Stanley Kubrick: μία ματιά στην μεγαλύτερη εμμονή που είχε με τις ταινίες του

Πόσο κόκκινο αντέχεις να δεις;

Ο Stanley Kubrick, ο μεγάλος σκηνοθέτης και παραγωγός του κινηματογράφου, θεωρείται από πολλούς ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της έβδομης τέχνης. Ανέπτυξε ένα μοναδικό στυλ κατά τη διάρκεια της καριέρας του χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να μπορέσει να τον μιμηθεί.

Τι σχέση έχει ο Kubrick με το AirBnb;

Ο μεγάλος σκηνοθέτης βασιζόταν πάντα στο υποσυνείδητο του θεατή, λέγοντας πως αυτό που κάνει την τέχνη του σημαντική είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε θεατής αντιλαμβάνεται στο έργο του.

Σε μία συνέντευξη του πίσω στο 1960 ο Stanley Kubrick είπε: «Όταν με ρωτάνε τι εννοούσα στο τέλος της ταινίας, μου αρέσει να θυμάμαι τον T.S. Elliot που έλεγε: εννοούσα αυτό που είπα. Αν ήθελα να πω κάτι άλλο θα το είχα πει».

 

Σε μία άλλη συνέντευξη το 1975 είπε: «Ο βασικός σκοπός της δραματικής φόρμας είναι να βάλεις τον θεατή να σκεφτεί μόνος του και όχι να του εκφράσεις ευθέως αυτό που είναι κρυμμένο πίσω από τις εικόνες. Έτσι κάνεις το μήνυμα πιο δυνατό».

Το κόκκινο στις ταινίες του Stanley Kubrick είναι ένα «όχημα» για να εκφράσει διάφορα συναισθήματα και καταστάσεις όπως: Θάνατο, Αίμα, Κίνδυνο, Οργή, Ενέργεια, Πόλεμο, Δύναμη, Αποφασιστικότητα…αλλά όπως επίσης και Έρωτα, Πάθος, Επιθυμία.

Ο διττός ρόλος του κόκκινου (συμβολίζει ταυτόχρονα Έρωτα και Οργή), έπαιξε τεράστιο ρόλο στις ταινίες του και είναι τεράστιος φόρος τιμής στην φιλοσοφία του ιατρού ψυχολόγου Carl Jung.

 

Εμείς σας προτείνουμε να ξαναδείτε τις ταινίες του με άλλο μάτι και να καταλάβετε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το χρώμα στον κινηματογράφο.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές στις ταινίες του Stanley Kubrick:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved