Η αληθινή ιστορία της συμμορίας των Billy Boys

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους νέους εχθρούς των Peaky Blinders.

Ήρθαν οπλισμένοι, επικίνδυνοι και τραγουδώντας ενώ ξεπρόβαλλαν μέσα από τους θάμνους. Ο γιος του Aberama Gold ήταν το πρώτο τους θύμα θέλοντας να στείλουν ένα αιματηρό μήνυμα στον Thomas Shelby και τους Peaky Blinders. Είναι οι Billy Boys, η σκωτσέζικη συμμορία που τρομοκράτησε το βόρειο Ηνωμένο βασίλειο από την δεκαετία του ’20 με το περίστροφο στο χέρι και τον προτεσταντισμό στην καρδιά. Και το αληθινό τους στόρι, κάνει τους μαφιόζους του Luca Changretta να μοιάζουν με προσκοπάκια.

 

 

Το 1920 η Σκωτία βιώνει μία από τις μεγαλύτερες αναταράξεις της. Με την άνοδο του IRA στην Ιρλανδία δημιουργούνται δύο θρησκευτικά μέτωπα με -προφανώς- πολιτικές σκοπιμότητες. Το ένα είναι το προτεσταντικό. Είναι υπέρ του Στέμματος και της κυριαρχίας της Μεγάλης Βρετανίας, προασπίζει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή επανάστασης ή αντίδρασης. Το δεύτερο είναι το καθολικό. Ακολουθεί πιστά την πάλαι ποτέ παράδοση του Σκωτσέζικου στέμματος, στηρίζει την απελευθέρωση της Ιρλανδίας και τον IRA ενώ παράλληλα κρατάει και την κρυφή επιθυμία της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δύο συμμορίες είναι που τάσσονται με το κάθε μέτωπο ξεχωριστά. Οι Billy Boys με τον προτεσταντισμό και οι Norman Conks με τον καθολικισμό.

Οι Billy Boys, που μάλιστα μέχρι και σήμερα λέγεται ότι λειτούργησαν σαν παρακρατικό σώμα με τις ευλογίες της Scotland Yard, είχαν ένα στόχο: να τρομοκρατήσουν τους καθολικούς μετανάστες που ήταν κυρίως Ιρλανδοί και να καταστρέψουν τον IRA και όσους τον στήριζαν. Πήραν το όνομα τους από τον William of Orange (σ.σ.: χαϊδευτικά τον ονόμαζαν King Billy) o οποίος με τη νίκη του το 1690 στο Boyne, παγίωσε την κυριαρχία του προτεσταντισμού τόσο στην Αγγλία και στη Σκωτία όσο και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Ιρλανδίας. Η συμμορία ξεκίνησε από το Bridgeton της Γλασκόβης, αλλά δεν παρέμεινε μόνο στο να τρομοκρατεί ιρλανδούς μετανάστες. Μέσα σε μόλις 3 χρόνια εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες του Ηνωμένου Βασιλείου, βγάζοντας χρήματα από ληστείες, προστασίες, εμπόριο όπλων και στημένους αγώνες μποξ – το τελευταίο μάλιστα ήταν το αγαπημένο τους. Στη σειρά, η ιστορία τους βρίσκεται στο σημείο που υπήρξαν προσωπική φρουρά των εθνικιστών του Sir Oswald Mosley.

 

 

Δεν ξέρουμε αν έπρεπε να σε λένε Billy για να κουμαντάρεις μία τέτοια συμμορία, αλλά ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός της ήταν ο Biily Fullerton. Ο ίδιος ισχυριζόταν πως όλα ξεκίνησαν όταν μία ομάδα από Ιρλανδούς μετανάστες του επιτέθηκαν σε αγώνα ποδοσφαίρου. Σκότωσαν έναν από τους φίλους του και τραυμάτισαν σοβαρά τον ξάδερφό του με αποτέλεσμα να μείνει τυφλός από το δεξί μάτι. Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Billy Fullerton ξεκινάει τις προπαγανδιστικές κινήσεις που θα θύμιζαν σε κάποιον ναζιστικές πρακτικές. Ο Fullerton έβγαζε λόγους στο δρόμο, σε σπίτια φίλων και σε μπιραρίες, τόνιζε τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα από τους μετανάστες και το πως ένας σωστός Βρετανός πολίτης θα έπρεπε να μεριμνήσει για την προστασία της. Οι Billy Boys ήταν σαν ιδιωτικός στρατός για τον Fullerton. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν επιτεθεί σε μία παμπ που σύχναζαν Ιρλανδοί και την οποία κυριολεκτικά κατέστρεψαν με αυτόματα Tommy. Το αγαπημένο τους σπορ ωστόσο, ήταν οι διαμάχες με τους Conks. Οι Billy Boys έπαιρναν μαχαίρια, σφυριά και ρόπαλα, ανέβαιναν την οδό Norman που υπαγόταν στην περιοχή των Conks και ξεκινούσαν μία αδιανόητα αιματηρή κατάσταση, στην οποία η αστυνομία δεν έκανε καν την προσπάθεια να χειριστεί. Φανταστείτε περίπου 1.000 άτομα να σφάζονται κυριολεκτικά στους δρόμους και τους τρομαγμένους αστυνομικούς να τρέχουν για την ζωή τους κάθε φορά που και οι 2 συμμορίες άφηναν για λίγο τα προσωπικά τους για να τους κυνηγήσουν.

 

 

To τέλος της συμμορίας θα ερχόταν με το νέο γενικό επιθεωρητή της αστυνομίας, Percy Sillitoe. Ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου και επέτρεψε την «προσεγμένη χρήση βίας» ενάντια στις συμμορίες. Ήταν όμως η κίνηση καταλύτης για την αντιμετώπιση των συμμοριών, όπου μαζί με τους κοριούς που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην Αγγλία, ο Sillitoe κατάφερε να εξολοθρεύσει τα περισσότερα μέλη της συμμορίας. Ο Billy Fullerton πέθανε το 1962 σε ηλικία 56 ετών. Μέχρι και σήμερα, οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας των Rangers τραγουδούν σε παραλλαγή το τραγούδι της συμμορίας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved