Josh Hartnett: Χάθηκε για να μην χάσει τον εαυτό του

Ο ηθοποιός που είπε «όχι» στη δόξα γιατί ήθελε να ζει κανονικά.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ηθοποιία δεν είναι εύκολο επάγγελμα. Το να υποδύεσαι κάποιον που δεν είσαι, δεν πρόκειται απλώς για κάτι δύσκολο ή εξαντλητικό. Πολλές φορές εξελίσσεται σε κάτι επίπονο. Το να χάσεις τον εαυτό σου είναι πολύ εύκολο, ιδιαίτερα όταν ο ρόλος είναι πολύ έντονος και έχεις μοχθήσει για αυτόν. Ο Heath Ledger είναι το πιο τρανό παράδειγμα της παραπάνω «κατάρας», όταν στην προσπάθειά του να πιάσει το συναίσθημα και το εσωτερικό χάος του Joker στο «Dark Knight» δεν χάθηκε απλώς στον ρόλο του. Ο ρόλος τον «κατάπιε» κυριολεκτικά.

Ίσως αυτό να σκεφτόταν και ο Josh Hartnett πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν από ανερχόμενος σταρ του Χόλιγουντ θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης κάνοντάς μας να ανησυχούμε αν όντως ζει πλέον.

 

 

Στην πραγματικότητα ο 42χρονος ηθοποιός δεν έχει τίποτα, είναι μια χαρά και ζει ωραίος και χαλαρός τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα και τις δύο κόρες του, μακριά από τις φανφάρες και τους παπαράτσι. Τους ρόλους και τις ίντριγκες. Το σταριλίκι και την απόλυτη τρέλα του Χόλιγουντ.

Όχι όμως επειδή δεν κατάφερε να είναι σταρ, κάθε άλλο. Επειδή ο ίδιος επέλεξε να είναι μακριά από τη δημοσιότητα.

 

Οι ρόλοι που (δεν) έπαιξε

Μπορεί κανείς να πει ότι δεν του έλειπε και τίποτα. Από δείγματα γραφής άλλωστε άλλο τίποτα. Το μεγάλο «μπαμ» στο «The Faculty» ήταν απλά μια δυνατή αρχή για τον μεγάλο δρόμο που έδειχνε έτοιμος να ακολουθήσει. Η συνέχεια είχε τεράστια ποικιλία. Από ρομαντικές κομεντί; «40 μέρες και 40 νύχτες». Από πολεμικό δράμα; «Pearl Harbor» και «Black Hawk Down». Από ερωτικό δράμα; «Wicker Park». Από μπλοκμπαστεριές; «Sin City». Ειδικά στην τελευταία ταινία, όπου έπαιξε μονάχα δύο σκηνές –αλλά τι σκηνές- ήτανε πλέον σαφές ότι όχι απλώς το μέλλον του ανήκε, αλλά ήταν έτοιμος να γίνει ο νέος σταρ που θα βλέπαμε και θα θαυμάζαμε τα επόμενα χρόνια.

 

 

Παρόλα αυτά από νωρίς είχε προϊδεάσει τους γύρω του ότι το μονοπάτι του θα στρωνόταν όπως ο ίδιος ήθελε και όχι οι ατζέντηδές του. Έτσι όταν τον προσέγγισαν να υποδυθεί τον επόμενο Superman –και μάλιστα πάνω από μια φορά- εκείνος αρνήθηκε. Όπως δήλωσε τότε: «Δεν ήθελα να αναλάβω έναν ρόλο για τον οποίο θα χρειαστεί να παίζω επί μία δεκαετία, αλλά κυρίως δεν θέλω να μείνω στην ιστορία ως ένας superhero».

Στη συνέχεια ήρθε πρόταση να υποδυθεί τον Spider-Man πριν ο Sam Raimi διαλέξει τον Tobey McGuire. Επίσης αρνήθηκε. Και λίγο αργότερα ο Christopher Nolan θα του πρότεινε να γίνει ο νέος Μπάτμαν στην τριλογία του «Dark Knight». Η απάντηση ήταν εξίσου αρνητική, αν και είναι η μόνη (και δικαίως) από τις τρεις προτάσεις για την οποία έχει δηλώσει μετανιωμένος.

Τα πολλαπλά «όχι» μεγάλωσαν τη φήμη του, ωστόσο έκαναν τους ατζέντηδές του να χάσουν την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, με αποτέλεσμα σύντομα κανείς να μην τον εμπιστεύεται λόγω των επιλογών του. Και κάπως έτσι ο Josh Hartnett χωρίς να το ξέρει έκανε μικρά βήματα μακριά από την βιομηχανία του κινηματογράφου.

 

Josh Hartnett Batman The Dark Knight

 

Ένας Playboy με αισθήματα

Μία εύλογη απορία των φαν του κινηματογράφου είναι πάντα το πώς γίνεται να πραγματοποιούνται τόσο αληθοφανείς ερωτικές σκηνές χωρίς να υπάρχει από πίσω το παραμικρό συναίσθημα. Όποιον ηθοποιό και αν ρωτήσεις θα σου πει πως μπορεί να το διαχωρίσει και ότι εκείνη τη στιγμή απλώς είναι σε μια κατάσταση όπου δεν είναι ο εαυτός του. Αν ωστόσο έκανες την ερώτηση προς την Hartnett, η απάντηση θα ήταν πολύ διαφορετική.

«Είναι δύσκολο για μένα να δουλεύω στενά με κάποιο κορίτσι και να μην το ερωτευτώ» έχει δηλώσει στο παρελθόν και αυτό απεδείχθη με τον καλύτερο τρόπο όταν εθεάθη να έχει σχέσεις με άλλοτε συμπρωταγωνίστριές του, όπως η Scarlett Johansson και Kirsten Dunst. Τουλάχιστον κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν έχει υπάρξει ειλικρινής.

 

 

Ο κόσμος φαινόταν και ήταν όλος δικός του, ωστόσο όπως αποδείχτηκε η ζωή του σταρ δεν του ταίριαζε. Την ώρα λοιπόν που η καριέρα του μεσουρανούσε, που ακόμα οι προτάσεις έρχονταν σωρηδόν παρά τις τις μπλοκμπαστερικές αρνήσεις του, εκείνος αποφάσισε να μεταφερθεί στην Μινεσότα κάνοντας διάλειμμα από την υποκριτική και γενικότερα την τρέλα του Hollywood. Την ώρα που πολλοί θα ήθελαν να είναι στη θέση του, δηλαδή στην κορυφή, εκείνος ένιωθε δυστυχισμένος.

«Η ζωή δεν έχει νόημα όταν συνεχώς ποζάρεις σε εξώφυλλα και ο ξένος κόσμος εμπλέκεται στις προσωπικές σου στιγμές» έχει πει μεταξύ άλλων, όταν αποφάσισε να αλλάξει σελίδα στη ζωή του.

Ο Josh Hartnett λοιπόν που είχαμε συνηθίσει είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει ποτέ το comeback που πολλοί επιθυμούμε. Η κινηματογραφική βιομηχανία δεν τον εμπιστεύεται πια, αλλά ούτε εκείνος επιθυμεί να επιστρέψει, αν και όλο και σε κάποια ανεξάρτητη παραγωγή (ή και τηλεοπτική σειρά) θα τον δει κανείς να εργάζεται.

 

 

Ο ίδιος ζει πλέον με την γυναίκα του και τις δύο κόρες του στo Ηνωμένο Βασίλειο μακριά από τη δημοσιότητα και με τη συνείδησή του καθαρή. Μπορεί βαθιά μέσα του να μην ήταν αυτή η κατάληξη που επιθυμούσε για τον εαυτό του και την κινηματογραφική βιομηχανία ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν είχε τα κότσια να επιλέξει αυτό που ήθελε.

Το να ζήσει σαν κανονικός άνθρωπος και όχι μέσα στην τρέλα της showbiz. Όχι επειδή δεν το κατείχε, αλλά γιατί ήξερε πως θα «χανόταν».

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved