Είναι το Black Hawk Down η πιο προφητική ταινία των 00's ;

Πώς ένα έργο κατάφερε να χωρέσει όλους τους μετέπειτα σταρς του Hollywood.

Ομολογώ πως τόσα χρόνια δεν είχα αξιωθεί (και ντροπή μου) να δω το «Black Hawk Down». Ειδικά για μένα που εξιτάρομαι με παραγωγές βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, ιδιαίτερα τις πολεμικές, ήταν ένα μεγάλο φάουλ στην μέχρι στιγμής σινεφίλ ζωή μου.

Τι είναι άλλωστε το «Black Hawk Down»; Μια ταινία σκηνοθετημένη από τον Ridley Scott (και συμπαραγωγής του Jerry Bruckheimer), βασισμένη στα γεγονότα της μάχης του 1993 στην πόλη Mogadishu της Σομαλίας και του μεγάλου «πλήγματος» που προκάλεσε στον αμερικανικό στρατό. Ένα φιλμ που αποτύπωσε περίτρανα το πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες ανάμεσα σε μια επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση και την παταγώδη αποτυχία, με κόστος δεκάδες νεκρούς. Με λίγα λόγια η ταινία του 2001 δεν διηγήθηκε απλώς το δράμα, αλλά σε έβαζε μέσα στη δύνη της μάχης προκαλώντας σου αγωνία και κυρίως θλίψη παρακολουθώντας την στρατιωτική επιχείρηση να εξελίσσεται σε αποστολή αυτοκτονίας.

 

 

Οι περισσότεροι που το είδαν εκείνη τη χρονιά (είναι βέβαιο ότι) έμειναν άναυδοι από το θέαμα, την ανατριχιαστική μουσική και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο σκηνοθέτης του «Allien». Παρόλα αυτά, ένας τύπος που το είδε για πρώτη φορά προσφάτως, συνειδητοποίησε ότι αυτή η ταινία εκτός των άλλων ήταν και προφητική. Για άλλο λόγο όμως.

 

Βεντέτες και… ταλέντα

Όσο κράξιμο και αν έριχνα τόσα χρόνια στον εαυτό μου που δεν είχα αξιωθεί να παρακολουθήσω τη συγκεκριμένη ταινία, στην οποία μάλιστα πρωταγωνιστούσε ο χαμένος σήμερα, αλλά εκ των αγαπημένων μου, Josh Hartnett τελικώς απεδείχθη τεράστιο σφάλμα.

Μια και είπαμε για Hartnett, πού χάθηκε αυτός;

Διότι παρακολουθώντας τη, τη σήμερον ημέρα, κατά τη διάρκεια των 2 ωρών και 32 λεπτών εκτός του θεάματος και του κυκλώνα του πολέμου, κυριολεκτικά έχασα το μέτρημα βλέποντας τόσα γνωστά πρόσωπα του σινεμά και των τηλεοπτικών σειρών της τελευταίας δεκαπενταετίας. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις στο κάτω μέρος κάτι από το cast της.

Πέραν των σπουδαίων «ανακαλύψεων» στις οποίες προχώρησε το… Football Manager του Hollywood, το φιλμ στελεχώθηκε και από ηθοποιούς που ήταν ήδη γνωστοί στην πιάτσα. Η φαρέτρα λοιπόν του «Black Hawk Down» έπρεπε να χωρέσει στο cast τους ακόλουθους κυρίους:

 

 

Ο Hartnett ερχόταν με φόρα από μια σπουδαία χρονιά στην οποία είχε ήδη πρωταγωνιστήσει στο «Pearl Harbor» και ετοιμαζόταν για το «40 Days and 40 Nights» και ο Ewan McGregor είχε ήδη εμφανιστεί ως Obi Wan Kenobi και Mark «Rent Boy» Renton στα «Star Wars: The Phantom Menace» και «Trainspotting» αντίστοιχα. Ο Jason Issacs πάλι είχε προλάβει να μας συστηθεί στα «Armageddon» και «The Patriot» πριν τον «κατακτήσει» ο Lucius Malfoy στα «Harry Potter», ενώ ο Sam Shepard δεν χρειαζόταν ιδιαίτερες συστάσεις.  

Επειδή όμως είπαμε ότι το συγκεκριμένο φιλμ είναι η χαρά του σινεφίλ τύπου, εκείνου δηλαδή που θα σηκωθεί μέσα στην αίθουσα του σινεμά απτόητος, που δεν θα τον νοιάξει για το πέπλο ησυχίας που έχει σκεπάσει την αίθουσα απλά και μόνο για να γυρίσει να πει στο κορίτσι δίπλα του «Μωρό μου, αυτός έπαιζε σε μια ταινία που είδαμε πριν 2 χρόνια», απλώς παραθέτω τα σπουδαία ονόματα του σήμερα που όμως τότε κανείς δεν γνώριζε:

 

 

Το «Black Hawk Down» είναι από τις ταινίες εκείνες που διαθέτουν τα κατάλληλα συστατικά για να σε διασκεδάσουν και ταυτόχρονα να σε ανατριχιάσουν. Παρόλα αυτά αν δεν είσαι του πολεμικού στυλ, το να τη δεις για πρώτη φορά προσφάτως (ή αν την έχεις ξεχάσει να την ξαναδείς), σου δίνει ένα παραπάνω κίνητρο για να την παρακολουθήσεις. Και ο λόγος είναι το υπερπλούσιο τότε cast.

Διότι ούτε ο ίδιος ο Scott δεν ήξερε τι Dream Team είχε στα χέρια του.

Ρίξε μια ματιά στους 5 κινηματογραφικούς πολέμαρχους που άφησαν εποχή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved