Πώς το Star Wars έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας

Το 1977 ήταν η πρώτη διαλαγαξιακή μάχη. Πλέον είναι ολόκληρη ποπ κουλτούρα.

«Πριν από πολύ καιρό σ' ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό...». Λέξεις που πριν από 46 χρόνια έφερναν περισσότερο σε παιδικό παραμύθι, ίσως για μερικούς ακόμα δεν λένε τίποτα αλλά για τους μυημένους δεν αποτελούν απλώς ένα πρόλογο κάποιου έργου επιστημονικής φαντασίας. Είναι η απαρχή ενός μύθου. Μιας ιστορίας που γαλούχησε γενιές, δημιούργησε ήρωες, καταστάσεις, ίσως και μια ολόκληρη στάση ζωής.

Γενικότερα στον κινηματογράφο της εποχής των ειδικών εφέ, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας με κεντρικό θέμα το διάστημα άφησαν για τα καλά το στίγμα τους και πολλές μάλιστα εξ αυτών θεωρούνται κλασικές μέχρι σήμερα.

Ταινίες όπως οι παρακάτω:

 

 

Καμία όμως εξ αυτών, κανένα franchise δεν μπόρεσε να πλησιάσει την εποποιΐα του George Lucas.

 

Ένας καθρέφτης της ανθρώπινης ιστορίας

Για όσους δεν μυήθηκαν από μικροί, ίσως είναι δύσκολο πλέον με τόσα φιλμ επιστημονικής φαντασίας με κύριο συστατικό τα ειδικά εφέ, να «σκλαβωθούν» με ένα franchise όπως το «Star Wars». Για τους λάτρεις του saga μπορεί να ακούγεται ως ιεροσυλία, ωστόσο λέξεις όπως «τζεντάι», «η Δύναμη» ή το «Πρώτο Τάγμα» ακούγονται σαν αλαμπουρνέζικα στους κοινούς θνητούς, αδυνατώντας να τους προκαλέσουν κάποιο ενδιαφέρον.

Άλλωστε δεν μιλάμε για μια ιστορία που ξεκίνησε πριν από 10-15 χρόνια, αλλά από το μακρινό 1977, τότε που άκουγες την λέξη «επιστημονική φαντασία» και δεν ήξερες αν πρόκειται για ταινία ή ανακάλυψη νέων κανόνων του σύμπαντος. Ο δημιουργός του, George Lucas, επηρεασμένος από τη ζωή και πολλές θεωρίες που διέπουν το διάστημα, δημιούργησε έναν κόσμο πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του. Ένα σύμπαν όπου δεν υπάρχουν πλέον πόλεις αλλά πλανήτες, άνθρωποι και εξωγήινοι που ζουν μαζί, με κοινά συμφέροντα και κώδικα επικοινωνίας οι οποίοι ακολουθούν τους νόμους και κανόνες της Δημοκρατικής Γερουσίας.

Με γνώμονα ότι στη Γη υπάρχει ενέργεια η οποία όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους, δημιούργησε τη Δύναμη –την αγαπημένη μας Force- η οποία περιβάλλει τα πάντα στον Γαλαξία. Εκείνοι δε που έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν για το ευρύτερο καλό, χρίστηκαν ως φύλακες του καλού, που μάχονται για να κρατούν την ισορροπία. Οι αγαπημένοι μας τζεντάι. Για κάθε θετικό όμως υπάρχει και αρνητικό.

 

 

Ή μάλλον έχει και η Δύναμη την Σκοτεινή της πλευρά. Όπως άλλωστε μας έχει διδάξει η ιστορία, στη φύση της ανθρωπότητας –ακόμα και η συγκεκριμένη με την εξωγήινη επιρροή- είναι η επέκταση και κυρίως επικράτηση απέναντι στους υπόλοιπους και όχι πάντα με θεμιτά μέσα. 

Αντί για το Τρίτο Ράιχ, ο Lucas δημιούργησε την Αυτοκρατορία η οποία διοικούμενη από τους Σιθ σαν άλλη Άρια Φυλή κατέκτησε τον γαλαξία, στερώντας κάθε δικαίωμα ελευθερίας. Όποιος δε έχει αντίθετη άποψη, κυνηγιέται και στο τέλος εκτελείται. Μοναδική ελπίδα του γαλαξία να επανέλθει στην απόλυτη ισορροπία, είναι οι εναπομείναντες τζεντάι και ο πυρήνας των αντιστασιακών, ή αλλιώς η Αντίσταση.

Κάπως έτσι προκύπτει ο Πόλεμος των Άστρων.

 

 

To 2020 λοιπόν και παρά το γεγονός ότι οι J.J. Abrams και Gareth Edwards δεν κατάφεραν να της δώσουν μια πορεία ανάλογη του βεληνεκούς και αυτού του οποίου αντιπροσωπεύει με την νέα τριλογία, είναι δεδομένο ότι το Star Wars από την εποχή του Lucas αποτελεί ένα από τα all-time classics του κινηματογράφου. Πέραν αυτού όμως η ίδια μας η ζωή έχει συνυφαστεί με εκείνη του Πολέμου των Άστρων ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε.

Από την επιτομή που του κακού που ακούει στο όνομα Darth Vader, την ανατριχιαστική μουσική που συνόδευε κάθε του εμφάνιση, την ατάκα-έπος μεταξύ πατέρα και γιου που άφησε εποχή και πολλά άλλα, αποδεικνύουν ότι το Star Wars δεν ήταν απλώς μια κινηματογραφική περιπέτεια, αλλά κομμάτι του εαυτού μας. 

Διότι είτε είσαι φαν των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, είτε όχι το Star Wars είναι μέρος της καθημερινότητας. Της ζωής σου της ίδιας. Για κάθε καλή πράξη υπάρχει ένας τζεντάι να ταυτιστείς, για όποια αδικία αντιμετωπίσεις ένας Σιθ θα στοιχειώσει το μυαλό σου. Ίσως επειδή σε αντίθεση με τα περισσότερα franchise επιστημονικής φαντασίας, κανένα δεν είχε τα θεμέλιά του, τόσο βασισμένα στην πραγματική ζωή και στους νόμους που διέπουν τον κόσμο όσο το Star Wars.  

 

 

Μπορεί το Star Wars saga να έκλεισε με έναν τρόπο που σίγουρα δεν άρμοζε στο franhise, ωστόσο έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε νέα επεισόδια και περιπέτειες από έναν γαλαξία πολύ μακρινό. 

Και ίσως να γνωρίζουμε ποια θα είναι η καλύτερη λύση για τη συνέχεια της ιστορίας.

Πολλά κείμενα σε περιμένουν στο αφιέρωμα του Ratpack.gr, κάνοντας κλικ στην παρακάτω φωτογραφία:

 

main starwars

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved