Πώς ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για τον illustrator του Oscar Wilde

Ο Aubrey Beardsley ήταν ίσως ο πιο πρωτοποριακός illustrator της εποχής του.

Ο Aubrey Beardsley ήταν ψηλός και κάπως άχαρος. Στο πρόσωπο του υπήρχε μόνιμα χαραγμένο ένα πλατύ χαμόγελο. Σε μία εποχή που οι μποέμηδες είχαν ανάκατα μαλλιά, εκείνος είχε ένα κούρεμα κάπως ανορθόδοξο.

Σαν παιδί ήταν μία μουσική διάνοια, στην εφηβεία ξεκίνησε να μπαίνει για τα καλά μέσα στον κόσμο του βιβλίου, και καθώς μεγάλωνε ανακάλυψε πως το αγαπημένο του πράγμα ήταν η ζωγραφική και το σχέδιο.

Ο Aubrey Beardsley δεν έδινε ποτέ καμία σημασία στις ετικέτες και στις συμπεριφορές της Βικτωριανής κοινωνίας, σε όλη του τη ζωή ήταν κατατρεγμένος από αρρώστιες, από την ηλικία των 9 ήταν σοβαρά άρρωστος και δεν πήγε στο σχολείο για δύο χρόνια, αναγκασμένος να μένει μέσα, ανέπτυξε το φοβερό του ταλέντο στο σχέδιο.

Μία ισχυρή φυματίωση έκοψε το νήμα της ζωής του στην ηλικία των 26.

 

Όλη αυτή η άμεση επαφή του με το θάνατο από μικρή ηλικία τον έκανε ευαίσθητο προς τον αόρατο κόσμο της τέχνης.

Του έδωσε μία μοναδική joie de vivre και τον έκανε να σχεδιάζει χωρίς σταματημό.

Στο Λονδίνο γνωρίστηκε με τον Edward Burne-Jones, έναν από τους πιο διάσημους Προ-Ραφαηλίτες καλλιτέχνες της εποχής του, ο οποίος είχε αναστήσει την τέχνη της ζωγραφικής σε γυαλί.

Όταν ο ίδιος ο Edward Burne-Jones είδε τη δουλειά του Aubrey του είπε: «Είσαι ένα τρομερό ταλέντο και συνήθως δεν δίνω συμβουλές τέτοιου τύπου, αλλά εσύ πρέπει να το κάνεις επάγγελμα».

Και κάπως έτσι ο Aubrey έπιασε δουλειά σαν full time illustrator στο Λονδίνο του 1892.

Τον ίδιο χρόνο ταξίδεψε στο Παρίσι όπου ήρθε κοντά με τη δουλειά του Toulouse-Lautrec, οι δουλειές του Aubrey είναι αποκλειστικά μονοχρωματικές, κι αυτό έγινε πιθανότατα διότι οι εκδότες πάντα του ζητούσαν την πιο φτηνή μέθοδο για τις εκτυπώσεις τους.

1168897545

Η δουλειά που πραγματικά έκανε διάσημο στο ευρύ κοινό τον Aubrey Beardsley ήταν τα illustrations στη Σαλώμη του Oscar Wilde. Πρωτοδημοσιεύτηκε στα γαλλικά στο Παρίσι το 1893, και μετά στα αγγλικά. Το θεατρικό έργο του διάσημου συγγραφέα ήταν απαγορευμένο στην Αγγλία μέχρι και το 1913 λόγω του βλάσφημου περιεχομένου του.

Το βιβλίο όμως έγινε ευρέως γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Ο ίδιος ο Aubrey Beardsley απεχθανόταν τον Oscar Wilde και τον θεωρούσε τρομερά αλαζόνα και αγενή.

 Ο Aubrey Beardsley θεωρείται από τους κριτικούς τέχνης ως ένας από τους κορυφαίους illustrator της εποχής του. Πολλοί θεωρούν πως το έργο Σαλώμη του Wilde έκανε τρομερή επιτυχία κυρίως για το τρομερό του εξώφυλλο.

Η δουλειά του θα εκτεθεί για πρώτη φορά στην Tate Modern και στο Musee d’ Orsay στο Παρίσι φέτος.  

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά από τα πιο διάσημα illustrations του Aubrey Beardsley:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved