Το σηκώσανε αδέρφια: Το Peaky Blinders κέρδισε BAFTA Καλύτερης Δραματικής Σειράς

Κι εμείς γράψαμε 7 αλήθειες που δικαιολογούν την επιτυχία της συμμορίας από το Birmingham.

Σε άλλα νέα, στα χθεσινοβραδινά BAFTA η οικογένεια από το Birmingham το σήκωσε. Το Peaky Blinders του Steven Knight απέσπασε το BAFTA Kαλύτερης Δραματικής Σειράς και δικαίωσε όλους εμάς που το γουστάρουμε και του έχουμε ορκιστεί αιώνια πίστη.

Και πρώτα από όλους δικαίωσε τον εαυτό του, γιατί είναι ξεκάθαρα από τις πιο πετυχημένες σειρές που έχουν παιχτεί στη μικρή οθόνη.

 

Υπάρχουν βέβαια στοιχεία που δείχνουν την υπεροχή του. Και όλα όσα το κάνουν να ξεχωρίζει, τα έχουμε γράψει λίγο-πολύ σε αρκετά θέματα σε αυτό το σάιτ. Όμως τώρα, με αυτό εδώ το BAFTA, είναι καλό να κάνουμε μία πιο εξονυχιστική αναφορά, για τους Shelby και τον κόσμο που μας χάρισαν.


1. Αρχικά, είναι η εποχή

article 2419054 1BC4383F000005DC 510 634x296

«Πλέον, μπορώ να πω με σιγουριά πως αν το στόρι δεν εξελισσόταν στο Μεσοπόλεμο, ίσως η σειρά να μην γνώριζε την επιτυχία που γνωρίζει», είχε πει ο δημιουργός της σειράς Steven Knight στο BBC. Και πράγματι το Peaky Blinders δεν επικεντρώθηκε μόνο στο κομμάτι της συμμορίας. Είναι και όλα όσα συμβαίνουν παράλληλα στον κόσμο που επηρεάζουν τόσο τις καταστάσεις, όσο και τις σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες. Το Εργατικό Κίνημα.  Η ελεγχόμενη διακίνηση ποτού από την κυβέρνηση. Το «αντάρτικο» του IRA. Οι διώξεις των κομμουνιστών. Ο ασυγκράτητος τζόγος γύρω από τις ιπποδρομίες. Η μεγάλη επιτυχία του Knight είναι ότι κατάφερε να πάρει ένα μικρό κομμάτι από το καθένα και το ενέταξε με επιτυχία στα στόρι της κάθε σεζόν ξεχωριστά, δίνοντας μία συνεχή ανανέωση στην ατμόσφαιρα της σειράς.

 

2. Είναι το ντύσιμο και το στυλ

Peaky Blinders Suits 1024x

Ξέχνα λίγο τα 80’s πουκάμισα από γκάνγκστερς τύπου Scarface. Ξέχνα ακόμη και τις κουστουμιές του Boardwalk Empire. Εδώ είναι Ηνωμένο Βασίλειο, διάολε. Ο Μεσοπόλεμος είχε το δικό του αυστηρό στυλ και οι Peaky Blinders το δικό τους «αναγνωριστικό» κασκέτο. Γραβάτες. Παλτά. Μπότες και ξυράφια. Όλα αυτά με περίστροφα στα χέρια, undercut κουρέματα που ήταν της μόδας και αυθεντικό αρρενωπό στυλ που οι γκάνγκστερς της Ανατολικής Ακτής στη Νέα Υόρκη δεν το έβλεπαν ούτε στον ύπνο τους. Και όταν ανήκεις σε συμμορία τηρώντας όλα τα παραπάνω, ακόμη και μία τηλεοπτική σειρά μπορεί να σε μετατρέψει από ταπεινό εγκληματία σε απόλυτο σύμβολο.

 

3. Είναι το αληθινό στόρι πίσω από τους Peaky Blinders

nintchdbpict000329137790

Ακόμη και αν οι Shelby βασίζονται στη μυθοπλασία, οι Peaky Blinders και οι «συνήθειες» τους είναι πέρα για πέρα αληθινές. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά και παλιότερα. Το γεγονός και μόνο, ότι μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς πως η αγαπημένη σου σκηνή ίσως και να υπήρξε πραγματικότητα (σ.σ.: ή είχε μία γερή δόση πραγματικότητας), δίνει άλλο αέρα στη σειρά. Οι Peaky Blinders για παράδειγμα πετσοκόφτηκαν πράγματι με την συμμορία του Sabini κάνοντας μία Κυριακή στον ιππόδρομο αιματοβαμμένη. Έκλεβαν όντως τον κοσμάκη και έκοβαν φέτες τα λαρύγγια με τα ξυράφια στα καπέλα τους. Δρούσαν γρήγορα, μυστικά και σε μικρές ομάδες ώστε να μην πιάνει πολλούς από αυτούς η αστυνομία. Και όσο περισσότερο το ψάχνεις μόνος σου, τόσο περισσότερο εκτιμάς τους Peaky Blinders της μικρής οθόνης.

 

4. Έχει άριστους «κακούς» χαρακτήρες

bads

Βάλε κάτω τι έχουμε δει. Billy Kimber. Alfie Solomons. Darby Sabini. Και οι τρεις υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα. Και οι τρεις έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στη σειρά μέχρι τώρα. Και δεν σταματάμε μόνο εκεί. Θυμήσου και τον πατέρα John Hughes, ό,τι χειρότερο έβγαλε ποτέ ο κλήρος. Τον Luca Changretta του Adrien Brody που έδωσε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. Τέλος, τον σιχαμένα υπέροχο Sam Neil, με τον επιθεωρητή Chester Campbell να μετατρέπεται σε έναν από τους καλύτερους κακούς που έχουμε δει γενικά στην 7η τέχνη. Δεν είναι μόνο το στόρι με τους Peaky Blinders, αλλά και το background του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, που δείχνει ότι το καλογραμμένο σενάριο κάνει την διαφορά. Σε σημείο που σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί. Ή ίσως ότι απλά δεν υπάρχουν.

 

5. Η μουσική

Δεν θέλουμε να μιλήσουμε μόνο για τον Nick Cave γιατί είναι μία κατηγορία μόνος του – παρότι σε κάθε εισαγωγή της σειράς που ακούς την φωνή του ξέρεις ότι θα δεις τους Blinders. H μουσική στο Peaky Blinders είναι μία καλοψαγμένη επιλογή που ξεκινάει από τους White Stripes και τον Tom Waits και φτάνει μέχρι τους Arctic Monkeys, την PJ Harvey και τον θρυλικό Johnny Cash. Πολύ περισσότερο ωστόσο, η σειρά βοήθησε να έρθουν στην επιφάνεια και μπάντες της βρετανικής indie underground σκηνής. Κάπως έτσι μάθαμε τους Royal Blood, τους Tommyandmary ή τους Yak. Και αυτό, είναι κομμάτι μίας σειράς. Να σου παρουσιάζει άγνωστα πράγματα ακόμη και για κατηγορίες που δεν το περιμένεις. Όπως η μουσική.

 

6. Είναι οι γυναίκες

JS91109879

Ναι, γιατί είναι οι γυναίκες που εμπνέουν τους αληθινούς άντρες. Ξεφεύγει από το στερεότυπο που θέλει να πασάρει ο χολιγουντιανός κινηματογράφος. Αυτό το χιλιοειπωμένο και ξεπερασμένο μοτίβο, που θέλει την γυναίκα απλά να λιάζεται στην πισίνα περιμένοντας τον τύπο με τα λεφτά. Στο Peaky Blinders δεν υπάρχουν αυτά και τις γυναίκες της σειράς τις έχουμε εκθειάσει στο παρελθόν. Αυτά τα κορίτσια δεν χαμπαριάζουν και δεν θα κρυφτούν πίσω από κανέναν άντρα. Θα σηκώσουν τα μανίκια και θα αδειάσουν το περίστροφο στον πρώτο κακομοίρη που έκανε το λάθος να τις προκαλέσει. Και αυτό το γουστάρουμε όσο τίποτε άλλο.

 

7. Είναι κάτι σκηνές σαν και αυτές

 

 

 

Τι δηλαδή; Θες κι άλλα; Τα λέμε του χρόνου στα επόμενα BAFTA.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved