Πώς οι Sunn O))) φτιάχνουν Metal μουσική για τις μάζες

Μόνο αυτοί ξέρουν πως κατάφεραν κάτι τέτοιο. Αυτοί είναι οι πραγματικοί Άρχοντες του Ηχητικού Χάους.

Με την διορατικότητα τους, την ευφορία που προκαλούν μέσω του βαρύ ήχου και την υπέρβαση στον τρόπο που χρησιμοποιούν τις κιθάρες, το διάσημο συγκρότημα των Sunn O))) καταφέρνει αυτό που κάποτε κατάφεραν οι Iron Maiden και οι Metallica.

Το BBC 6 έκανε ένα αφιέρωμα στους Sunn O))) κι εκείνοι έπαιξαν ζωντανά στο στούντιο, την επόμενη μέρα η διάσημη ραδιοφωνική παραγωγός Mary Anne Hobbs έπαιξε στην εκπομπή της το κομμάτι τους Troubled Air και τους παρουσίασε στο κοινό της σαν τους Άρχοντες του Πειραματικού Μέταλ.

 

Με εκείνο το πραγματικά παρανοϊκό backline στα Maide Vale Studios, μάγεψαν τον αέρα με ζεστά κύματα κιθαριστικής παραμόρφωσης γαρνιρισμένα με παραδεισένιες σεισμικές δονήσεις από τρομπόνι.

Πραγματικά τα ονόματα των Stephen O’Malley και Greg Anderson δεν είναι αυτά που θα ακούσεις συχνά στο ραδιόφωνο και ειδικά στο prime time radio της Αγγλίας.

Τα κομμάτια τους πολύ συχνά εκτείνονται έως και 20 λεπτά σε διάρκεια και έχουν τίτλους όπως τον παρακάτω: «Big Church (Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért)» ή «A Shaving of the Horn That Speared You» και αποτελούνται κυρίως από guitar drones που σου κροταλίζουν τη μασέλα ή από ανελέητο feedback που θέλει να σου καταβροχθίσει την σπονδυλική στήλη αργά και βασανιστικά.

 Αυτό το παράξενο συγκρότημα σχηματίστηκε από δύο τρελαμένους μεταλάδες το 1998 στο Σιάτλ. Το στυλ τους είναι απόλυτα μονολιθικό και απλό. Ατελείωτο drone και κατά καιρούς η απαραίτητη καλοσχηματισμένη ιαχή από το πολύ βάθος του άψογα κατασκευασμένου τους χάους.

 

Οι Sunn O))) κατάφεραν να βράσουν και να αποστάξουν την βασική ουσία της μέταλ μουσικής: ένα και μοναδικό κρανιοθραυστικό ριφ που εκτείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου κι ακόμη παραπέρα.

Η μπάντα πολύ λίγο έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια, γύρω τους όμως η κοινωνία του θεάματος άλλαξε, όπως και η ίδια η μουσική βιομηχανία, κι αυτό, κατά μεγάλο μέρος, τουλάχιστον όσο αφορά την μέταλ σκηνή, οφείλεται στο ίδιο το συγκρότημα.

Όπως ακριβώς αυτό το γιγαντιαίο ουράνιο σώμα, με το οποίο και μοιράζονται το ίδιο όνομα, τραβάει με τη βαρύτητα του τα πάντα πάνω του, έτσι και οι Sunn O))) τραβάνε αναπόφευκτα τα βλέμματα γύρω τους. Οπότε στην τελική δεν είναι περίεργο που ακούμε κάτι τόσο ασυνήθιστο πλέον στο prime time radio του κόσμου.

 

Αυτό όμως που καταφέρνουν είναι να πάρουν ένα είδος που από πάντα ήταν στα υπόγεια και στα κατάστιχα της κοινωνίας, της μέταλ μουσικής, και να το μεταφέρουν στα συναυλιακά σαλόνια του κόσμου.

Είναι πλέον πιο εύκολο να δεις τους Sunn O))) να παίζουν στο Royal Albert Hall και στο Southbank του Λονδίνου παρά στο Monsters Of Rock.

Και δεν είναι αμελητέα η επιρροή της μουσικής τους ακόμη και στην τέκνο μουσική. Ο ίδιος ο πατριάρχης της σκοτεινής τέκνο, Samuel Kerridge, έμεινε με ανοιχτό το στόμα και ήταν έτοιμος να τους προσκυνήσει μετά που τους είδε ζωντανά. Ο ίδιος ο Kevin Martin (Τhe Bug, King Midas Sound) είναι τρελαμένος φαν τους και μάλιστα έχει κάνει και φωνητικά στο τελευταίο τους άλμπουμ. Και πόσα άλλα ονόματα δεν έχουν συνεργαστεί ή επηρεαστεί από τους Sunn O))), η λίστα είναι μεγάλη: Nick Cave, Chelsie Wolf, Anna von Hausswolff, Scott Walker, Geoff Barrow of Portishead, Marissa Nadler, Jóhann Jóhannsson, Hildur Guðnadóttir.

Αλλά σε τι οφείλεται η επιτυχία ενός φαινομενικά τόσο περίεργου ήχου;

Κάποιοι λένε πως ίσως να είναι η ανάγκη των Millenialls και των παιδιών της Generation Z να ψάξουν κάτι να πιστέψουν έξω από την οργανωμένη θρησκεία μιας και οι ζωντανές εμφανίσεις των Sunn O))) είναι πραγματικά ένα ritual. Ντυμένοι με μανδύες και κουβαλώντας τις κιθάρες σαν τσεκούρια, στέκονται μπροστά από ένα τοίχο ενισχυτών και ένα παχύ στρώμα τεχνητής ομίχλης.

Κάποιοι άλλοι λένε πως μπορεί να είναι ένας περίεργος συνδυασμός: κλιματική αλλαγή, αγάπη για τα ταρό, συγχώνευση μουσικών genres, η αναγέννηση του μεσαίωνα μέσω του διαδικτύου.

 

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα τι μας κάνει να αναζητάμε ξανά τον σκληρό ήχο στην πιο ακραία του μορφή αλλά ταυτόχρονα αυτό να γίνεται Mainstream.

Εδώ έχουν φτάσει να γίνονται yoga classes με μουσική υπόκρουση doom metal.

Χωρίς να θέλω να πω ευθέως πως οι Sunn O))) είναι βαθιά τους λιγάκι χίπιδες, είναι σίγουρα μέρος ενός νέου New Age Movement που συναρπάζει.

Σε τελική ανάλυση αυτό που παίρνουμε στο τέλος, αυτό που λαμβάνουμε, όπως θα έλεγε και ο Jacques Lacan, είναι ένα γνήσιο jouissance, ένα ατόφιο enjoyment από το διαρκές ντρονάρισμα τους.

Οπότε αν μετά από αυτό το κείμενο κάπως επηρεάστηκες, ξεκίνα και άκου λίγο Sunn O))). Πρέπει όμως να είσαι έτοιμος να συνηθίσεις τις δονήσεις, την πίεση και την ένταση τους. Αν καταφέρεις να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια, τότε θα δεις έναν νέο κόσμο να ανοίγεται μπροστά σου.

Αυτή είναι η νέα μουσική και δεν είναι καν μουσική.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις την δισκογραφία των Sunn O))) και στιγμές από τα καταπληκτικά τους live:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved