Kurt Russell: O badass που λείπει πλέον από τον κινηματογράφο

Πέντε φορές που μας έκανε να λατρέψουμε τους σκληρόπετσους και τους αντιπαθητικούς.

Ξεψαχνίζοντας τη φαρέτρα του Hollywood, μπορεί κανείς να διακρίνει ηθοποιούς πολλών και διαφορετικών ειδών. Άλλοι ειδικεύονται στην κωμωδία, άλλοι στο δράμα και άλλοι στις ταινίες δράσης. Σε όσους ανήκουν στην τελευταία κατηγορία πάντα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του αντρικού κοινού, παρά το γεγονός ότι δεν συγκαταλέγονται σε εκείνους της πρώτης διαλογής. Παρόλα αυτά αρκετοί έχουν αποδείξει ότι παρότι τους ξεχωρίζει το badass στοιχείο και η διάθεση για ξύλο και αίμα, αλλά και ατάκες γεμάτες τεστοστερόνη και άπλετο βρισίδι, μπορούν να ξεχωρίσουν και σε άλλα είδη ταινιών.

Ένας εξ αυτών είναι και ο Kurt Russell.

 

 

Για αρκετούς συγκαταλέγεται στους κλασικούς τύπους που έκαναν τις ταινίες δράσης αυτό που είναι σήμερα. Άλλοι πάλι που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να απολαύσουν στα φόρτε του τον Snake Plissken ή τον Gabe Cash, τον χάρηκαν μονάχα στις τελευταίες του εμφανίσεις, όταν πλέον η προχωρημένη ηλικία δεν του επέτρεψε τις ατάκες γεμάτες τρέλα, τα ιδιαίτερα χτενίσματα που τον έκαναν να ξεχωρίζει αλλά και το άπειρο ξυλίκι που μοίραζε στα καλά του.

Ρόλοι που σίγουρα δεν ταιριάζουν στο μεγαλείο του Kurt:

 

 

Για τους μυημένους cult fans η μεγαλύτερη απογοήτευση ήρθε το 2010 όταν μέσα στην dream team τεστοστερόνης του Stallone στο «Expendables Franchise», είδαμε πολλούς νέους και κυρίους ξεχασμένους ήρωες του σινεμά να παίρνουν μέρος στο reunion, αλλά Kurt περιμέναμε και Russell δεν είδαμε. Παρόλα αυτά το αγαπημένο alter ego του John Carpenter, o αιώνιος boyfriend της Goldie Hawn -43 χρόνια μαζί- και πατριός της Kate Hudson, o άνθρωπος που έχει πει δημόσια ότι μίλησε με… UFO και φανατικός θαυμαστής του ελληνικού καλοκαιριού, έχει πετύχει ήδη πολλά και ας αδυνατεί το νέο κοινό να αναγνωρίσει το μεγαλείο του.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο τύπος ράγισε καρδιές υποδυόμενος τον Elvis Prisley στην ομώνυμη ταινία, «Elvis» κερδίζοντας μάλιστα υποψηφιότητα για Emmy. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς όλοι θα τον θυμόμαστε για τις ταινίες που ξεχείλισε τεστοστερόνη, παρουσίασε δύσκολους χαρακτήρες για να συμπαθήσεις, αλλά στο τέλος σε έκανε πάντα να είσαι με το μέρος του. Απλά και μόνο γιατί –μόνο αυτός- μπορούσε.

Υπάρχουν βέβαια και ταινίες που άξιζαν να μπουν στη λίστα αλλά για λίγο δεν τα κατάφεραν. Αυτές του παρακάτω άλμπουμ:

 

 

 

5. Backdraft - Stephen McCaffrey

Σε μια δουλειά όπως η πυροσβεστική, μπροστά στην πύρινη λαίλαπα δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς και κυρίως για τους αδύναμους και τους δειλούς. Όταν στο συγκεκριμένο επάγγελμα πρωτοστατούν δύο αδέρφια, με διαφορά όμως νοοτροπίας –ο ένας σκληρός, ο άλλος πιο soft- ξυπνούν θέματα ανταγωνισμού και εσωτερικής αντιπαλότητας. Και ο Russell όπως είναι λογικό υποδύεται τον «κακό» αδερφό.

Ξεχωρίζει γιατί: Όλοι είμαστε με το αουτσάιντερ (William Baldwin) ωστόσο ο Russell δεν είναι ένας ρόλος που φτιάχτηκε για να τον συμπαθείς. Χωρίς λόγο γίνεται πολύ σκληρός με όλους, ωστόσο αυτή του η σκληράδα είναι που τον κάνει τον πιο μυστήριο και αρεστό χαρακτήρα από όλους στην ταινία.

 

 

4. Miracle - Herb Brooks

Μια αθλητική ταινία συνήθως έχει ένα κοινό story. Μια ομάδα από underdogs που με τη συνδρομή του προπονητή της, φτάνει να πετύχει κάτι ακατόρθωτο. Στη συγκεκριμένη ταινία, το αουτσάιντερ είναι η Εθνική Ομάδα Hockey των ΗΠΑ και η πορεία της μέχρι την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980.

Ξεχωρίζει γιατί: Με τα χρόνια να έχουν περάσει, ο Russell δεν είναι παίκτης αλλά φορά το κοστούμι του προπονητή και αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να δώσει έμπνευση στους παίκτες αλλά κυρίως στους θεατές. Σε ένα ρόλο που δεν το συνηθίζει, ως Herb Brooks έχει την απόλυτη ισορροπία μεταξύ του σκληρού ανθρώπου και του ψυχολόγου που με τη χρήση του κατάλληλου ρόστερ μπορεί να πετύχει θαύματα. Όπως και τελικά έγινε.

 

 

3. Death Proof - Stuntman Mike

Είναι αλήθεια πως μετά τα «Kill Bill» ο κόσμος περίμενε κάτι πολύ πιο σπλάτερ από τον Tarantino, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχε με το «Death Proof». Τουλάχιστον στην περίπτωση του κασκαντέρ serial killer που σκοτώνει γυναίκες με μετωπική σύγκρουση στο αυτοκίνητό του, πέτυχε διάνα.

Ξεχωρίζει γιατί: Στο φιλμ που άρχισε η σχέση-λατρεία με τον Tarantino, έμελλε να μας παρουσιάσει τον πιο αντιπαθητικό Russell που είδαμε ποτέ. Τόσο πολύ που στο τέλος του βγάζεις το καπέλο για το πόσο πολύ σε έκανε να θες να τον δεις νεκρό.  

 

 
 

2. The Thing - R.J. MacReady

Μια κατάσταση που την έχουμε συνηθίσει, αλλά ποτέ δεν χορταίνουμε να την βλέπουμε. Ένα εξωγήινο παράσιτο διεισδύει μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και μέσω αυτού προσπαθεί να εξαφανίσει την ανθρωπότητα. Κάτι σαν το Alien ένα πράγμα, με τη μόνη διαφορά ότι αυτό συμβαίνει στη Γη και όχι σε κάποιο διαστημικό σταθμό. Εκεί δεν βρίσκει απέναντί του τη Ripley αλλά τον R.J. MacReady.

Ξεχωρίζει γιατί: Σε μια ομάδα ανθρώπων όπου κυριαρχεί ο φόβος αλλά και το άγνωστο, καθώς ο καθένας μπορεί να είναι ύποπτος, ο MacReady είναι εκεί για να πάρει τη μεγάλη απόφαση για το γενικότερο συμφέρον. Είναι αυτός που σου δίνει τη βεβαιώτητα ότι το παράσιτο πρόκειται να επιβιώσει ακόμα και αν χρειαστεί να μην επιβιώσει και ο ίδιος μαζί.

 

 

1. Escape from New York - S.D. «Snake» Plissken

Ξέχνα το Manhattan που ήξερες. Η Νέα Υόρκη δεν είναι το κέντρο του κόσμου αλλά μια ατελείωτη φυλακή λόγω της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας. Όλα βαίνουν καλώς ωστόσο όταν το αεροπλάνο του προέδρου των ΗΠΑ πέφτει στη συγκεκριμένη περιοχή, οι Αρχές πρέπει να βρουν έναν τρόπο να τον φέρουν πίσω και έγκαιρα, καθώς δεν πρέπει να χάσει μια πολύ σημαντική συνάντηση. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο μονόφθαλμος κατάδικος, Snake Plissken.

Ξεχωρίζει γιατί: Είναι ίσως η πιο cult μορφή στην ιστορία των cult φιγούρων του Hollywood. Με ένα όνομα που εμπνέει ανατριχίλα, όπως και η σκληροπυρηνική του περσόνα άλλωστε, ο Snake Plissken θα μπορούσε κάλλιστα να είναι από τους πιο ιστορικους κακούς όλων των εποχών. Αντ’ αυτού έμεινε στην ιστορία ως ο antihero που ελπίζεις να έχεις στο πλευρό σου. Έστω και αν είσαι βέβαιος ότι δεν σε συμπαθεί.

 

 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved