Οι 10 πιο διάσημοι ψυχοπαθείς του σινεμά

O κινηματογράφος δεν τους «ξεπέρασε» ποτέ.

Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να συμπαθεί περισσότερο τον «κακό» σε μία ταινία. Πολλές φορές αυτοί οι «κακοί» δεν είναι μόνο κακοί αλλά και ψυχοπαθείς. Μπορεί ο όρος να είναι λίγο παραπλανητικός για μερικούς αλλά σίγουρα οι ερμηνείες αυτές έχουνε μείνει στην ιστορία του είδους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο γνωστούς ψυχοπαθείς της μεγάλης οθόνης:

 

10. Patrick Bateman, American Psycho 

O «σωτήρας» του τεμπέλη δημοσιογράφου, στην ερμηνεία του στο καταπληκτικό American Psycho σε σενάριο Bret Easton Ellis. Αν και οι επιστημονικές ερμηνείες της ψυχοπάθειας δεν ταιριάζουν ακριβώς για τον Patrick Bateman, η ερμηνεία του Christian Bale είναι πραγματικά μνημειώδης. Εδώ τον βρίσκουμε να υποδύεται ένα καπιταλιστικό δαίμονα χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή φραγμό. Μία επιτομή στον machismo και στον καταναλωτισμό του σήμερα αλλά μάλλον και του αύριο.  

 

9. Hannibal Lecter – Silence of the Lambs 

Ο μόνος σε αυτή τη λίστα που έχει πάντα το ταπεράκι με το δικό του «φαγητό» στη τσάντα. Είναι επίσης ο μόνος στη λίστα που τα πάει καλά με την αστυνομία. Κατά κάποιο τρόπο είναι με τους «καλούς» αν και απόλυτα «κακός». Κανίβαλος serial killer, ψυχίατρος, συμβουλεύει το FBI για τα εγκλήματα άλλων κι έτσι την γλιτώνει για τα δικά του. Ίσως από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες ever, ο Dr. Lecter βάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι στη Jodi Foster.

 

8. Mr Blonde – Reservoir Dogs

Στο φιλμ του Quentin Tarantino πίσω από το 1992 με τίτλο Reservoir Dogs, ο σκηνοθέτης δίνει πνοή σε ένα νέο είδος ψυχωτικού ήρωα. Ο Mr. Blonde θα συμμετέχει σε μία οργανωμένη ληστεία και θα τα κάνει όλα γυαλιά καρφιά, κόβει αυτιά μπάτσων και μετά τους βάζει φωτιά με βενζίνη καθώς ακούγεται το γνωστό τραγούδι των  Stealers Wheel ‘Stuck in the Middle With You’.

 

7. Frank Booth – Blue Velvet

Το άρρωστο μυαλό του David Lynch είναι πάντα ένα καλό μέρος για να ψάξεις μία πρωτοφανής ψυχωτική προσωπικότητα. Δεν χρειάζεται να πας και πολύ μακριά στην καριέρα του σκηνοθέτη για να βρεις το σεξουαλικά αποκλίνων έμπορο ναρκωτικών Frank Booth, τον «κακό» από το αριστούργημα του Blue Velvet του 1986. Χρησιμοποιώντας βία και την εξουσία του αστυνομικού τμήματος, κρατάει μία ολόκληρη οικογένεια αιχμάλωτη για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί σεξουαλικά την κόρη, Dorothy Vallens. Εδώ έχουμε έναν εξαίρετο Dennis Hopper να υποδύεται τον Booth, έναν ψυχοπαθή βιαστή και δολοφόνο που φέρνει στα άκρα τους παραδοσιακούς πατρικούς όρους “baby” και “daddy”.

 

6. Jack Torrance – The Shining

Ο αρχετυπικός «καταπιεσμένος» άντρας Jack Torrrance, πρωταγωνιστής στο βιβλίο του Stephen King, και στην ταινία του Stanley Kubrick, The Shining, είναι μία απαραίτητη συμμετοχή για μία λίστα σαν αυτή. Ίσως πολλοί ελιτιστές του τρόμου να μην συμφωνήσουν αλλά είναι αναντίρρητο γεγονός πως αυτή η performance είναι αθάνατη. Θύμα μίας τραυματικής παιδικής ηλικίας, στο φιλμ δεν τον συμπαθεί κανείς. Στο βιβλίο είναι μία συμπαθητική φυσιογνωμία που κατατροπώνεται από τα λάθη του αλλά στην ταινία είναι απλά ένας αιμοσταγής ψυχάκιας. Δες εδώ τον Jack Nicholson να ετοιμάζεται για ΤΗΝ ΣΚΗΝΗ:

 

 5. Annie Wilkes – Misery   

Άλλη μία συμμετοχή από το σύμπαν του Stephen King. Η Kathy Bates πολύ εύκολα κέρδισε το Όσκαρ εδώ. Υποδύεται τη νοσοκόμα, κατάφερε να γίνει η στερεοτυπική εικόνα της βασανίστριας νοσοκόμας και άγγελος του θανάτου. Προσέχει τον αγαπημένο της συγγραφέα Sheldon, που της εκμυστηρεύεται το σενάριο της ίδιας της ταινίας Misery και καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας η νοσοκόμα κάνει ακριβώς το αντίθετο από το να τον κάνει καλά.

 

 4. Norman Bates – Psycho

Πως θα γινόταν να λείπει από μία τέτοια ο ιδρυτής του είδους; Στην ταινία του Alfred Hitchcock “Psycho”, o μαμάκιας δολοφόνος Norman Bates μας κάνει άνω κάτω. Εμπνευσμένος από το βιβλίο του 1959 του Robert Bloch, τον υποδύθηκε ο Anthony Perkins με ανατριχιαστική επιτυχία. Ο Norman Bates έγινε η επιτομή του δολοφόνου με mother issues. Υπέφερε στα χέρια της μητέρας του, τον έπεισε πως όλες οι άλλες είναι «πόρνες» κι αυτό μας αφήνει να υποψιαστούμε δικαίως αιμομικτικές καταστάσεις.

 

3. Amy Dunne – Gone Girl

Οι μελέτες δείχνουν πως υπάρχουν λιγότερες γυναίκες ψυχοπαθείς δολοφόνοι κι αυτό συμβαίνει και στο σινεμά. Στην ταινία του David Fincher από το βιβλίο της Gillian Flynn, η Rosamund Pike μας δίνει μία τρομερή performance σαν Dunne. Είναι μεθοδική, υπολογιστική και εγκεφαλική δολοφόνος. Κι έτσι καταφέρνει, κι όχι αδίκως, να μπει στο top 10 μας.

 

2. Anton Chigurh – No Country for Old Men  

Σύμφωνα με τους ιατρικούς όρους ο ρόλος του Javier Bardem σαν Anton Chigurh είναι ο πιο κοντινός στον όρο «ψυχοπαθής». Η ταινία των αδερφών Coen σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Με πάντα μία ουδέτερη και απαθής έκφραση στο πρόσωπο, θα πυροβολούσε έναν άνθρωπο με το διάσημο αυτοσχέδιο πιστόλι του το ίδιο εύκολα με το να άνοιγε μία κονσέρβα με πίκλες. Όλες οι τρομακτικές σκηνές της ταινίας έχουν μέσα τον Javier Bardem, με την χαλαρή έκφραση του Anton Chigurh να γυρίζει το κέρμα για να δούμε αν θα ζήσεις και στην επόμενη σκηνή.

 

1. Alex DeLarge – A Clockwork Orange

Ο ultra violent χαρακτήρας του Anthony Burgess από το βιβλίο A Clockwork Orange, ο Alex DeLarge είναι ο πιο βίαιος σεξουαλικά χαρακτήρας σε αυτή τη λίστα. Ένας γνήσιος sociopath που κλέβει, ξυλοκοπάει, βιάζει αθώους ανθρώπους στο πέρασμα του. Η ερμηνεία του Malcom McDonald σηκώνει τρίχες, η ταινία του Stanley Kubrick είναι υπερήφανη που φιλοξενεί μέσα της τον πιο διάσημο ψυχοπαθή πρωταγωνιστή όλων των εποχών. Αυτό που μας τρομοκρατεί περισσότερο δεν είναι οι πράξεις αλλά η συνειδητοποίηση πως τις πραγματοποιεί εν πλήρη συνείδηση.

 
Δες εδώ μερικούς ακόμη ψυχοπαθείς του cinema που δεν μπήκανε στη λίστα αλλά δεν θέλαμε να τους αδικήσουμε:


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved