Θάνατος το Απομεσήμερο: Ο Hemingway μας ξεναγεί στο πιο βίαιο σπορ που υπήρξε ποτέ

Το βιβλίο που θα σε βάλει βαθιά μέσα στον κόσμο της ταυρομαχίας.

Το Θάνατος το Απομεσήμερο θεωρείται ίσως το καλύτερο και πιο γνωστό βιβλίο για ταυρομαχίες στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Αποκαλύπτει την εξωτερική ματιά ενός ανθρώπου, λάτρη του είδους, για ένα σπορ που έχει γίνει μισητό και έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια κόσμο παγκοσμίως.

Η γραφή του Ernest Hemingway σου παίρνει την ανάσα.

Mας δίνει όμως να καταλάβουμε πως η ταυρομαχία είναι κάτι παραπάνω από ένα αιματηρό σπορ. είναι μία τέχνη, ένα πάθος για τη ζωή αλλά και το θάνατο.

Η φαντασία του Hemingway πραγματικά σε συναρπάζει και δεν σε αφήνει με τίποτα. Θέλεις οπωσδήποτε να γυρίσεις και την επόμενη σελίδα για να δεις τι θα γίνει.

 

Η δύναμη του βιβλίου έγκειται στο ότι ο συγγραφέας σου μεταδίδει ατόφια την συναισθηματική φόρτιση που μπορεί να σου δημιουργηθεί όταν παρακολουθείς ένα τέτοιο θέαμα όπως είναι η ταυρομαχία.

Πως είναι δυνατόν ένα ζώο, ένας άνθρωπος κι ένα κομμάτι κόκκινο μεταξένιο πανί να σε κάνουν να δεις τη ζωή με άλλο μάτι, να συνειδητοποιήσεις πως ο θάνατος είναι πάντα δίπλα σου, σε ακουμπάει στη πλάτη, είναι σύντροφος σου και όχι εχθρός σου.

Ο Hemingway καταφέρνει να μεταδώσει το μήνυμα: Η ζωή είναι μέσα στο θάνατο και αντίθετα και πως μία ταυρομαχία είναι μία ιεροτελεστία που ξεπερνάει κάθε λογική, κάθε οικολογική ή φιλοζωική συνείδηση, είναι το παραπέτασμα του ίδιου του παιχνιδιού που τραβιέται και αποκαλύπτει την αληθινή φύση του κόσμου.

Πόνος, δόξα, πάθος. Το τρίπτυχο του Θάνατος το Απομεσήμερο.

Η ταυρομαχία είναι ένα μπαλέτο, όπως ο ίδιος αναφέρει, ένα μπαλέτο από επαγγελματίες, τζογαδόρους, ερασιτέχνες, ανίκανους, γενναίους ανθρώπους. Είναι μία χορογραφία που δεν έχει έλεος και που πάντα θα τελειώσει με έναν θάνατο.

Το Θάνατος το Απομεσήμερο είναι μία αληθινή μαρτυρία για την δειλία, την τραγωδία και την αγάπη για ανύψωση του εαυτού μέσω του πόνου.

τηανατοσ

Τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο είναι ανεκτίμητα. Ο ίδιος ο Hemingway γνώριζε τους πάντες, από ταυρομάχους μέχρι το κάθε παρατρεχάμενο που με κάποιο τρόπο ανακατευόταν με το σπορ. Εδώ μπορείς να μάθεις πληροφορίες για τις ταυρομαχίες που δεν βρίσκεις σε καμία εγκυκλοπαίδεια.

Η γραφή του είναι πολύ δυνατή και θα σε συνεπάρει αμέσως. Κάθε πρόταση είναι ζυγισμένη έτσι ώστε να σου προκαλέσει κάποιο αντίκτυπο. Αυτό είναι πολύ εθιστικό και σε κάνει να μην θέλεις να σταματήσεις να διαβάζεις.

Είναι ένας διαρκής αγώνας του θανάτου ενάντια στη ζωή. Του φόβου ενάντια στη δόξα.

Εδώ δεν θα βρεις την Ισπανία του μυστικισμού, του καλού φαγητού και του ήλιου, εδώ θα βρεις μία Ισπανία που αντικατοπτρίζεται μέσα στο ρινγκ, μέσα στην πάλη του ταυρομάχου με το θηρίο, μέσα στα ουρλιαχτά του διψασμένου για αίμα θεατή.

Αυτό το βιβλίο θα σε βάλει για τα καλά στον βίαιο αλλά ταυτόχρονα τρυφερό κόσμο του Hemingway.

Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις φωτογραφίες από τη ζωή του Hemingway στις ταυρομαχίες:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved