«Μια Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη»: Ο Γούντι Άλεν παρουσιάζει την νέα του ταινία

Ρομαντική κομεντί ή ταινία υπαρξιακής αναζήτησης; Ο Γούντι Άλεν με την νέα του ταινία, σου δημιουργεί αβίαστα ένα δίλημμα, οδηγώντας σε να επιλέξεις, σε ποια κατηγορία ανήκεις.

Πρωταγωνιστές, ένα ζευγάρι φοιτητών, ο Γκάτσμπι και η Άσλεϊ, οι οποίοι θα βρεθούν στην Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, για ένα σαββατοκύριακο, με αφορμή μια συνέντευξη που έκλεισε η Άσλεϊ με διάσημο σκηνοθέτη για λογαριασμό της σχολικής εφημερίδας. Πρόκειται για δύο μέρες μόνο, οι οποίες  ωστόσο επρόκειτο να αλλάξουν την κοσμοθεωρία των πρωταγωνιστών, και κυρίως τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την ζωή, φέρνοντας στην επιφάνεια μύχιες σκέψεις και πιθανά απωθημένα. Ο Γκάτσμπι έχει αναλάβει γι’ αυτό το σαββατοκύριακο τον ρόλο του ξεναγού για την αγαπημένη του, αλλά η μοίρα έχει άλλα σχέδια και οι δρόμοι των δύο ηρώων μας χωρίζουν. Η βροχή «περιλούζει» μοναδικά αυτό τον χωρισμό που σηματοδοτεί μια νέα, άλλου τύπου ένωση. Οι πρωταγωνιστές χάρη στις μαγικές ιδιότητες της βροχής, απελευθερώνονται από τα δεσμά της κοινωνικά αψεγάδιαστης ζωής που είχαν μέχρι τότε και μπαίνουν σε παράτολμες περιπέτειες.

Ο σκηνοθέτης, παρουσιάζοντας την βροχερή Νέα Υόρκη ως μια ρομαντική πόλη που ξυπνάει ένστικτα, κινεί τον φακό του με έναν πρωτότυπο -για τα δεδομένα του- τρόπο.

Οι ήρωες δεν είναι τίποτα λιγότερο από πρωταγωνιστές του σινεμά, καθώς η ζωή τους φέρνει τα πάνω-κάτω. Πρόκειται για μια ζωή, βγαλμένη από ταινία, κάτι το οποίο «αναγκάζει» τους θεατές να χωριστούν σε δύο κατηγορίες.  Σε εκείνους που -όπως η Άσλεϊ- θα ριχτούν παροδικά στα πάθη τους, γνωρίζοντας πως είναι κάτι διαφορετικό και ξένο από την πραγματική ζωή, ένα ευχάριστο διάλειμμα που δεν πρέπει να τους παρασύρει παραπάνω, βγάζοντάς τους από τις κοινωνικές νόρμες. Κι είναι από την άλλη και εκείνοι – όπως ο Γκάτσμπι - οι οποίοι πιστεύουν σε αυτό το σινεμά, στον ρομαντισμό που μπορεί να βρει σάρκα και οστά στην πραγματική ζωή. Πρόκειται για αυτούς που λαχταρούν να ζήσουν σαν πρωταγωνιστές, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες, χωρίς να φοβούνται να τα χάσουν όλα, για να ζήσουν τα πάντα.

A Rainy Day in New York

Είναι αυτό το αίσθημα που θα σου δημιουργήσει η νέα ταινία του Γούντι Άλεν, μια ανάγκη να ταχθείς με έναν από τους δύο πρωταγωνιστές και να αποφασίσεις ποιο δρόμο θα διαλέξεις. Εκείνον της ασφάλειας και του ανολοκλήρωτου ή τον άλλον της προσωπικής πληρότητας και της αβεβαιότητας, ο οποίος σε «θρέφει» συνεχώς για ζωή.

Η απόφαση δική σου..



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved