Batman: Ένα σύμπαν δίχως όρια

Ο κόσμος του Σκοτεινού Ιππότη γεννά συνεχώς καινούργιες ιστορίες.

Το στόρι του διαφέρει από τους περισσότερους σούπερ ήρωες που γνωρίζουμε. Διότι δεν απέκτησε μέσα σε μία στιγμή υπερ-δυνάμεις από ένα απλό τσίμπημα της αράχνης, ούτε γεννήθηκε με δέρμα από ατσάλι και ταλέντο στις πτήσεις όπως ο «κολλητός» του από τον πλανήτη Krypton. O Bruce Wayne είδε μέσα σε μία στιγμή τη ζωή του να αλλάζει απότομα, την ώρα που έβλεπε τη λάμψη από τον κρότο του όπλου και τα πτώματα των γονιών του πεσμένα στο δρόμο του Crime Alley.

Σε αυτά τα λίγα επώδυνα δευτερόλεπτα το πλουσιόπαιδο που πήγε να δει θέατρο, έπαψε να υπάρχει δίνοντας μια για πάντα τη θέση του σε ένα αγρίμι. Σε ένα κτήνος με ανθρώπινο πρόσωπο που διψά να δει έγκλημα. Ένα θήραμα που παραμονεύει στη γωνία για να τιμωρήσει τον κακοποιό, δίχως όμως να επιθυμεί τον θάνατό του. Διότι γνωρίζει καλά πως τότε θα έχει διαβεί τη λεπτή διαχωριστική γραμμή, που χωρίζει τον τιμωρό από τον εγκληματία.

 

 

Αυτά είναι τα origins του σκοτεινότερου ήρωα που δημιουργήθηκε ποτέ.  Του τύπου του οποίου η περσόνα γέννησε σπουδαίες ιστορίες, τρομερές πλοκές, όντας πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από όλους τους όμοιούς του. Ακόμα και αν ανήκει στο ασθενές σύμπαν της DC Comics (σε σχέση πάντα με την Marvel) είναι η εμβληματικότερη υπερηρωική φιγούρα στην ιστορία των κόμικς, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Είναι ο ήρωας που μια μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκε μέσα από την πένα του Bill Finger και τα σκίτσα του Bob Kane στο «Detective Comics #27» το 1939.

Είναι ο Batman.

 

gifbat

 

 

Το storyline όπως το γνωρίζαμε

Όποιος γνωρίζει τον ήρωα, σίγουρα έχει παρακολουθήσει πολλά εκ των φιλμ του Σκοτεινού Ιππότη, καθένα εκ των οποίων έχει διαφορετικό story αλλά πάνω-κάτω δεν απέκλινε η μία από την άλλη.

Αν θεωρείς πως γνωρίζεις καλά τον ήρωα δοκίμασε τις δυνάμεις σου σε αυτό το κουίζ.

Ο Bruce Wayne όπως ξέραμε, αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στον εκατομμυριούχο playboy την ημέρα και τον τιμωρό με την κάπα και τη μάσκα τη νύχτα, δημιουργώντας τον δικό του μύθο στην Gotham City. Η παρουσία του εκτόπισε για λίγο το έγκλημα, ωστόσο ξύπνησε ταυτόχρονα σκοτεινές δυνάμεις οι οποίες ξεπερνούσαν το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να αποκτήσει ιδιαίτερους αντιπάλους.

Οι πιο ξακουστοί βρίσκονται στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Επειδή όμως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, όταν ο Batman συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται βοήθεια, εκπαίδευσε αρχικά τον Dick Grayson, δημιουργώντας τον ξακουστό Robin, ενώ λίγο αργότερα έβαλε στο κόλπο και την κόρη του φίλου από την αστυνομία, James Gordon, Barbara, η οποία αποτέλεσε την Batgirl. Αργότερα ήρθε η ένωση με τον Superman και τους επόμενους ήρωες της DC στην Justice League αναπτύσσοντας νέους δεσμούς και φιλίες, ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν ταίριαζε στη δύσκολη φύση του.

Όταν πλέον τα χρόνια πέρασαν και η τριάδα «έσπασε», η Barbara ανέλαβε τα καθήκοντα του πατέρα της στην αστυνομία, ο Robin αποχώρησε για άλλες πολιτείες και ο νεαρός Terry McGinnis, έγινε ο νέος τιμωρός της Gotham, ο Batman Beyond.

 beyion

 

Αυτά ήταν τα όσα γνωρίζαμε για τον Σκοτεινό Ιππότη και τη ζωή του, ωστόσο σύμπαν του έμελλε να διαφοροποιηθεί αισθητά με τα χρόνια. 

 

Τα κόμικς που άλλαξαν την ιστορία

Όταν ο Christopher Nolan έφερε στον κόσμο τη δική του version του ήρωα –δηλαδή ό,τι πιο κοντινό στην πραγματική ζωή- οι περισσότεροι θεώρησαν πως δεν υπήρχε κάτι πλέον εκεί έξω για το alter ego του Bruce Wayne. Έτσι και αλλιώς η τριλογία ήταν τόσο προσεγμένη και με τρομερούς χαρακτήρες, που για καμία στιγμή δεν αισθανθήκαμε ότι παρακολουθούμε υπερηρωική παραγωγή.

Ωστόσο η λατρεία για τον ήρωα ήταν τόσο μεγάλη που η επιστροφή στην κόμικ έκδοσή του ήταν αναπόφευκτη. Και κύριο λόγο σε αυτή την στροφή παίζουν τρεις ιστορίες οι οποίες άνοιξαν νέους ορίζοντες στο χαοτικό του σύμπαν. 

 

bot

 

 

«A Death in the Family» του James Agee (1957)

Μετά από αυτό το story τίποτα δεν ήταν ίδιο για τον Batman. Είναι η πλοκή που έφερε στο προσκήνιο την τραγική ιστορία του Jason Todd, ή αλλιώς του δεύτερου Robin, όταν ο Dick Grayson μετατράπηκε σε Nightwing και έγινε ο προστάτης της πόλης Bludhaven. Είναι η στιγμή που ο Batman συνειδητοποιεί ότι ο Joker τον έχει κερδίσει κατά κράτος, όταν απαγάγει τον νεαρό συνεργάτη του, τον ξυλοκοπά και τελικώς τον δολοφονεί αφήνοντας τον βασικό ήρωα με ένα τραύμα για ολόκληρη τη ζωή του.

Επειδή όμως η ζωή συνεχίζεται, ο Batman θα κυνηγήσει τον Joker με μανία, αλλά ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και μια νέα απειλή για την οποία κανείς δεν γνωρίζει με ποιανού το μέρος είναι. Πρόκειται για τον Red Hood, ένα βίαιο antihero με κόκκινη μάσκα ο οποίος δεν δείχνει πουθενά έλεος, ενώ ταυτόχρονα έχει πολλά κοινά με τον Batman. Από τις κινήσεις, την νοοτροπία μέχρι και την επιθυμία να αιχμαλωτίσει τον Joker. 

Η στιγμή της φανέρωσής του, άλλαξε μια για πάντα το σύμπαν του ήρωα

 

 

«The Killing Joke» του Alan Moore (1988)

Το συγκεκριμένο story εστίασε σε πολλά μέτωπα, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση μίσους και την λεπτή γραμμή που δένει τους Batman και Joker, δίνοντας ταυτόχρονα flashbacks από την εποχή που ο μεγάλος αντίπαλος του ήρωα δεν είχε φορέσει ακόμα το makeup, το σατανικό χαμόγελο, εξηγώντας μας παράλληλα τι ήταν αυτό που τον ώθησε στην τρέλα και τα εγκλήματα χάους.

Πέραν αυτού καταρρίφθηκαν αρκετά πράγματα που νομίζαμε για την Barbara Gordon- όπως τα ερωτικά της αισθήματα για τον Robin, καθώς απεδείχθη ότι ήταν ερωτευμένη με τον Batman- ενώ γίναμε μάρτυρες της τραγική της κατάλληξης όταν ο Joker την πυροβόλησε στη σπονδυλική της στήλη, καταδικάζοντάς την να ζει σε αναπηρικό καροτσάκι για την υπόλοιπη ζωή της. 

 

 

Η συγκεκριμένη ιστορία αναμένεται να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το «Joker» με τον Joaquin Phoenix ενώ έχει αφήσει εμφανώς τα σημάδια του και τα videogames Arkham.

 

 

«The Dark Knight Returns» του Frank Miller (1986)

To ότι η ταινία του «BvS: Dawn of Justice» δεν ήταν σπουδαία, δεν σημαίνει ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το story στο οποίο βασίστηκε. Για την ακρίβεια, η συγκλονιστική πλοκή που δημιούργησε ο Frank Miller θεωρείται η κορυφαία που γράφτηκε ποτέ για τον ήρωα. Μέσα από τις λέξεις του γνωρίζουμε έναν κουρασμένο, μοναχικό και γερασμένο Bruce Wayne ο οποίος έχει υποσχεθεί στον εαυτό του να μην ξαναφορέσει την κάπα του σκοτεινού εκδικητή.

Παρόλα αυτά οι εφιάλτες που τον στοιχειώνουν, καθώς και η επάνοδος δύο εκ των μεγαλύτερων εχθρών του, του Two-Face και του Joker, θα τον οδηγήσουν να αθετήσει την υπόσχεσή του φέρνοντας τον εαυτό του ξανά στη μάχη κατά του εγκλήματος. Σε μια περίοδο που ο χρόνος και το κορμί δεν είναι με το μέρος του, ο Wayne παρουσιάζεται πιο βίαιος και αδίστακτος από ποτέ και δίνοντας και την  ψυχή του προκειμένου να ξεπαστρέψει τους εχθρούς του.

Είτε αυτοί είναι οι κύριοι που αναφέραμε παραπάνω, είτε ο άλλοτε κολλητός του στην Justice League, o Superman.

 

 

 

Το σύμπαν που μεγάλωσε επικίνδυνα

Όλοι μιλούν για το σύμπαν της DC, ωστόσο ο Batman είναι μια κατηγορία μόνος του. Με βάση τις τρεις αυτές ιστορίες άνοιξε ο δρόμος για νέα μονοπάτια, καινούργιους ήρωες και ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε πολλά σημεία της ζωής του.

Η απόδειξη; Πέραν από το «The Batman» του Matt Reeves που περιμένουμε να ξεπλύνει τα όσα δεν είδαμε στα «BVS: Dawn of Justice» και «Justice League», έχουμε παρακολουθήσει ήδη το spin off, «Suicide Squad», απολαμβάνουμε την τελευταία σεζόν του εξαιρετικού «Gotham», ενώ περιμένουμε σύντομα το «Joker» του Joaquin Phoenix, το «Birds of Prey» με την Harley Quinn της Margot Robbie, ενώ φημολογείται ότι σόλο ταινία θα πάρουν ο Deathstroke και ο Red Hood. Αν ανοίξουμε το θέμα και στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, η λίστα θα μεγαλώσει επικίνδυνα.

Εν τέλει ο ήρωας παραμένει ο ίδιος, αλλά η ιστορία γράφεται συνεχώς διαφορετικά. Για αυτό ο Batman παραμένει μοναδικός στο είδος του. Είναι ο μόνος σούπερ ήρωας της DC και γενικότερα στον κόσμο των superheroes, που δεν θα πάψει ποτέ να είναι στη μόδα. Διότι θα είναι πάντα ο μυστήριος και σκοτεινός χαρακτήρας που μας δίνει πατήματα για να μάθουμε κάτι παραπάνω για την πολύπλοκη προσωπικότητά του.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved