375 χιλιάδες πίνακες ζωγραφικής μπορούν να γίνουν τώρα δικοί σου με ένα κλικ

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης άνοιξε τις «ηλεκτρονικές» πύλες του.

Για την ακρίβεια δεν είναι μόνο πίνακες που το Met (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης), ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, «χαρίζει» στους ηλεκτρονικούς επισκέπτες του αλλά κάθε λογής αντικείμενα τα οποίο ανήκουν στην τεράστια συλλογή του. Πίνακες, γλυπτά, μικροτεχνία, μνημειακά έργα (που δεν ταξιδεύον λόγω μεγέθους) ακόμα και έπιπλα ή όπλα. Οτιδήποτε έχει τη σφραγίδα του χειροποίητου δημιουργήματος που κάποιος κάποτε σε μια πολύ μακρινή εποχή έβαλε μεράκι για να μεταμορφωθεί ένα ακατέργαστο υλικό σε έργο τέχνης. Από σπαθιά των Βίκινγκς σμιλεμένα σα να ήταν κοσμήματα μέχρι αριστουργήματα του Ελ Γκρέκο και του Άλμπρεχτ Ντύρερ.

claude monet green wave

 Iδέες για wallpapers [Claude Monet (1840-1926), The Green Wave)]

Φυσικά δεν πρόκειται να σου τα στείλουν σπίτι, όχι, είναι λίγο «ακριβούτσικα» για να στα χαρίσουν. Όμως πια ο καθένας έχει τη δυνατότητα να μπορεί να μπει στο site του μουσείου και να «κατεβάσει» οποιοδήποτε από τα εκθέματα του έχει γυαλίσει. Αν σου αρέσουν, λοιπόν, λίγο οι εικαστικές τέχνες μπορείς να σηκωθείς όρθιος και να ρίξεις ένα χειροκρότημα. Αν πάλι δεν γουστάρεις και πολύ, σκέψου το εξής: μιλάμε για πρώτης τάξης υλικό (ιδίως οι πίνακες) για background στο κινητό. Γιατί και οι κινήσεις εντυπωσιασμού δεν πείραξαν ποτέ κανέναν, αρκεί να γνωρίζει ποιον πίνακα έχεις φορτώσει στο κινητό σου.

Είναι αλήθεια πως εγείρεται το ερώτημα «καλά γιατί δεν μπορούσα να τα κατεβάσω και πριν;». Ναι, μπορούσες, απλά όχι «νόμιμα», όχι κατευθείαν από το μουσείο και προφανώς όχι όλα τα εκθέματα. Τώρα μπαίνοντας σε αυτήν εδώ τη συγκεκριμένη σελίδα, πατώντας το «φίλτρο» Public Domain Artworks (ή πιο απλά «κατεβάζοντας» έργα με τη στάμπα του Creative Commons) μπορείς να έχεις μέσα σε δευτερόλεπτα ένα πίνακα του Καραβάτζιο ή του Βαν Γκογκ στο σαλόνι σου. Απλά δε μπορείς να τον κρεμάσεις πάνω από τον καναπέ. Μπορείς όμως να το χαζεύεις ελεύθερα απολαμβάνοντας τον κυριακάτικο καφέ σου χωρίς να το κουνήσεις ρούπι από το διαμέρισμά σου.