Γιατί πρέπει να ακούσεις το Kind of Blue του Miles Davis

Δεν είναι απλά ο μεγαλύτερος σε πωλήσεις jazz δίσκο όλων των εποχών.

Tο χρώμα του 2020, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Pantone, ήταν το Classic Blue, ένα μπλε ελαφρώς πιο σκούρο από την απόχρωση που έχουμε συνηθίσει. Παρ’ όλα αυτά, το χρώμα παραμένει κομψό μέσα από την απλότητα και την διαχρονικότητά του. Δυστυχώς, όμως, η επιλογή του Ινστιτούτου δεν συνοδεύτηκε με μια καλή χρονιά για την ανθρωπότητα. Μάλλον το αντίθετο. Σε αυτό το κείμενο ωστόσο, θα ασχοληθούμε με ένα άλλο μπλε και συγκεκριμένα με τον πιο γνωστό και εμπορικό δίσκο της jazz μουσικής, το Kind of Blue του Miles Davis το οποίο μέχρι και σήμερα, σχεδόν 61 χρόνια από την κυκλοφορία του, υποδέχεται κάθε λογής μουσικόφιλους στην πύλη της πιο παρεξηγημένης μουσικής.

Αυτό που κάνει τον δίσκο κλασικό, είναι η εύκολη κατανόησή του από άτομα τα οποία δεν είναι απαραίτητα φίλοι της jazz. Κόντρα στο ρεύμα της hard bop, ο Davis κατάφερε να αναδείξει τους αυτοσχεδιασμούς μέσα από κουτάκια, χωρίς να περιορίζει τους μουσικούς του αλλά και τον ίδιο. Όπως πολύ σωστά έγραψε ο κριτικός Robert Palmer, το Kind of Blue είναι όλος μελωδίες και ατμόσφαιρα. Η εισαγωγή του So What, του εναρκτήριου κομματιού, είναι η πιο οικεία και χαρακτηριστική μελωδία στον κόσμο της jazz. Δεύτερη, έρχεται αυτή του Blue Train, του John Coltrane.

 

 

Το μουσικό περιοδικό Rolling Stone, κατατάσσει το Kind of Blue στη 12η θέση στη λίστα με τους σημαντικότερους δίσκους όλων των εποχών. Η εξήγηση είναι απλή. Ο Miles Davis είχε μαζί του κάποιους από τους καλύτερους μουσικούς της εποχής, όπως ήταν ο Paul Chambers στο μπάσο, ο Jimmy Cobb στα ντραμς, ο Bill Evans στο πιάνο και οι Paul Chambers και John Coltrane στο σαξόφωνο. Ήταν, στην ουσία, μια dream team υπό την καθοδήγηση ενός νεωτεριστή.

Δες τι είχαμε γράψει για τον Miles Davis 

To Kind of Blue δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος δίσκος στον κλειστό κύκλο της jazz μουσικής, καθώς κάτι τέτοιο ήταν και θα είναι υποκειμενικό. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, όμως, είναι πως πρόκειται για τον δίσκο με την μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών και του κοινού, αυτός που κατάφερε να κάνει τη jazz να μοιάζει πιο εύπεπτη σε εκείνους που τη θεωρούσαν σνομπ και υποστήριζαν πως απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό.

 

 

Ο ήχος που θα φτάσει στα αφτιά σου είναι μελαγχολικός, ρομαντικός και μοντέρνος και αξίζει κάθε δευτερόλεπτο από την προσοχή σου καθώς η βελόνα του πικάπ σου παιδιαρίζει με το βινύλιο. Αν θέλεις να έρθεις πιο κοντά στη jazz, το Kind of Blue είναι μια καλή αρχή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved