Robert De Niro: Πώς κατέκτησε το Goodfellas;

Ευκαιρία για χρόνια πολλά στον Jimmy Conway της καρδιάς μας.

Όταν ο Scorsese μάθαινε την ιστορία του αληθινού Goodfella, Henry Hill, αποφάσισε να δημιουργήσει μία ταινία που ίσως να μην είχε φανταστεί πως θα εξελισσόταν σε έπος. Βρισκόμαστε ωστόσο στο 2022 και μιλάμε ακόμη για το Goodfellas. Και δικαιολογήμενα.

Ακολουθούν 10 πράγματα που πιθανόν να μην γνωρίζεις για την βίβλο κάθε γκανγκστερικής ταινίας -μετά το Νονό- και που μας έκαναν να την αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο. 

1. Από που ξεκίνησαν όλα

Η ιδέα για την ταινία ήρθε από το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νicholas Pileggi με τίτλο Wiseguy: Life in a Mafia Family. Το βιβλίο δημοσιεύτηκε το 1985 και βασιζόταν πάνω στις μαρτυρίες του Henry Hill (Ray Liotta) ο οποίος έγινε στην συνέχεια πληροφοριοδότης για το FBI. O Scorsese μόλις το διάβασε, τηλεφώνησε στον Pileggi λέγοντας του ότι περίμενε ένα τέτοιο βιβλίο σε όλη του την ζωή, παρότι δεν ήθελε να σκηνοθετήσει ξανά μία ταινία με γκάνγκστερς. Ο Pileggi από την πλευρά του απάντησε: «Και εγώ περίμενα αυτό το τηλεφώνημα όλη μου την ζωή».

197

 

2. O πιο γκάνγκστερ από όλους

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Henry Hill, η απεικόνιση του Tommy DeSimone από τον Joe Pesci, ήταν 99% ακριβής. Ακροβατούσε στα όρια της παράνοιας και λαχταρούσε να βγάζει όπλο στον παραμικρό τσακωμό. Η μοναδική του διαφορά με τον ηθοποιό, ήταν πως επρόκειτο για έναν μεγαλόσωμο και μυώδη άντρα.

 

3. Ο αληθινός Goodfella

Το 2006 γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ για τον Henry Hill με τίτλο The Real Goodfella. Μεταξύ άλλων, ο πρώην γκάνγκστερ ανέφερε την ταινία, τους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τους ρόλους αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τον Robert De Niro. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ηθοποιός του τηλεφωνούσε τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα ώστε να μάθει λεπτομέρειες για τον Jimmy Conway  - πως κάπνιζε το τσιγάρο, τι κινήσεις έκανε όταν μιλούσε ή πως αντιδρούσε όταν εκνευριζόταν.

Henry Hill mugshot

 

4. Το αυτοσχέδιο δείπνο

Η σκηνή όπου ο Tommy τρώει με την μητέρα του, δεν υπήρχε στο σενάριο και ήταν ιδέα τόσο του De Niro όσο και του Liotta. Η ατάκα που ζητάει το μαχαίρι από την μητέρα του, ήταν ιδέα του Joe Pesci που «του βγήκε» πάνω στα γυρίσματα. Μέχρι και σήμερα είναι μία από τις πιο εμβληματικές σκηνές της ταινίας.

 

5. Το «κακό» μάρκετινγκ

Οι άνθρωποι της παραγωγής ήταν ιδιαίτερα νευρικοί για την προβολή της ταινίας, εξαιτίας της σκληρής γλώσσας και των βίαιων σκηνών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ένα πολύ κακό μάρκετινγκ, με τις κριτικές να βαράνε πάτο και τα έσοδα να είναι πολύ έξω από το πλαίσιο των αναμενομένων. Ωστόσο το κοινό την λάτρεψε, με τα χρόνια έγινε καλτ και αποτελεί σταθμό στην καριέρα του Scorsese. Μάλιστα πριν κυκλοφορήσει της απαγορεύτηκαν 10 σκηνές για να πάρει στο τέλος R rating.

16325 c

 

6. Πολύ το βρισίδι

Το ‘‘fuck’’ και όλα του τα παράγωγα, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 321 φορές στην ταινία. Για την ακρίβεια, κάθε 2 λεπτά ακολουθούσε και μία βωμολοχία με τις μισές από αυτές να έχουν ειπωθεί από τον Joe Pesci. Εκείνη την εποχή, ήταν η ταινία με τις περισσότερες βρισιές. Αξίζει να αναφερθεί πως η μητέρα του Pesci λάτρεψε την ταινία, αλλά δεν παρέλειψε να ρωτήσει τον γιο της αν έπρεπε να βρίζει τόσο πολύ.

 

 

7. Το ντύσιμο του wiseguy

Κάθε κοστούμι ή άλλο ντύσιμο του Robert De Niro, περιλάμβανε ρολόι και δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο. Κάθε φορά που ο Scorsese τον ρωτούσε γιατί επιμένει και στα δύο, η απάντηση που έπαιρνε ήταν ότι «δεν φαινόταν αρκετά γκάνγκστερ». Όπως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, στο τέλος πέρασε το πείσμα του De Niro.

 

8. Η ατάκα από την πραγματικότητα

Η σκηνή όπου ο Joe Pesci ρωτάει τον Ray Liotta αν φαίνεται γελοίος, έχει συμβεί στην πραγματική ζωή του ηθοποιού. Ο Pesci δούλευε σερβιτόρος όταν ακριβώς το ίδιο σκηνικό του συνέβη με πελάτη μαφιόζο. Μόλις είπε την ιστορία στον Scorsese εκείνος αποφάσισε να την γυρίσει χωρίς να την συμπεριλάβει στο σενάριο, έτσι ώστε η αντίδραση του Liotta να είναι φυσιολογική. Και ναι πέτυχε.

 

9. Ο αληθινός γκάνγκστερ

Η σκηνή που ο De Niro κοπανάει το τηλέφωνο του θαλάμου μόλις πληροφορείται τον θάνατο του Tommy, ήταν ιδέα του ίδιου του ηθοποιού. Ο Scorsese ήθελε στη συνέχεια να κλωτσήσει ο De Niro έναν κάδο σκουπιδιών και να γρονθοκοπήσει έναν περαστικό. Ο ηθοποιός βρήκε υπερβολική την αντίδραση για έναν γκάνγκστερ που φροντίζει να κρατάει χαμηλό προφίλ και αποφάσισε τελικά να κρατήσει μόνο την σκηνή με το τηλέφωνο.

 

10. O άνθρωπος πίσω από τον ρόλο

Ο αληθινός χαρακτήρας του Jimmy Conway δεν είναι άλλος από τον θρυλικό γκάνγκστερ Jimmy Burke που καταενθουσιάστηκε όταν έμαθε πως θα τον παίξει ο De Niro. Ο Hill υποστήριζε πως ο Burke ήταν υπεύθυνος για πολυάριθμες ληστείες, απαγωγές, χρηματισμό, διαφθορά, ξυλοδαρμούς, αλλά κυρίως για τον θάνατο τουλάχιστον 60-70 ανθρώπων. Ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με τους φόνους και η αστυνομία ξεκίνησε αρχικά την σύλληψη εξαιτίας των χρωστούμενών του στην εφορία. Με τις καταθέσεις του Henry Hill, ήρθαν και όλα τα υπόλοιπα.

jimmy burke



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved