με αρκετή δόση μετριοφροσύνης έχει επηρέασε τρεις τέσσερις σπουδαίους σκηνοθέτες (Πολάνσκι, Σκορτσέζε, Κόπολα). Η ταινία είναι ίσως η πιο προσιτή της φιλογραφίας του αφηγείται την ιστορία δύο στρατιωτών του Εθνικού Στρατού της Πολωνίας που έχουν αναλάβει την αποστολή να δολοφονήσουν τον ηγέτη των Κομμουνιστών. Μελαγχολικό, συγκινητικό και με απροσδόκητες πινελιές χιούμορ. Καμία στάχτη δεν μπορεί να κρύψει αυτό το διαμάντι.

Κατάλληλο για ΣΚ: 2/5 (αν γουστάρεις πολύ το σινεμά, τότε 5/5)

2. Ο Βασιλιάς της Κωμωδίας, 1983

Ξεχασμένο διαμαντάκι του μεγάλου Σκορτζέζε. Ο Ντε Νίρο εδώ δεν είναι ο σκληρός πρωταγωνιστής που έχει συνηθίσει –το αντίθετο. Ένα ανθρωπάκι είναι που ζει με τη μαμά του, ένας βιοπαλαιστής που θέλει να μπει στη showbiz. Και είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για αυτό, ότι και αν χρειαστεί. Χάζεψε την πραγματική ζωή των stand-up κωμικών που αγαπάς –τη ζόρικη πραγματικότητα, όταν τα γέλια των θεατών δε βγαίνουν αβίαστα.

Κατάλληλο για ΣΚ: 4/5

3. Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, 1946

Οι δυσκολίες των πρώτων χρόνων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου όπως τις βίωσαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες που επιστρέφουν στις οικογένειες τους μετά από μερικά χρόνια υπηρεσίας στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Γιατί η ταινία του Ουίλιαμ Ουάλερ αξίζει την προσοχή σου; Όχι μόνο για τα 7 Όσκαρ (ανάμεσα σε αυτά, Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ και Β’ ανδρικού) ούτε για τις ερμηνείες των Μαρτς και Ράσελ, αλλά κυρίως για να δεις εκείνη την εποχή του Hollywood που δεχόταν αβίαστα τις επιρροές του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Κατάλληλο για ΣΚ: 3/5

4. Οι Βιτελόνι, 1953

Η ληξιαρχική πράξη γέννησης της  φελινικής γλυκόπικρης ματιάς πάνω στην ανδρική ψυχή και στην αιώνια ακατανόητη μα πάντα ζωτική σχέση ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα. Με αυτό το φιλμ συστήθηκε ο Φελίνι στο ευρύ κοινό.

Κατάλληλο για ΣΚ: 3/5

5. Τραγουδώντας στη βροχή, 1952

Το μιούζικαλ το κλασικό, το χολιγουντιανό, το αρχετυπικό, με Φρεντ Αστέρ και (όχι την Τζίντζερ Ρότζερς) την Ντέμπι Ρέινολνς. Το παλιό Χόλιγουντ μιλάει για το ακόμα πιο παλιό Χούλγουντ και την εποχή της μετάβασης από τον βουβό στον ομιλούντα κινηματογράφο. Φρέσκο, διασκεδαστικό, ανάλαφρο, με όσα κλισέ μπορείς (και οφείλεις) να αντέξεις όταν μιλάμε για μιούζικαλ.

Κατάλληλο για ΣΚ: 3/5 (επειδή στο dvd club είναι ήδη νοικιασμένο το La La Land)

6. Γιοζίμπο, 1961

Μπορεί να ακούς Κουροσάβα και να τρομάζεις, αλλά κακώς τρομάζεις γιατί αυτή η ταινία έδωσε την έμπνευση στο Σέρτζιο Λεόνε για το «Μια χούφτα Δολάρια». Πολυεπίπεδη ταινία που πατάει πάνω σε μια απλή ιστορία: τυχοδιώκτης Σαμουράι προσπαθεί να επιβιώσει  σε ένα απομονωμένο χωριού που ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου.

Κατάλληλο για ΣΚ: 3/5

7. Οργισμένο είδωλο, 1980

Ωπ! Κι άλλος Σκορτσέζε. Τι να πεις για αυτό το υπαρξιακό ασπρόμαυρο αριστούργημα ; Η καθηλωτική ιστορία του πυγμάχου ΛαΜότα που εντελώς Δονκιγχοτικά ξεκινά να κατακτήσει τον κόσμο του μποξ, τα καταφέρνει μα στο μεταξύ έχει χάσει τον εαυτό του. Καταιγιστικός ρυθμός, φωτογραφία που σε στοιχειώνει, όπως και η ερμηνεία του Ντε Νίρο.

Κατάλληλο για ΣΚ: 5/5 (και βασικά κάθεσαι σπίτι και τις δύο μέρες και το βλέπεις σερί)

8. Η γκαρσονιέρα, 1960

Η ταινία που θα ζει πάντα μια δεύτερη και τρίτη ζωή όσο υπάρχουν οι θερινοί. Κομψοτέχνημα και υπόδειγμα για το πώς να στήσεις μια κομεντί. Όμως ας μου επιτραπεί ένα «χμμμ,,,». Ξέρετε, σπουδαίος ο Ουάιλντερ, αλλά αυτό δεν είναι και το καλύτερο της φιλμογραφίας του. Όπως και να ΄’χει, η ταινία είναι τόσο κλασική που το σενάριο της έχει κοπιαριστεί κάμποσες φορές σε ελληνικές ταινίες και σειρές, με πιο πρόσφατη το ανεκδιήγητο «Κλειδί» του Πέτρου Φιλιππίδη.

Κατάλληλο για ΣΚ: 4/5 (αλλά καλύτερα να την απολαύσεις σε ένα θερινό)

9. The bad sleep well, 1960

Δεύτερος Κουροσάβα στη λίστα. Φαντάσου τον σεξπηρικό Άμλετ τοποθετημένο στην Ιαπωνία του ’60 και εν μέσω βιομηχανική κατασκοπίας και διαφθοράς των μεγάλων εταιρειών. Καθόλου κακό, ε; Σωστά το σκέφτεσαι, δεν είναι. Όρμα του!

Κατάλληλο για ΣΚ: 4/5

10. Η αυγή, 1927

Τι δεν είχαμε δει έως τώρα; Βωβό σινεμά. Ο Κόπολα μάλλον το επιλέγει επειδή σκηνοθετικά ήταν ένα επίτευγμα για την εποχή, αφού ο Μονράου στην πρώτη χολιγουντιανή παραγωγή όπου μουσική και ηχητικά εφέ ήταν συγχρονισμένα. Επίσης, είναι η πρώτη και τελευταία ταινία που τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης καλλιτεχνικής παραγωγής. Ωραία αυτά, αλλά γιατί να τη δεις; Για να διαπιστώσεις ότι ένας άντρας είτε σήμερα είτε πριν από 100 περίπου χρόνια είχε τα ίδια βασανιστικά ερωτικά διλήμματα να λύσει.

Κατάλληλη για ΣΚ: 3/5



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved