Andy Garcia: H σκοτεινή αλήθεια του Vincent Corleone

Πέντε ταινίες που ανέδειξαν το μεγαλείο του, αλλά κυρίως την σκοτεινή πλευρά του.

Ο Όμηρος έχει πει πως «δεν υπάρχει τίποτε γλυκύτερο από την πατρίδα και από τους γονείς». Δεν ξέρω τι σκεφτόταν ακριβώς ωστόσο μέσα στα λόγια του καταλάβαινες ότι πηγάζει αρκετό συναίσθημα και κυρίως νοσταλγία. Είναι ίσως η πιο ταιριαστή ατάκα που ταιριάζει στον Κουβανό ηθοποιό, Andy Garcia.

Στο άκουσμα του ονόματός του πηγάζει το λατίνικο στοιχείο, ωστόσο δεν είναι και πολλοί που γνωρίζουν ότι προέρχεται από την πολύπαθη πρωτεύουσα της Κούβας, Aβάνα.

 

 

«Θα επιστρέψω στην Κούβα όταν αυτό το καθεστώς τελειώσει και οι άνθρωποι μου δεν θα καταπιέζονται πλέον». 

Για πολλούς ο Fidel Castro αποτελεί το πιο διάσημο πρόσωπο, το σύμβολο, τον σωτήρα και μέγα ηγέτη της Κούβας, κατά τον Garcia ωστόσο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά «ένας δικτάτορας που κατέστρεψε την οικονομία της χώρας» ή εκείνος που «έριξε αντιφρονούντες συμπατριώτες του στη θάλασσα αφού τους δολοφόνησε ή τους άφησε να σαπίσουν στη φυλακή, λόγω της τυφλής προσήλωσης στις ιδέες του».

Ακόμα και θάνατος του Castro δεν ήταν δυνατόν να απαλύνει τον πόνο και το εσωτερικό βάσανο του κινηματογραφικού Vincent Corleone, αυτά που από μικρή ηλικία του γέννησαν μίσος και μια μεγάλη νοσταλγία για την αγαπημένη του πατρίδα, παρά το γεγονός ότι από τα πέντε του χρόνια έζησε εξόριστος στο Miami των ΗΠΑ, μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια του.

«Μπορώ να πω ότι όλη μου η ζωή είναι στιγματισμένη από νοσταλγία για την Κούβα. Ποτέ για τη χώρα μου, δεν αισθάνθηκα σαν άσωτος. Ποτέ δεν πίστεψα σ αυτήν την επανάσταση.  Η Αμερική μου έδωσε την ελευθερία και θα είμαι για πάντα ευγνώμων».

 

Ο μικρός Andy μεγάλωσε έχοντας πρώτυπο τον πατέρα του ο οποίος άφησε όλα όσα είχε χτίσει προκειμένου τα παιδιά του να έχουν ένα καλύτερο αύριο. «Ο πατέρας μου ήταν ένας σπουδαίος δικηγόρος, ανεξάρτητος δημοσιογράφος και σκεπτόμενος άνθρωπος. Στην Αμερική εργάστηκε αρχικά ως σερβιτόρος. Είμαι ευγνώμων για το κουράγιο του και επειδή προσέφερε σε όλα τα παιδιά του τις αυθεντικές αξίες της ελευθερίας και της γνώσης».

Όσο μεγάλωνε είχε κλίση στον αθλητισμό, ωστόσο αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα με πτυχίο υποκριτικής. Το βασανισμένο του πνεύμα, η εσωτερική σκληράδα αλλά και το αγνό χαμόγελο τον ακολούθησαν σε όλους του τους ρόλους, όποιοι και αν ήταν αυτοί.

Η αλήθεια είναι ότι μια ματιά να ρίξει κανείς στον Andy Garcia, το απόλυτο και άχρωμο ύφος του, η σοβαρότητα και κυρίως το αδίστακτο πνεύμα που αποπνέει η διεισδυτική ματιά του, φέρνουν στον νου την επιτομή του γκάνγκστερ ή του ανθρώπου δίχως έλεος. Αυτόν που χωρίς δεύτερη σκέψη θα πάρει τη δύσκολη απόφαση που για κάποιους άλλους μόνο εύκολη δεν είναι.

Μπορεί να έχουμε πολλά χρόνια να τον δούμε σε βασικούς ρόλους, ωστόσο η αξεπέραστη συμμετοχή του σε μεγάλες παραγωγές και κινηματογραφικές επιτυχίες, δεν στέκονται ικανά εμπόδια για να ξεχαστεί από τη μνήμη μας. Και στις παρακάτω 5 ταινίες μας έμεινε αξέχαστος.

Πριν τις διαβάσεις ωστόσο ρίξε μια ματιά σε πολλές άλλες ταινίες που έχει λάβει μέρος, στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Desperate Measures – Frank Conner

Με τον γιο του να υποφέρει από λευχαιμία, ο αστυνομικός Frank Conner θα λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να ανακαλύψει πιθανό δότη μυελού των οστών. Θα εισβάλει στο σύστημα του FBI ανακαλύπτοντας ότι υπάρχει συμβατός υποψήφιος. Η χαρά του ωστόσο θα μετριαστεί μόλις ανακαλύψει ότι αυτός είναι ο ψυχοπαθής με μυαλό «ξυράφι» δολοφόνος, Peter McCabe (Michael Keaton) ο οποίος κρατείται υπό αυστηρό περιορισμό σε ειδικές φυλακές.   

Ξεχωρίζει γιατί: Από τη στιγμή που ο McCabe αποδρά ο Frank Conner αναλαμβάνει διπλό ρόλο. Εκείνον του μπάτσου που οφείλει να πιάσει τον κακό, αλλά κυρίως του απεγνωσμένου πατέρα που οφείλει να πάρει «απεγνωσμένα μέτρα» προκειμένου να φέρει πίσω ζωντανό τον δημόσιο κίνδυνο, που αποτελεί την μόνη ελπίδα να σώσει το παιδί του.

 

 

The Untouchables - Agent George Stone / Giuseppe Petri

Στην εποχή της Ποτοαπαγόρευσης των ΗΠΑ, ο αρχιμαφιόζος, Al Capone είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και κανείς δεν δείχνει ικανός να σταματήσει την παράνομη δράση του. Το FBI θα δώσει εντολή στον Elliot Ness (Kevin Costner) να ξεσκεπάσει τον «Σημαδεμένο» του οργανωμένου εγκλήματος, ωστόσο δεν θα είναι μόνος. Μαζί με τον Jimmy Malone (Sean Connery) αναλαμβάνουν να φτιάξουν την επίλεκτη ομάδα των «Άφθαρτων» που θα ψεσκεπάσει τον Kingbin της εποχής. Μέσα στους υποψήφιους είναι και ο George Stone.

Ξεχωρίζει γιατί:  Μπορεί ο Sean Connery να βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ Αντρικού Ρόλου, ο De Niro να άφησε εποχή ως ο κορυφαίος Al Capone που είδαμε ποτέ, ωστόσο η συμμετοχή του Garcia ως θρασύς αστυνομικός άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο κοινό, ανοίγοντάς του παράλληλα την πόρτα για μελλοντικούς-σημαντικότερους ρόλους. Ως αντράκι τα πήγε περίφημα, αλλά φαινόταν ότι αργά ή γρήγορα αυτό το ταμπεραμέντο άξιζε σε χαρακτήρες με μεγαλύτερη βαρύτητα και περισσότερη ώρα μπροστά στην οθόνη.

 

 

Modigliani – Amedeo Modigliani

Μια ταινία που εστιάζει στη ζωή του «καταρραμένου καλλιτέχνη» και την κόντρα του με τον Pablo Picasso. Μια ταινία με πολλές ανακρίβειες – η κόντρα των δύο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα – που αποτύπωσε περίτρανα την ιδιαίτερη και ερωτική προσωπικότητα, τη μάχη κόντρα στις καταχρήσεις και τη λατρεία του σπουδαίου ζωγράφου για τη Jeanne Hébuterne.

Ξεχωρίζει γιατί: Μία από τις ελάχιστες φορές που ο Garcia δεν φορά κοστούμι ή δεν παίζει κάποιον σκοτεινό τύπο αλλά υποδύεται έναν εκ των γνωτότερων ζωγράφων στις αρχές του 20ού αιώνα. Σε μια ταινία που αποτυπώνεται το χαμόγελο και η ευαίσθητη πλευρά περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην καριέρα του, ο Garcia μεταφέρει την ξεχωριστή ψυχοσύνθεση του Ιταλού αλλά και την ανάγκη του να ζει την καθημερινότητά του υποκεινούμενος από τον έρωτα. Διότι πρώτα γοήτευε με την προσωπικότητά του και ύστερα με την τέχνη του.  

 

 

Ocean’s Eleven - Terry Benedict

Τι δουλειά έχουν σε μια ταινία οι George Clooney (Danny Ocean), Brad Pitt (Robert «Rusty» Ryan) και Matt Damon (Linus Caldwell); Ψάχνουν άλλους οκτώ φίλους τους προκειμένου να διαρρήξουν το χρηματοκιβώτιο του καζίνο «Bellagio», το οποίο κρύβει μέσα 150 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο βασική προτεραιότητα του Danny Ocean είναι να «ληστέψει» την πρώην γυναίκα του Tess (Julia Roberts) η οποία πλέον έχει δεσμό με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, Terry Benedict που υποδύεται ο Andy Garcia.

Ξεχωρίζει γιατί: Ως το αντίπαλο δέος της ομάδας και θύμα της υπόθεσης θα έπρεπε να του δίνεις κάποια συμπάθεια για το κακό που πρόκειται να του συμβεί. Αντ’ αυτού, ο Andy Garcia μας παρουσιάζει έναν αντιπαθητικό και μυστήριο Benedict διώχνοντας με τη μία τις όποιες τύψεις έχουμε για την οικονομική «τρύπα» που έπεται στην περιουσία του. Όσο εύκολο είναι να κερδίσεις αντιπάθειες, άλλο τόσο δύσκολο είναι να το αποδείξεις στον φακό και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική προσέγγιση του Garcia και στις τρεις ταινίες που υποδύθηκε τον συγκεκριμένο ρόλο.

 

 

Godfather Part III – Vincent Corleone

Μετά τη σκληρή ζωή που διάλεξε, όταν αποδέχτηκε τα σκήπτρα του απόλυτου Godfather, Vito Corleone, o Michael προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα της κληρονομιάς του, έστω και στο φινάλε της ζωής του. Με τη βοήθεια του ανιψιού του, Vincent Mancini θα προσπαθήσει να επενδύσει σε νόμιμες δουλειές, ωστόσο θα συνειδητοποιήσει ότι οι επιλογές του παρελθόντος θα τον κυνηγούν για πάντα. Ακόμα και αν χρειαστεί να παραδώσει τα σκήπτρα εκ νέου σε έναν νέο διάδοχο.

Ξεχωρίζει γιατί: Από τον Marlon Brando στονAl Pacino και από τον Big Al σε εκείνον. Η βαριά κληρονομιά των Corleone ήταν πλέον στους ώμους του νεαρού τότε Andy Garcia ο οποίος τσίμπησε την πρώτη και μοναδική του Υποψηφιότητα μέχρι στιγμής για Όσκαρ στην καριέρα του. Μπορεί το φινάλε της τριλογίας να ήταν το πιο αδύναμο, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι ο Garcia είχε πείσει ότι μπορεί να χειριστεί ρόλους με ειδικό βάρος και μεγάλες απαιτήσεις. Ο χαρακτήρας του αναπτύσσεται όσο περνάνε τα λεπτά, μαθαίνει πλάι στον διάσημο θείο του και στο τέλος δεν σου αφήνει αμφιβολία ότι είναι ο ιδανικός διάδοχος για κάθε σπουδαίο και επικίνδυνο άντρα που αναζητά ηγέτη για την κληρονομιά του. Όχι τόσο για τις ικανότητές του, αλλά κυρίως για αυτά που είναι διατεθειμένος να αφήσει πίσω προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή του.

 

Vincent Mancini becomes Vincent Corleone


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved