Πέρασαν 60 χρόνια από την πρεμιέρα και θυμόμαστε την ταινία που «άνοιξε» το franchise του James Bond

Όταν ο Terence Young μετέφερε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Ian Fleming με τίτλο «Dr. No», ούτε και ο ίδιος δεν περίμενε την επιτυχία και κυρίως το «γκελ» που θα έκανε ο κεντρικός του ήρωας στον κόσμο της εποχής, πόσο μάλλον στις επόμενες γενιές. Ο James Bond, γνωστός σε όλους μας ως πράκτορας 007, το πιο διάσημο όπλο της ΜΙ6 και της Αυτού Μεγαλειότητος έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια του απλού ήρωα ταινιών, είναι ένας ρόλος με απαιτήσεις λόγω της ιστορίας και των μοναδικών χαρακτηριστικών του απέναντι στο κοινό, για αυτό και είναι το μακροβιότερο franchise στην ιστορία του σινεμά.

Μετά από 25 ταινίες, 6 διαφορετικούς ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον ήρωα και το «No Time to Die» που έκλεισε περίφημα την πορεία του Daniel Craig στο ρόλο του 007, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ήρωας που επινόησε ο Fleming έχει κάνει σωστά τη δουλειά του με το πέρασμα των χρόνων.

 

 

«My name is Bond, James Bond» 

Μπορεί ο ήρωας να «γεννήθηκε» στο βιβλίο «Casino Royale», ωστόσο η πρώτη επαφή του κινηματογραφικού κοινού με τον James Bond έγινε σε άλλη αποστολή. Ο Sean Connery στην πρώτη του εμφάνιση ως πράκτορας-γυναικοκατακτητής θα βρεθεί στην Τζαμάικα όπου αποστολή του είναι να ανακαλύψει τα ίχνη ενός εξαφανισμένου πράκτορα. Οι ενδείξεις ωστόσο και οι ανατροπές της υπόθεσης θα τον οδηγήσουν σε μια υπόγεια βάση η οποία διοικείται από έναν Κινεζο-Γερμανό σατανικό επιστήμονα, που σχεδιάζει να εκτρέψει έναν από τους πρώτους διαστημικούς πυραύλους των ΗΠΑ με ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο τροφοδοτούμενο με πυρηνική ενέργεια. Σε πιο απλή απόδοση, τον Dr. No.

 

 

Στην πρώτη κινηματογραφική περιπέτεια του 007, γνωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση με όνομα «SPECTRE» αλλά και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία διατηρήθηκαν στον ήρωα με το πέρασμα των χρόνων. Μιλάμε για τον κλασικό πρόλογο κάθε ταινίας με το βάδισμα του Bond μέσα από την κάννη ενός όπλου, τον πυροβολισμό και την εμφάνιση του αργού αίματος το οποίο ρέει από το θύμα, την μουσική που έγινε συνώνυμό του για όσα χρόνια και αν περάσουν αλλά και την στιλιζαρισμένη λίστα ονομάτων των συντελεστών  (ιδέα του Αμερικανού σχεδιαστή Maurice Binder) που ακολουθεί μετά τα πρώτα πέντε λεπτά της ταινίας.

Μήπως ο Safin του Rami Malek ήταν τελικά ο Dr. No;

Το πρώτο φιλμ είχε ανάμικτες κριτικές, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε τεράστια φήμη και θεωρείται σήμερα εκ των κλασικών ταινιών του ήρωα. Διαθέτει άλλωστε πολλές εμβληματικές σκηνές και κυρίως την ατάκα που χαρακτηρίζει το franchise. Τις έξι λέξεις που ίσως και να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, ακόμα και από το «Luke I am you father» στο «Star Wars: The Empire Strikes Back», το «I'll be back» στο «Terminator: Judgement Day», το «Say hello to my little friend» στο «Scarface», το «Frankly, my dear, I don't give a damn» στο «Gone With the Wind» ή το «Play it again Sam» στο «Casablanca». Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει καν σχέση με την κυρίως υπόθεση της ταινίας.

 

 

Από τότε ο Bond εξελίχθηκε, αντιμετώπισε και άλλους κακούς που έγραψαν ιστορία στον κινηματογράφο, γαλούχησε ολόκληρες γενιές με τον τρόπο που λύνει τις υποθέσεις, το μοναδικό στυλ που τον τοποθετεί με αξιώσεις μεταξύ των πιο στυλάτων ηρώων του σινεμά, την ευκολία του να χρησιμοποιεί και να καταστρέφει τα gadgets που του διαθέτει η υπηρεσία και την μοναδική του υπερ-δύναμη για καμάκι μόλις αντικρίζει θηλυκό απέναντί του. Κοντζάμ Honey Ryder (Ursula Andress) ήταν μία εξαιρετική εισαγωγή στο κεφάλαιο «Bond Girl» το οποίο θαυμάσαμε για λίγο βλέποντας την Ana de Armas στο πλευρό του Craig.

Σχεδόν 60 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ξεκίνησε η προβολή της ταινίας και στο παρακάτω άλμπουμ έχουμε αρκετές φωτογραφίες που θα ξαναζωντανεύουν όλα όσα γίνονταν πίσω από τις κάμερες:

 

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved