7 ταινίες που μας δίδαξαν το νόημα της ζωής

Και που χάρη σε αυτές, γίναμε καλύτεροι άντρες.

Ό Καμύ είχε γράψει πως δεν θα γίνεις ποτέ ευτυχισμένος αν μπεις στην διαδικασία να αναζητείς συνεχώς από τι αποτελείται η ίδια η ευτυχία. Και δεν είχε άδικο. Τις περισσότερες αναζητούμε την ουσία, όταν το μήνυμα είναι ακριβώς μπροστά μας. Και κακά τα ψέματα, οι ταινίες έχουν βοηθήσει σε αυτό.

Το νόημα της ζωής είναι η ευτυχία και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προσωπική μας ευδαιμονία σαν όντα. Οι παρακάτω ταινίες, μέσα από το στόρι και τις ατάκες τους, μας βοήθησαν να το αντιληφθούμε.

 

Up (2009)

 

 

Αν δεν βάλεις τα κλάματα μέσα στο πρώτο 15λεπτο σαν μικρό κοριτσάκι, θα διαπιστώσεις ότι ένας μίζερος παππούς μπορεί να σε διδάξει περισσότερα από όσα πίστευες. Κάποιες φορές, αξίζει απλά να δέσεις μπαλόνια στο σπίτι σου, στον ίδιο σου τον εαυτό, και να τον αφήσεις να βαδίσει προς το άγνωστο. Ίσως και να σου αλλάξει την ζωή.

Τι μας έμαθε: «Η περιπέτεια βρίσκεται εκεί έξω».

 

Trainspotting (1996)

 

 

Διάλεξε μία δουλειά. Μία καριέρα. Διάλεξε μία οικογένεια. Μπορεί η συμβουλή ενός ναρκομανή να μην είναι αυτή που θα άκουγες πρώτη, αλλά η αφήγηση του Ewan McGregor ρίχνει τέτοια χαστούκια που σε ετοιμάζει για την αλήθεια της ζωής εκεί έξω. Έχουμε μάθει εις βάρος των άλλων, μόνο για να διαπιστώσουμε πως αυτό μας τραβάει ολοένα πιο κοντά στην άβυσσο.

Τι μας έμαθε: «Διάλεξε την ζωή».

 

Gladiator (2000)

 

 

Αν είναι να τα χάσεις όλα, φρόντισε να μείνεις ζωντανός για να τους θυμίσεις ποιος είσαι. Είτε από την ελιτ θέση ενός αρχιστρατιώτη της Ρώμη, είτε από εκείνη ενός μονομάχου που προσπαθεί να κερδίσει το πλήθος. Ο στόχος ωστόσο είναι ένας: να μην ξεχάσεις ποιος είσαι και γιατί βρίσκεσαι στη θέση που βρίσκεσαι.

Τι μας έμαθε: «Ο Θάνατος χαμογελάει σε όλους μας. Το μόνο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, είναι να του ανταποδώσει το χαμόγελο».

 

Re-Animator (1985)

 

reanimator

 

Μπορεί μία ταινία εμπνευσμένη από το τερατώδες σύμπαν του H.P. Lovecraft να αποτελέσει την απάντηση για την ίδια την ζωή; Τουλάχιστον στο Re-Animator μαθαίνεις τι ακριβώς γίνεται όταν σου την προσφέρουν για δεύτερη φορά. Μία θηριώδης κωμωδία γεμάτη όνειρα, πάθη, σεξ και δίψα για δόξα που σε κάνει να θυμάσαι αυτό: η ζωή είναι η απόφαση του πως θες να συμπεριφερθείς στον εαυτό σου. Ακόμη και με τρέλα.

Τι μας έμαθε: «Είναι πολύ απλό. Κάθε μορφή ζωής είναι μία διαδικασία χημικής και φυσικής εξέλιξης».

 

The Goonies (1985)

 

 

Απλά τα πράγματα. Ένα μάτσο πιτσιρίκια διδάσκουν όλα εκείνα τα μαθήματα που ξεχνούν οι ενήλικες. Την πίστη στους φίλους, το πείσμα για την επίτευξη του στόχου, το θάρρος που γιγαντώνεται όταν το απαιτήσει η κατάσταση, τα ιδανικά στα οποία αφοσιώνεσαι για να υπηρετήσεις κάτι περισσότερο από τον ίδιο σου τον εαυτό. Χώρια ότι ο Josh Brolin ξεκίνησε από εκεί.

Τι μας έμαθε: «Αυτή εδώ είναι η δική μας στιγμή».

 

It’s a Wonderful Life (1946)

 

 

Θα μπορούσες να το θεωρήσεις «παλιακό» ή ακόμη και ξεπερασμένο, όμως ένας έκπτωτος άγγελος που δείχνει σε έναν καταθλιπτικό με τάσεις αυτοκτονίας την αξία της ζωής, ήταν κάτι που δούλεψε την δεκαετία του ’40 πολύ πριν κάνει τα ίδια ο Nicolas Cage. Και το νόημα παραμένει διαχρονικό.

Τι μας έμαθε: «Κανένας άντρας που έχει φίλους δεν είναι αποτυχημένος».

 

Fight Club (1999)

 

 

Κάποια στιγμή στη ζωή, καλό θα ήταν να σταματήσεις να αποφεύγεις τις γροθιές και να κοιτάξεις να δεις αν τις αντέχεις. Αν αυτό σημαίνει να κάνεις join σε ένα υπόγειο για να πλακωθείς στα μπουνίδια, κανένα πρόβλημα. Ίσως βρεις μερικά μαθήματα για την ζωή ενώ προσπαθείς να μαζέψεις τα αίματα από την μύτη σου. Στο τέλος της ημέρας, θα εύχεσαι να είχες φίλους σαν τον Tyler Durden που να σου λένε την αλήθεια κατάμουτρα. Ακόμη και αν αυτή είναι μέσα στο κεφάλι σου.

Τι μας έμαθε: «Αυτή είναι η ζωή σου και τελειώνει με κάθε λεπτό που περνάει».

 ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved