The Lighthouse: Η ταινία που «ξέπλυνε» τον Robert Pattinson

 Σκοτεινές νύχτες πάνω σε ένα βράχο, με πολύ αλάτι και αίμα, σε μία απίστευτη και καθαρά αντρική ιστορία.

Ο Willem Dafoe και ο Robert Pattinson υποδύονται δύο τρομερές φυσιογνωμίες, δύο εργάτες της θάλασσας που έχουν ξεμείνει πάνω σε ένα βράχο και φυλάνε έναν φάρο.

Αυτοί οι δύο φαροφύλακες είναι κάτι παραπάνω από δύο κοινοί συγκάτοικοι. Είναι μάρτυρες της ίδιας της εσωτερικής τους ερημιάς.

Ένα κάπως gothic σκηνικό στημένο κάπου στον 19ο αιώνα στην Αμερική, το οποίο το στήνει ο σκηνοθέτης Robert Eggers, πάνω στα σκελετωμένα και χαρακωμένα από το αλάτι και τις κακουχίες πρόσωπα των δύο πρωταγωνιστών.

Το ασπρόμαυρο φιλμ εντείνει τις βαθιές σκιές της ταινίας, κάνει τον θεατή να μην μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει πάνω σε αυτόν τον βράχο.

Πώς μία Κορεάτικη ταινία μας έκανε να σκεφτούμε ξανά.

 

Σε κάθε παραμορφωμένη έκφραση των προσώπων τους βλέπουμε το μαύρο πέρασμα του θανάτου. Το Lighthouse είναι ένα horror movie που καταπιάνεται με τον εσωτερικό κόσμο, θα λέγαμε άνετα πως είναι ένα καινούριο είδος ταινίας, ένα ιδιαίτερο inner horror movie.

Ο τρόμος έρχεται από μέσα κι όχι από έξω, κι αυτό ακριβώς είναι που θέλει να πει η ταινία.

Οι δύο φαροφύλακες φτάνουν στην βραχονησίδα και κάπου εδώ ξεκινάει ο τρόμος ο οποίος όμως χτίζεται πολύ αργά και βασανιστικά από τον σκηνοθέτη.

Ο Robert Eggers μας είχε καταπλήξει με την πρώτη του ταινία The Witch και τώρα το ξανακάνει. Με μία τάση στην απομόνωση, ο σκηνοθέτης μας τραβάει σε έναν γοητευτικό αλλά τρομακτικό κόσμο που κανείς δεν ξέρει πως υπάρχει.

merlin 162491319 45ce5433 a216 427c a4a2 65d5ab9e08d2 jumbo

Εδώ ο ρομαντισμός πεθαίνει πολύ γρήγορα και αυτό που μένει είναι η σκληρή πραγματικότητα της αρρώστιας του μυαλού που απομονώνεται και φοβάται.

Πρέπει να την δεις οπωσδήποτε, νύχτα, μόνος σου, με ένα μπουκάλι ουίσκι δίπλα σου και πίστεψε με δεν θα το μετανιώσεις…

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις σκηνές από την ταινία:
 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved