Matthew Walker: Τα μυστικά του ύπνου

Από τις εκδόσεις Πεδίο.

«Ο ύπνος είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο για να επαναρυθμίζουμε καθημερινά

τον εγκέφαλό μας και το σώμα μας – η καλύτερη προσπάθεια της Μητέρας Φύσης

ενάντια στον θάνατο», Matthew Walker

 

Γιατί κοιμόμαστε; Σε τι ωφελεί ο ύπνος; Πρόκειται άραγε για ένα τρομερό λάθος της διαδικασίας της εξέλιξης;

Σε αυτή τη μελέτη, την οποία υπογράφει ο επιφανής νευροεπιστήμονας Matthew Walker, αναλύεται ένα από τα πιο παράξενα βιολογικά φαινόμενα: ο ύπνος. «Κοιμόμαστε για μια πληθώρα λόγων – νυχτερινών λειτουργιών που ωφελούν το μυαλό και το σώμα μας. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει κάποιο όργανο ή εγκεφαλική λειτουργία που να μην επωφελείται σημαντικά από τον ύπνο (και να μη βλάπτεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψή του)», γράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο, που αναδείχτηκε το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τα έντυπα London Evening Standard, Financial Times, Business Insider, Greater Good Magazine και The Stranger.

Ο ύπνος υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους πιο σημαντικούς αλλά και λιγότερο κατανοητούς παράγοντες της ζωής, της ευζωίας και της μακροζωίας μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις που ρίχνουν φως στο θέμα του ύπνου και των ονείρων. Χάρη σε αυτές έγινε κατανοητό ότι ο ύπνος ωφελεί απίστευτα κάθε οργανισμό και λειτουργεί σαν φάρμακο. Οι ειδικοί επιστήμονες δεν αναρωτιούνται πλέον σε τι ωφελεί ο ύπνος. Όπως τονίζει ο συγγραφέας: «Είμαστε αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε αν υπάρχει κάποια βιολογική λειτουργία που να μην ενισχύεται από έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα χιλιάδων ερευνών δείχνουν ότι δεν υπάρχει». Οι συνέπειες που αναφέρονται στο βιβλίο εκπλήσσουν, ειδικά για τον ανεπτυγμένο κόσμο όπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν τις συνιστώμενες, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οχτώ ώρες κάθε νύχτα. Έχει διαπιστωθεί ότι ο ανεπαρκής ύπνος καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, διαταράσσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο απόφραξης και αποδυνάμωσης της στεφανιαίας αρτηρίας κ.ά.

«Τα πραγματικά στοιχεία αναφορικά με τους κινδύνους για τα άτομα και τις κοινωνίες που περιορίζουν τη διάρκεια του ύπνου δεν έχουν αποκαλυφθεί στο κοινό», επισημαίνει ο συγγραφέας. Με αυτό του το έργο επιχειρεί να λειτουργήσει ως μια επιστημονικά ακριβής παρέμβαση που θα καλύψει το κενό ενημέρωσης. Το βιβλίο καταγράφει όλα τα συναρπαστικά ευρήματα των νεότερων πρωτοποριακών ερευνών για τον ύπνο, τις εφαρμογές και τις επιπτώσεις τους στη ζωή μας. Με σαφήνεια, απλότητα και αμεσότητα, ο συγγραφέας εξηγεί τη ζωτική λειτουργία του ύπνου σε κάθε πτυχή της ζωής μας: από την ικανότητά μας για μάθηση και λήψη αποφάσεων, την εξισορρόπηση των συναισθημάτων μας, την ενίσχυση του ανοσο ποιητικού μας έως τη ρύθμιση της όρεξής μας. Γραμμένο με γλαφυρό, ζωντανό και κατανοητό τρόπο, το βιβλίο μάς εξηγεί πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.