Όλα όσα μας δίδαξε για την ζωή το American Psycho

Η ταινία έκλεισε 20 χρόνια και ο Patrick Bateman έχει πράγματα να δώσει.

Ναρκισσισμός, αίμα, τσεκούρια και καλά κοστούμια. Ο Patrick Bateman μας έβαλε στον κόσμο της υψηλά οικονομικής κοινωνίας, μέσα από τα μάτια ενός serial killer. Η ταινία της Mary Harron έκλεισε 20 χρόνια και θυμηθήκαμε τα σπουδαία μαθήματα που μας δίδαξε.

 

 

Αρχικά ο Christian Bale

Ένας πολύ διαφορετικός από ότι τον θυμάσαι στα Batman. Βρισκόμαστε στο 2000 και ο Bale έχει κάνει υποδυθεί ένα χρόνο νωρίτερα τον Ιησού στο Mary, Mother of Jesus. Χωρίς πολλά κιλά, χωρίς να έχει φουσκώσει και με την Mary Harron να έχει γοητευτεί από τον τρόπο που ο Bale πετούσε τις ατάκες του στην οντισιόν, θα μετατραπεί από Υιός Του Θεού σε μία κινητή απειλή. Με περιποιημένο χαμόγελο, κούρεμα και κοστούμι άνω των χιλίων δολαρίων.

 

Η εμφάνιση παίζει ρόλο

Δεν ξέρουμε πόσο καλά θυμάσαι την ταινία, αλλά το image ήταν τα πάντα για τον Patrick Bateman. Από τον τρόπο που περιποιούταν τα δόντια του μέχρι τις μάσκες για το πρόσωπο, τα έπιπλα του διαμερίσματος και φυσικά τα κοστούμια. Είναι η εμφάνιση τα πάντα; Όχι. Παίζει ρόλο στο πως κινείσαι καθημερινά γύρω από την δουλειά σου και τον κύκλο των συναδέλφων σου. Φυσικά και παίζει. Και ο Patrick το γνώριζε αυτό καλύτερο από όλους.

 

Ο κοινωνικός σου κύκλος καθορίζει ποιος είσαι

Πες ότι θες για την ελίτ, για τα καθάρματα της Wall Street, για τους χλεχλέδες με τα βαθιά πορτοφόλια και τους ανθρώπους του συστήματος. Ο Bateman όμως έπαιζε μπάλα με τους καλύτερους. Ήταν κομμάτι αυτής της ελίτ και παρότι υπήρχε ένας μόνιμος ανταγωνισμός μεταξύ καλύτερων, τον έβαζε στην διαδικασία να κυνηγήσει ακόμη περισσότερα για τον εαυτό του. Όμως σημασία εδώ δεν έχει μόνο τι αποσκοπείς από τις επαφές σου με τέτοιους ανθρώπους, αλλά και την εικόνα που βγάζεις προς τα έξω.

 

Τα χόμπι κάνουν τον άνθρωπο

Τι είναι ο άνθρωπος χωρίς χόμπι; Σίγουρα τίποτε το ενδιαφέρον. Παρότι η προσωπικότητα του Bateman χρίζει ψυχιατρικής εξέτασης, έχει χρόνο για μποξ, για water ski, για να βλέπει ταινίες, για να ακούει την μουσική. Ειδικά αυτό το τελευταίο, είναι τόσο καθοριστικό για τις σκέψεις του και την συμπεριφορά του, που τον βάζει μέχρι και στην διαδικασία να σηκώνει τσεκούρια. Οπότε μείνε πιστός στα χόμπι σου. Αλλά μακριά από τσεκούρια, ναι;

 

Οι κάρτες σου είναι η μισή σου αρχοντιά

Μπορεί πλέον να ανταλλάζουμε πληροφορίες μεταξύ μας μέσω Instagram και Facebook, μπορεί να αρκεί μόνο ένα προφίλ για να μένουμε στην επικοινωνία, αλλά η επαγγελματική κάρτα δείχνει πολλά περισσότερα από τα στοιχεία σου: δείχνει ποιος είσαι. Και μπορεί να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και οι νέες γενιές να μην ενδιαφέρονται καν, αλλά το κύρος και η επιβολή μίας σωστά οργανωμένης επαγγελματικής κάρτας από καλό υλικό, δίνει άλλο αέρα στον εργαζόμενο. Θυμήσου μόνο πως αντέδρασε μέχρι και ο ίδιος ο Patrick.

 

Να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου όταν κάνεις σεξ

Εκτίμηση. Της στιγμής. Της κίνησης. Της κοπέλας που είσαι στο κρεβάτι μαζί. Καλοί οι ρομαντισμοί αλλά υπάρχουν καταστάσεις και καταστάσεις. Για τον Bateman το σεξ ήταν άλλη μία στιγμή ναρκισσισμού. Δεν λέμε να κάνεις το ίδιο, αλλά τουλάχιστον να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου κάθε φορά που βρίσκεσαι με άλλη μία κατάκτηση. Το κυνήγι μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, είναι από εκείνα που πρέπει να παραμείνουν ζωντανά ό,τι και αν συμβεί. Γλέντησέ το λοιπόν. Η ζωή είναι μικρή.

 

Ο ανταγωνισμός κάνει καλό

Το πρόβλημα του Patrick ήταν πως δεν άντεχε τον ανταγωνισμό. Ήθελε να είναι πάντα ο καλύτερος. Αν εξαιρέσεις αυτό το κομμάτι, του διπολικού δηλαδή, ο υγιής ανταγωνισμός δεν είναι κάτι το αρνητικό. Απεναντίας, είναι μία ακόμη ώθηση ώστε να γίνεις καλύτερος, να ξεπεράσεις τα όριά σου, να κάνεις πλάνα και στρατηγικές για το πως θα ξεχωρίσεις και θα βρεθείς πάνω από όλους τους άλλους. Στον ανταγωνισμό ωστόσο, πρέπει να ξέρεις και να χάνεις. Και ο Patrick δεν ήξερε.

 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved