Parasite: Πώς μία Κορεάτικη ταινία μας έκανε να σκεφτούμε ξανά

Οι χαμηλά κοινωνικές τάξεις παίρνουν εκδίκηση και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Η καινούρια ταινία του Master filmmaker Bong Joon Ho είναι κάτι το συναρπαστικό για το μάτι αλλά και την ψυχή. Ο Χρυσός Φοίνικας δεν πήγε τσάμπα... Με ένα απλό και έξυπνο σχέδιο, η φτωχή οικογένεια καταφέρνει να πιάσει θέσεις εργασίας μέσα σε ένα πλούσιο σπίτι. Ο γιος κάνει ιδιαίτερα στην πλούσια κόρη, η αδερφή του κάνει μαθήματα τέχνης στο μικρό πλούσιο αγόρι, ο φτωχός και άνεργος πατέρας γίνεται σοφέρ και η μητέρα οικιακή βοηθός. 

Μάθε τα πάντα για τα Oscars 2020 εδώ

Η πλούσια οικογένεια όμως δεν έχει ιδέα πως όλοι αυτοί είναι όντως συγγενείς. Αυτό αποκρύπτεται. Κι εδώ είναι που η ταινία θέτει τις σεναριακές βάσεις. Οι φτωχοί είναι πάντα φοβισμένοι και οι πλούσιοι πάντα καλοί.

Έχεις ζήσει ποτέ σε υπόγειο; Έχεις ποτέ κοιτάξει το δρόμο που είναι στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια σου; Αν όχι, τότε πρέπει να δεις αυτή την ταινία. Είναι σαν να είσαι εκεί μαζί τους.

Το άσχημο υπόγειο όπου η φτωχή οικογένεια ζει έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα η αρχιτεκτονική πρεσβεύει σαν αναγκαία για να ζήσει κανείς μία καλή ζωή. Φως, τάξη και χώρος. Από την άλλη, η πλούσια οικογένεια δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να διατάξει και να καθηλώσει, πάντα με τους καλούς της τρόπους και τα χρήματα. Και οι δύο οικογένειες δεν έχουν κανένα πρόσωπο.

 

 

Μία φτωχή οικογένεια βρίσκει τρόπους να κάνει κατάληψη στο πολυτελές σπίτι μίας άλλης οικογένειας, από άλλη τάξη κοινωνική, με ένα σχέδιο που μπορεί στην αρχή να φαίνεται αστείο και άκακο αλλά…το γλέντι ξεκινάει όταν όλα πάνε κατά διαόλου.

 

Όλα καταρρέουν

Το σχέδιο καταρρέει και αυτό που μένει είναι μόνο οι βαθιά ριζωμένες στο DNA των φτωχών ταξικές διαφορές, το μίσος τους για τους ανώτερους.

Μία βαθιά «ενοχλητική» ταινία. Ένα φιλμ που μιλάει με όρους του καιρού μας, δύο ώρες και κάτι και πίστεψε με δεν πρόκειται να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη ούτε δευτερόλεπτο. Τα πλάνα είναι αργόσυρτα αλλά ταυτόχρονα βίαια και απότομα. Δεν ξέρω πραγματικά πως το έχει καταφέρει αυτό ο Bong Joon Ho.

«Είναι πλούσιοι, αλλά είναι καλοί» λέει ο πρωταγωνιστής με εμφανή εμπάθεια.

«Είναι καλοί γιατί είναι πλούσιοι» λέει η γυναίκα του.

Αυτές οι δύο προτάσεις διαλόγου σκιαγραφούν ολόκληρη την ταινία.

Τα παιδιά τους είναι εκείνα που τους βάζουν μέσα στο πλούσιο σπίτι, με ένα κόλπο που τελικά από κωμικό και κάπως αθώο καταλήγει να γίνει τραγικό και ξαφνικά η πραγματικότητα εισχωρεί βίαια στις οθόνες. Δεν θα πιστέψεις αυτό που βλέπεις να συμβαίνει.

CE Parasite2

Μπορεί η ιστορία που εκτυλίσσεται στη σύγχρονή Νότια Κορέα αλλά θα μπορούσε να είναι γυρισμένη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ο σκηνοθέτης δημιουργεί πρόσωπα και καταστάσεις απόλυτα πραγματικές. Το σκηνικό είναι ένα μοντέρνο σπίτι που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει βγει από κάποιο κλασάτο περιοδικό αρχιτεκτονικής, ένα μοντέρνο σκηνικό που μετατρέπεται σε ένα αιώνιο θέατρο του τρόμου.

Είναι το μέρος όπου ολόκληρη η ταινία σχηματοποιείται. Ένα μέρος αισιοδοξίας και απείρων δυνατοτήτων μεταλλάσσεται σε μία σύγχρονη αρένα ανθρώπινης πάλης.  

Είναι πραγματικά συγκλονιστικές οι σκηνές όπου οι πλούσιοι εργοδότες ενοχλούνται από τη μυρωδιά των φτωχών και ταπεινών εργαζομένων τους. Εκεί όπου το μικρό πλούσιο αγόρι λέει στους γονείς του πως η δασκάλα του μυρίζει ακριβώς σαν τον σοφέρ και σαν την οικιακή βοηθό.

Κι εκεί βρίσκει πάτημα ο σκηνοθέτης για να μας δείξει την ουσία της ταινίας. Δεν είναι οι κοινωνικές διαφορές που λειτουργούν σαν αφορμές αλλά η βαθύτερη ανθρώπινη εντροπία, εκείνο το χαρακτηριστικό που μας κάνει ζώα: είμαστε ζώα ενστικτώδη, χωρίς έλεος, αρχέγονα τέρατα που καταβροχθίζουν τα πάντα στο διάβα τους.

Η ταινία αποκαλύπτει τη βαρύτητα της. Μπορεί πονηρά να εξισώνει τις κοινωνικές τάξεις αλλά καταλήγει να μας δείχνει πως δεν υπάρχει διαφορά στους ανθρώπους. Στο κέντρο είναι ο άνθρωπος που απλά δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος με τίποτα. Οι δύο οικογένειες ξεκινάνε σαν εντελώς διαφορετικές, αφομοιώνει η μία την άλλη, και καταλήγουν να γίνονται ένα. Οι τάξεις εκμηδενίζονται και μένει μόνο η ανθρώπινη φύση.

00parasite 1 jumbo v3

Κι εδώ έγκειται η βασική γραμμή της ταινίας. Ο Bong Joon Ho καταφέρνει να μας πει πως η ανθρώπινη φύση είναι η ίδια παντού και πάντα.

Μία ταινία που πρέπει να δεις.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις κάποια από τα καταπληκτικά στιγμιότυπα της ταινίας:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved