Μια ωδή στην μεταλλική κόμη του Bruce Dickinson

O απόλυτος metal frontman αποφάσισε να αφήσει ξανά μαλλί στα 61 του και εμείς βρήκαμε ακόμη έναν λόγο να τον αποθεώσουμε.

Η ιστορία του Σαμψών (του βιβλικού)

Τα ξέρεις σε γενικές γραμμές. Είναι ο Ηρακλής της Παλαιάς Διαθήκης. Ρωμαλαίος, δυνατός, είχε πνίξει μέχρι και λιοντάρι με τα χέρια του. Μάντεψε ποιος άλλος το είχε κάνει. Ναι, ο Ηρακλής. Η δύναμη λοιπόν του Σαμψών, ο οποίος στο μεταξύ είχε ερωτευτεί και ένα κοριτσόπουλο, την Δαλιδά, ήταν στα μαλλιά. Τι σκέφτηκαν οι εχθροί του Σαμψών; Να του κόψουν τα μαλλιά σαν νεοσύλλεκτου και θα ησυχάσουν. Και τα έκοψε η Δαλιδά. Και δεν ησύχασαν. Γιατί ο Σαμψών εκδικήθηκε.

 

 

Η ιστορία του... Samson

Κάποτε ήταν ένα εξαιρετικό συγκρότημα. Οι Samson. Τραγουδιστής τους ήταν ο ήρωάς μας, ο Bruce Dickinson. Με μαλλιά σαν του Σαμψών στα late 70's και φωνή που «κατάπινε» ακόμη και τα ντραμς, δεν άργησε να πάρει μεταγραφή για ομάδα που έμελλε όχι να παίξει στα σαλόνια του Champions League, αλλά να μιμηθεί και την Ρεάλ Μαδρίτης. Στους Iron Maiden. Αλλά όπως ο Σαμψών, έτσι και ο Bruce έκοψε τα μαλλιά του (νομίζω ηθελημένα, στην έρευνά μου δεν βρήκα κάτι για θηλυκό δάκτυλο), όταν είπε το αντίο από την υπερμπάντα και τον δυνάστη υπερκαταπιεστικό αρχηγό της, Steve Harris. Αλλά συντελέστηκε το θαύμα: Δεν έχασε την φωνή του. Τουναντίον. Η δύναμή του παρέμεινε, ακόμη και όταν ο καρκίνος στη γλώσσα προσπάθησε να τον λυγίσε. 

 

 

Αυτός ήταν ο πρόλογός μου και αιτία να στα πω όλα αυτά ήταν μια συνέντευξη του Bruce Dickinson στην Ολλανδία, η οποία έγινε στα πλαίσια της προώθησης της αυτοβιογραφίας του (την έχω διαβάσει όλη στα αγγλικά, προτείνω ανεπιφύλακτα, τίτλος What Does This Button Do?). Εκεί ο πολυτάλαντος-πολυθρύλητος-πολυεργαλείο, Bruce, ρωτήθηκε γιατί αποφάσισε μετά από σχεδόν 20 χρόνια να αφήσει ξανά τα μαλλιά του να μακρύνουν. Λάβε την απάντηση αποστομωτικά, όπως την έλαβε κάποτε στας Θερμοπύλας ο Ξέρξης από τον Λεωνίδα:

«Αν το είχατε προσέξει, αυτοί που αντέδρασαν περισσότερο όταν είχα κόψει τα μαλλιά μου ήταν οι νέοι άνθρωποι. Τους έλεγα ότι τα έκοψα γιατί ήθελα να δείχνω πιο νέος. Αλλά τώρα είμαι μεγάλος. Γιατί τα αφήνω να μακρύνουν; Για να εκνευρίσω όλους τους μεγάλους που δεν μπορούν να το κάνουν».

 

9

 

Αυτό είπε. Δεν κάνω πλάκα και προφανώς ούτε και ο Bruce. Και η αλήθεια είναι πως δεν μου έκανε καμία εντύπωση το ό,τι κάποτε είχε μακριά μαλλιά με αφέλειες όπως η πρώην μου, που έλεγε «έχω ίδια μαλλιά με αυτόν τον τύπο», ούτε πως κουρεύτηκε. Να σου πω την αμαρτία μου (έρχεται και Πάσχα), δεν μου είχε κάνει καν εντύπωση πως είχε κουρευτεί. Ήμουν πολύ απασχολημένος από την φρενίτιδα που με είχε πιάσει όταν ανακοινώθηκε η επανένωση με τον Steve, τον Adrian, τον Nicko, τον Janick αλλά και Dave. Και ακόμη περισσότερο απασχολημένος από το ΕΠΙΚΟ «Brave New World».

Όπως η δύναμη του Σαμψών πήγαζε από την πίστη του και όχι από τα μαλλιά του, τα οποίο φρόντιζε με conditioner, έτσι και ο Bruce δεν φοβήθηκε να κόψει τα δικά του διχάζοντας (!) τους τότε metallheads για την απόφασή του. Α, γιατί δεν ξέρω αν το ξέρεις αλλά αν τα παλιά τα χρόνια αν δεν είχες μακριά μαλλιά δεν ήσουν αυθεντικός metalhead.

 

 

Και τώρα που τα κλισέ ξεπεράστηκαν, ο Bruce δεν έχει διάθεση να ακολουθήσει την πεπατημένη. Τώρα που ο metal κόσμος αποδέχτηκε τα κοντά μαλλιά, ο εκ του Worksop ορμώμενος frontman γελάει κατάμουτρα σε ό,τι συμβατικό υπάρχει.

Δεν είναι η μεταλλική κόμη που κάνει τον Bruce τον ορισμό του frontman. Ούτε καν η... γκρίνια που είχε όταν κουρεύτηκε. Είναι το μεράκι να κάνει μουσική. Το ίδιο μεράκι που τον έκανε να μην λυγίσει στον καρκίνο. Το ίδιο μεράκι που δεν τον σταμάτησε να φύγει από τους Maiden στο απόγειό τους για να κάνει σόλο καριέρα. Και ναι, το ίδιο μεράκι που δεν τον αποθάρρυνε από τις κάκιστες κριτικές που πήραν τα τρία πρώτα solo albums του (Tattooed Millionaire, Balls to Picasso, Skunkworks) και συνέχισε βγάζοντας 3 ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ (Accident of Birth, The Chemical Wedding, A Tyranny of Souls), ενώ η «Σιδηρά Παρθένος» παρέπαιε με X-Factor και Virtual XI.

Και τέλος, να ξέρεις, το ίδιο μεράκι τον έφερε ξανά πίσω από το μικρόφωνο των Iron Maiden κάνοντας μεγαλύτερη επιστροφή και από του Ντι Κάπριο. 

Και ασχολούμαστε με... τρίχες;

ΥΓ: Ο Πωλ Μπρους Ντίκινσον είναι Άγγλος τραγουδιστής, πιλότος, αθλητής της ξιφασκίας, εκφωνητής, συγγραφέας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός, διευθυντής μάρκετινγκ, επιχειρηματίας και τραγουδοποιός. Αυτά τα λίγα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved