O Shazam έγινε ξαφνικά ένας σούπερ ήρωας για όλες τις ηλικίες

Με πραγματική δύναμη το χιούμορ, έδωσε χρώμα στο σκοτεινό σύμπαν της DC.

Πολύς κόσμος έκανε δυο (και τρία) βήματα πίσω βλέποντας τον «Shazam!» να έρχεται στη μεγάλη οθόνη και για να είμαι ειλικρινής, εκ πρώτης όψεως, άδικο δεν είχε. Τα δεδομένα άλλωστε ήταν σαφή και έκλειναν πως θα βλέπαμε άλλη μια ταινία-αποτυχία από το DCU, που θα κέρδιζε με ευκολία θέση στη μαύρη λίστα πλάι στα «Suicide Squad», «Batman V Superman: Dawn of Justice» και «Justice League».

Από τη μία ο κωμικός χαρακτήρας του ήρωα, μετά το ασόβαρο όνομα του ανθρώπου με την κάπα (ειδικά αν δεν γνωρίζεις το backstory του, πού να αισθανθείς άνετα με ένα ήρωα ονόματι Shazam), τα τρέιλερ και κυρίως η παρουσία του άλλοτε γνωστού για τον ρόλο του στην κωμική σειρά «Chuck», Zach Levi δεν γέμιζαν σε κανέναν το μάτι.

 Τελικώς διαψεύστηκαν όλοι.

 

Ένας «Guardian of the Galaxy» στην DC

Πριν λίγα χρόνια ήταν μια παρέα από ιδιαίτερους και κυρίως ασόβαρους χαρακτήρες που έκανε την είσοδό της στο σύμπαν της Marvel, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στο ύφος των Avengers. Κάθε ταινία του κόσμου που οραματίστηκε ο Stan Lee πάντοτε περιείχε χιούμορ, ωστόσο οι «Guardians of the Galaxy» ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο με τον χαβαλέ τους.

Μπορεί ο Starlord, o Drax the Destroyer, η Gamora, ο Rocket και ο Groot να μην είναι οι πρωτοκλασάτοι superheroes τύπου Ironman ή Spider-Man, ωστόσο κερδίζουν με διαφορά τον τίτλο των πιο διασκεδαστικών.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Shazam. Ο τύπος ήταν ακριβώς αυτό που είδαμε στα τρέιλερ, δηλαδή ένας 14χρονος –άρα ανώριμος- που λέγοντας την μαγική λέξη μετατράπηκε σε μακρινό ξάδερφο του Superman, έχοντας ως μοναδικό σκοπό ό,τι και τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του. Να περάσει καλά.

 

shazi

 

Με λίγα λόγια η ταινία είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις βλέποντας τα τρέιλερ. Μία κωμωδία σε ένα κόσμο action movie, χωρίς καμιά πλοκή-πρωτοτυπία, με τη μόνη όμως διαφορά ότι δεν πρόκειται για άλλη μια μάπα. Βλέπεις ο τύπος με την αστραπή στο στήθος, τα μούσκουλα του Hulk και την λευκή την μπέρτα εκτός από κάτι το εντελώς διαφορετικό, είναι από τους χαρακτήρες εκείνους που προκαλεί ενθουσιασμό στον έφηβο και ευχάριστη έκπληξη στον ενήλικα θεατή.

Κεντράροντας στον μυστήριο αλλά κατά βάθος αγνό χαρακτήρα του, ο ζωηρός Billy Batson θα εξελιχθεί από ένας ανώριμος έφηβος σε έναν τύπο από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση ολόκληρου του κόσμου. Ο σκηνοθέτης David F. Sandberg εξισορροπεί ιδανικά τη βαρύτητα ανάμεσα στο κωμικό και το σκοτεινό, στηρίζοντας πολλά στον αδίστακτο Dr. Sivana του Mark Strong, που δίχως πολλές υπερβολές είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις της ταινίας. Η παρουσία του θα βάλει δύσκολα στον νεαρό Billy, θα τον μπλέξει σε έναν πόλεμο που δεν είχε σκοπό να εμπλακεί, ωστόσο αποτελεί το σημείο κλειδί για την απότομη ωρίμανσή του.

Ακούγεται κάπως κλισέ, αλλά ποτέ σε κανέναν άλλον ήρωα των κόμικς δεν ταίριαξε περισσότερο το μότο που σιχαθήκαμε στα Spider-Man «with great power, comes great responsibility». Μέσα από την δυσκολία του να κοινωνικοποιηθεί και τον άτακτο χαρακτήρα του θα προκύψουν μπόλικες γκάφες και αστεία σκηνικά, αλλά πάνω από όλα θα αναδειχτεί ένας ήρωας που είχε ανάγκη πολύ το DCU.

 Θα μπορούσε να είναι ο Deadpool της DC, ωστόσο τα χαρακτηριστικά και η superhero περσόνα του (σε αντίθεση με αυτή του anti-hero της Marvel) τον καθιστούν μοναδικό στο είδος του. Διότι δεν είναι να μην είναι ένας badass ήρωας τύπου Aquaman και Batman, εντυπωσιακός όπως η Wonder Woman, ή σοβαροφανής σαν τον Superman, αλλά ο ήρωας αυτός που χρειαζόταν ο κόσμος για να αγαπήσει ξανά την DC.

Με λίγα λόγια ο Shazam είναι ο ασόβαρος εκείνος τύπος που μας έκανε επιτέλους να δούμε με σοβαρό μάτι την Justice League και που πλέον έχουμε -και δικαιωματικά- μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια της ιστορίας του. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved