All the President’s Men: Το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των ΗΠΑ σε μία ταινία

Οι Robert Redford και Dustin Hoffman πρωταγωνιστούν σε ένα από τα καλύτερα πολιτικά θρίλερ του κινηματογράφου.

Ο πάγος ραγίζει. Ο ήχος φτάνει στα αφτιά σου. Βλέπεις τις ρωγμές. Πανικοβάλλεσαι. Κάνεις μια απότομη κίνηση και ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα στο νερό. Οι ανάσες σου είναι γρήγορες. Παλεύεις να βγεις από την τρύπα που εσύ ο ίδιος δημιούργησες. Τα καταφέρνεις με δυσκολία. Απομακρύνεσαι με αργά βήματα και ψάχνεις για στέρεο έδαφος. Κάθεσαι στο χώμα. Τρέμεις.

Αυτή δεν είναι μία περιπέτεια σε κάποια παγωμένη λίμνη, αυτή είναι η αίσθηση κάποιου όταν συνειδητοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στις ΗΠΑ. Στη χώρα που γεννά σκάνδαλα για να καλύψει την έλλειψη συγκινήσεων από την καθημερινή ζωή και στο τέλος καταλήγει να είναι εξαρτημένη από αυτά.

Η μεγάλη και μοναδική αλήθεια του Ronald Reagan

Η ταινία All the President’s Men, σκηνοθετημένη από τον Alan J. Pakula και με πρωταγωνιστές τους Robert Redford και Dustin Hoffman, μπορεί να σε τραβήξει σε αυτή την τρύπα με μεγάλη ευκολία και είναι ικανή μέχρι και να σε πνίξει. Μέσα σε 138 λεπτά σου δίνει στο πιάτο το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της χώρας. Κανένα μυθιστορηματικό θρίλερ δεν μπορεί να υπερνικήσει την πραγματική ζωή και τα πραγματικά γεγονότα.

 

Η σημαντικότητα του All the President’s Men είναι τεράστια. Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα για την αμερικανική ιστορία αλλά και την ίδια τη δημοσιογραφία, θα ήταν φρόνιμο να περάσει ένα βράδυ παρακολουθώντας τη. Εκτός από τις πολλές πληροφορίες που θα λάβει για το σκάνδαλο Watergate, θα καταλάβει πολλά και για το πώς ενεργοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί για την συγκάλυψη παρόμοιων περιστατικών.

To Watergate είναι η μεγαλύτερη ρετσινιά στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να κάνει τον οποιοδήποτε να αφιερώσει το χρόνο του στην ταινία. Επίσης, θα καταλάβει το πόσο σημαντική είναι η ελευθερία του Τύπου. Αν είχαν φιμωθεί οι Carl Bernstein και Bob Woodward, δημοσιογράφοι της Washington Post, ίσως αυτή η ιστορία δεν είχε αποκαλυφθεί ποτέ.

 

Τα ξημερώματα τις 17 Ιουνίου του 1972, πέντε άντρες διέρρηξαν τα γραφεία του DNC (Εθνική Επιτροπή Δημοκρατικών) και προσπάθησαν να τοποθετήσουν κοριούς στις τηλεφωνικές γραμμές του κτιρίου. Όλοι τους είχαν πάνω τους χιλιάδες δολάρια και διάφορες σημειώσεις. Συνελήφθησαν. Οι δημοσιογράφοι της Washington Post, Carl Bernstein και Bob Woodward ξεκινούν μια έρευνα η οποία βασίζεται στο πλέον γνωστό μότο δημοσιογράφων και μη, «follow the money» (ακολούθησε τα χρήματα).

 

Richard Nixon: Ένας λάτρης της διαπλεκόμενης πολιτικής

O Richard Nixon, τότε Πρόεδρος και υπαίτιος του σκανδάλου, χωρίς αυτό το δίδυμο, θα έμενε στην ιστορία ως ένας από τους πολλούς που στάθηκαν στο ύψος τους υπηρετώντας τον αμερικανικό λαό με σθένος. Ο Nixon σε καμία περίπτωση δεν έπραξε κάτι τέτοιο και ευτυχώς, η πολιτική του καριέρα τερματίστηκε με θορυβώδη τρόπο, όπως ακριβώς του άξιζε. Έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που παραιτήθηκε από το αξίωμά του και αυτό τον κυνηγάει σαν σκιά μέχρι και σήμερα, ακόμα και αν δεν βρίσκεται στη ζωή.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved