Γιατί πρέπει να διαβάσεις τη Θεία Κωμωδία του Δάντη

Το πιο γνωστό κείμενο του 14ου αιώνα που θα σε αφήσει άφωνο, είναι ουσιαστικά μία καλογραμμένη περιπέτεια.

Η Θεία Κωμωδία του Dante Alighieri είναι γνωστή για την ιλιγγιώδη φαντασία της, τις πρωτοποριακές της ρίμες, την έντονη γλώσσα του ρομαντισμού, την δημιουργική απεικόνιση του Καθολικού Δόγματος και για την αιχμηρή και καλά κρυμμένη πολιτική σάτιρα της.

Είναι ένα βιβλίο που χωρίζεται σε τρεις τόμους με την ονομασία: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος.

Είναι ένα βιβλίο που όλοι πρέπει να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας.

Δες τι γράψαμε για τον Graham Greene.

Το έπος αυτό είναι διανθισμένο με τις προσωπικές ρομαντικές διαθέσεις του μεγάλου ποιητή Δάντη, με αυτοβιογραφικά στοιχεία που είναι μασκαρεμένα θα έλεγε κανείς πίσω από χαρακτήρες και καταστάσεις που συμβαίνουν στην ιστορία. Βάζει τον εαυτό του να χάνεται μέσα σε ένα δάσος περίπου στη μέση της ζωής του...και κάπω έτσι ξεκινάει η Κατάβαση του στη Κόλαση.

Dante Virgil demons illustration Hell Gustave Dore 1861

Είναι ήδη χαμένος όταν ο Βιργίλιος τον βρίσκει και τον οδηγεί στις πύλες της Κολάσεως. Πάνω στις πύλες υπάρχει η επιγραφή: «Όποιος μπει να παραδώσει κάθε ελπίδα».  

Η κατάβαση του ήρωα-Δάντη βάζει σε κίνηση ίσως την πιο καλά ειπωμένη ιστορία αγάπης. H Βεατρίκη στη συνέχεια θα τον οδηγήσει στον Παράδεισο. Το όνομα ο Δάντης το παίρνει από μία πραγματική του εμμονή της πραγματικής ζωής με το όνομα Βεατρίκη Πορτινάρι.

 

Ο Δάντης κατάφερε να μετατρέψει το πάθος του σε ένα τεράστιο λογοτεχνικό έπος, και μετέτρεψε τον έρωτα του σε μία θρησκευτική αλληγορία.  Μετάλλαξε το μίσος του για την Εκκλησία και το κράτος σε μία φανταστική ιστορία τρόμου. Για τη Θεία Κωμωδία ο Δάντης εξορίστηκε από τη Φλωρεντία από τον ίδιο τον Πάπα.

Είναι γραμμένη στα Ιταλικά και όχι στα λατινικά, όπως συνηθιζόταν τότε, γιατί, όπως έλεγε ο ίδιος ο συγγραφέας, «επιθυμούσα την δυνατότερη και μεγαλύτερη απήχηση στον απλό λαό».

Δεν χρειαζόμαστε αναλυτικές κριτικές και δοκίμια για να καταλάβουμε αμέσως τη δύναμη της γραφής του από την πρώτη σελίδα.

Όπως όλα τα αριστουργήματα μιλάνε μόνα τους στον αναγνώστη ακόμη κι αν αυτός δεν έχει ιδέα στην αρχή περί τίνος πρόκειται.

Αν δεν το έχεις στη βιβλιοθήκη σου πρέπει να το αποκτήσει σήμερα κιόλας.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη Θεία Κωμωδία:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved