5 ταινίες που τίμησαν το theme του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Από το Patton μέχρι το Thin Red Line, μία λίστα με ταινίες που άλλαξαν τον κινηματογράφο.

Είναι η μέρα που οι αερομεταφερόμενες στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ, έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για την τελευταία εκπαίδευση. Μετά τα γεγονότα του Pearl Harbor, περιμένουν εντολή από τον ίδιο τον Πρόεδρο, για να πέσουν με τα αλεξίπτωτα στη Νορμανδία. Παρότι οι Αμερικάνοι είχαν ήδη σημειώσει τις πρώτες μάχες με τους Ιάπωνες, η άφιξη τους στη Βόρειο Ιρλανδία και η αναμονή για την D-DAY, σηματοδοτούσαν την έναρξη της τελικής φάσης για την καθολική εμπλοκή τους στον πόλεμο.

Επιλέξαμε τις 5 τοπ ταινίες που παρουσίασαν τους Αμερικανούς στρατιώτες στα καλύτερα τους και στις παρουσιάζουμε.

 

1. Patton (1970)

Ο ρόλος είχε αρχικά προταθεί στον Rod Steiger που αφού τον απέρριψε, σχολίασε σε συνέντευξη ότι «Ήταν η χειρότερη απόφαση που πήρα ποτέ». Ο George C. Scott ωστόσο, κράτησε τον πήχη ψηλά και φόρεσε τα γαλόνια του μεγάλου στρατάρχη με καμάρι. Το Patton δεν είναι απλά μία πολεμική ταινία. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που σφυρηλατήθηκε μέσα στον πόλεμο και άφησε το στίγμα του στα πεδία της μάχης. Από τους πολέμους στη Βόρειο Αφρική και στη Σικελία μέχρι την ρήξη με τον Montgomery και την επιστροφή στη δόξα με την εισβολή στη Γερμανία. Μία κορυφαία ταινία για τον στρατιωτικό που κάποιοι αποκάλεσαν θρύλο και άλλοι τρελό.

 

2. Dirty Dozen (1967)

Ο πόλεμος του σαμποτάζ από 12 φαντάρους που υπήρξαν απόκληροι και κατάδικοι. Μία ταινία με την οποία μεγάλωσαν οι μπαμπάδες μας και λατρέψαμε και εμείς. Ένα καστ που δεν ξέρεις από πού να το πρωτοπιάσεις. Lee Marvin. Ernest Borgnine. Charles Bronson. John Cassavetes. Telly Savalas. Jim Brown και πόσοι ακόμα. 12 στρατιωτικοί φτάνουν στη Γαλλία για να δολοφονήσουν υψηλόβαθμους Γερμανούς στρατιωτικούς. Μία αποστολή αυτοκτονίας με πολύ δράση, πιστολίδι και κότσια. Και για τα τελευταία δεν χρειάζεται να πέσεις αποκλειστικά με αλεξίπτωτο στη Νορμανδία.

Δες και αυτές τις κλασικές ταινίες που παρουσίασαν όλη την φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

3. Saving Private Ryan (1998)

Μπορεί κανείς να πει ό,τι θέλει για το κεντρικό στόρι της ταινίας. Να το θεωρήσει από παράλογο μέχρι και υπερβολικό. Όμως εκτός από την κορυφαία εμφάνιση του Tom Hanks, η ταινία κερδίζει στο γεγονός ότι παρουσίασε την απόβαση στην Omaha όπως ακριβώς είχε συμβεί. Εκεί που οι σφαίρες έπεφταν βροχή και οι φαντάροι πέθαιναν σαν τις μύγες. Υπήρξαν στρατιώτες που δεν πρόλαβαν να ρίξουν ούτε μία βολή με το όπλο τους. Που ακρωτηριάστηκαν, που κάηκαν ζωντανοί, που ανατινάχτηκαν ή απλά πέθαναν αστραπιαία. Όλη η αγωνία και ο τρόμος, σε σκηνές που σε έκαναν να νιώθεις πως ήσουν εκεί.

 

4. Thin Red Line (1998)

Ποιος είπε ότι οι Συμμαχικές Δυνάμεις έκαναν περίπατο με τους Ιάπωνες; Βασισμένο στο διήγημα του James Jones, το Thin Red Line ήταν η επιστροφή του Terrence Malick στην κινηματογραφική βιομηχανία και μάλιστα τα κατάφερε πολύ καλύτερα στα σημεία από ότι η ορίτζιναλ έκδοση της ταινίας του 1967. Κακά τα ψέματα, η ταινία περιείχε και ένα καστ που ξεκινούσε από τον Nick Nolte και τον George Clooney και έφτανε μέχρι τον Adrien Brody, τον John Cusack, τον Jared Leto και τον τιτάνιο Sean Penn. Εκπληκτικά γυρίσματα, μοναδικές ερμηνείες και δικαίως προτάθηκε για 7 Όσκαρ.

 

5. Band of Brothers (2001)

«Δεν νομίζω πως υπάρχει άντρας που να μην έχει συγκινηθεί με το Band of Brothers» είχε σχολιάσει ο παραγωγός Steven Spielberg. Παρότι υπήρξε mini-series, αξίζει δικαίως μία θέση στις αμερικάνικες WW2 ταινίες, παρουσιάζοντας την πορεία του Easy Company από την εκπαίδευση του λόχου στη Τζόρτζια, μέχρι την πτώση με αλεξίπτωτο στη Νορμανδία και το ταξίδι μέσα στις εχθρικές γραμμές μέχρι το κρυσφήγετο του Χίτλερ. Πολλοί πρωταγωνιστές, πολλοί ήρωες, πολλές διαφορετικές ιστορίες των αφανών ηρώων εκείνης της γενιάς. Όλα αυτά, με παράλληλες συνεντεύξεις των πραγματικών προσώπων που συμμετείχαν στον λόχο και γύρισαν ζωντανοί. Damien Lewis, Donnie Wahlberg, David Schwimmer, Michael Fassbender, James McAvoy, James Madio και πολλοί άλλοι σε ένα ταξίδι γεμάτο ανδρεία και συγκίνηση.    



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved