Bigstock Να γιατί το Amazon Go πρέπει να έρθει στην Ελλάδα χθες

Ζούμε για να το δούμε στη γειτονιά μας.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το βιντεάκι του Amazon Go που εδώ και λίγες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Λίγο-πολύ, δείχνει την όμορφη πλευρά του να ψωνίζεις στο σούπερ-μάρκετ, χωρίς κούραση, ουρές, πονοκέφαλο και φαγωμάρα για το ποιος προηγείται στα τυριά.

Είναι τόσο απλό: μπαίνεις  στο κατάστημα χρησιμοποιώντας το κινητό, ψωνίζεις ό,τι θες, το κινητό «κρατάει» τον λογαριασμό και στο τέλος, χρεώνεται αυτόματα ο τραπεζικός σου λογαριασμός. Απλά και ωραία όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Αν μη τι άλλο, δείχνει πως η προηγμένη τεχνολογία μπορεί πράγματι να φανεί χρήσιμη. Και για την Ελλάδα, κακά τα ψέματα, το Amazon Go θα ήταν η πιο χρήσιμη προσθήκη που έγινε ποτέ στην αγορά.

Είμαστε λίγο «μπαχαλάκηδες»

Είναι κάτι που το έχεις δει, λίγο-πολύ, παντού. Όχι μόνο στα σούπερ-μάρκετ. Στις ουρές για το σινεμά. Στις εφορίες. Μέσα στο λεωφορείο. Μας αρέσει να δημιουργούμε καταστάσεις από το τίποτα. Να γκρινιάζουμε. Τώρα βέβαια υπάρχει και δικαιολογία γιατί ως Έλληνες δεν κάνουμε πλέον ζωάρα, αλλά αυτή η μίρλα υπήρχε ανέκαθεν σαν στοιχείο, σωστά; «Πρώτα εγώ και οι υπόλοιποι να πάνε να πνιγούν».  Ειδικά όσον αφορά τα σούπερ-μάρκετ, ο κόσμος τσακώνεται από την ώρα που ψάχνει να παρκάρει, μέχρι την ώρα που πάει στο ταμείο. Το Amazon Go είναι πραγματικά μία καλή ευκαιρία για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της φαγωμάρας αναμεταξύ μας. Σε πολλά επίπεδα.

Τέρμα οι τσακωμοί στην ουρά για ένα προϊόν

Αυτή η μάστιγα: Που η μία γιαγιά θέλει να βγάλει το μάτι της άλλης στα τυριά, στα κρέατα στο σποτ με τα μαγειρευτά.

-Ναι αλλά εγώ έχω το 67.
-Ναι, αλλά ξέχασα να πάρω κεφαλοτύρι.
-Πρόβλημα σου κυρά μου!
-Τι είπες μαρή;

Τελικά οι υπάλληλοι καταλήγουν να κάνουν τους διαιτητές, οι παρευρισκόμενοι προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ ένας άκυρος διαμαρτύρεται που δεν του άνοιξαν καινούργια γραβιέρα. Τέτοιο πράγμα, ούτε στην εφορία περιμένοντας έξω από το ΦΠΑ. Με λίγη τύχη και με αρκετό Amazon Go, το φαινόμενο θα εξαλειφθεί. Απλά μάλλον θα πρέπει να συνοδεύουμε τις γιαγιάδες μας που θα δυσκολεύονται όσο να'ναι με τη χρήση smartphone.

Τέρμα η φαγωμάρα και στα ταμεία

Ειλικρινά, αν το σούπερ-μάρκετ προκαλεί πονοκέφαλο, το 90% είναι εξαιτίας όσων γίνονται στο ταμείο. Από κυράτσες να φωνάζουν ποια προηγείται, μέχρι τυπάδες να γκρινιάζουν αδιάκοπα για τις τιμές και κάποιοι περίεργοι να διαμαρτύρονται που δεν έχει αρκετές νάιλον σακούλες. Αν έχεις περάσει μία κακή μέρα στο γραφείο, το ταμείο του σούπερ-μάρκετ είναι το κατάλληλο σημείο για να καταστρέψεις το τσι σου. Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουμε ευχηθεί να γίνει μία ληστεία για να βγάλουν όλοι τον σκασμό μπας και ηρεμήσει το κεφάλι. Αρκετά με αυτό το φαινόμενο. Έχει καταντήσει αηδία.

Τέρμα στα συγκρουόμενα με καροτσάκια

Ναι ρε φίλε. Στην Ελλάδα, στις εξετάσεις οδήγησης, θα έπρεπε να υπάρχει και δίπλωμα για χρήση καροτσιού σούπερ μάρκετ. Και αυτό, γιατί κάποιοι συμπεριφέρονται με δαύτο όπως ακριβώς και στο τιμόνι του αυτοκινήτου. Κλείνουν διαδρόμους, χτυπάνε τον κόσμο χωρίς καν να ζητήσουν συγνώμη, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο όπου  κάποιοι, έχουν την απαίτηση να μετακινήσουν όλοι οι υπόλοιποι τα δικά τους για να περάσουν οι ίδιοι ανενόχλητοι. Στο Amazon Go παίζουν μόνο σακούλες -τσάντες για την ακρίβεια- έτσι ώστε να αγοράζεις μόνο όσα θες, χωρίς «στούκες» ανάμεσα στα καροτσάκια. Με λίγη τύχη θα σταματήσει και το φαινόμενο όπου βάζουν και τα παιδιά μέσα στα καρότσια να πετάνε τα ντολμαδάκια κονσέρβας δεξιά και αριστερά. Σιχτίρ πια.

Τέρμα και στο ανελέητο shopping

Πόσες φορές έχεις φύγει από το σούπερ μάρκετ, ψωνίζοντας πράγματα που δεν ήθελες; Αυτό κάνουν όμως οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετς. Είναι στημένοι κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπαίνουν όλο και περισσότερα προϊόντα στο καρότσι σου. Και μπορεί ένα μικροπράγμα να κάνει 2 και 3 ευρώ και να μην σου φαίνεται έξοδο, αλλά όταν μαζεύεις 10 τέτοια, η διαφορά φαίνεται στον λογαριασμό. Με το Amazon Go, κάθε φορά που θα βάζεις κάτι στη τσάντα το κινητό σου θα σε ενημερώνει με ακριβέστατη λίστα για το τι έχεις επιλέξει (με την τιμή φυσικά). Οπότε πριν την άφιξη στο check-out, θα κοιτάξεις το κινητό και θα σκεφτείς 2 φορές πριν αγοράσεις κάτι και δεις τον λογαριασμό σου να συρρικνώνεται. Δεν χρειάζεται να φτάσεις σπίτι για να διαπιστώσεις ότι σιχαίνεσαι τις ρυζογκοφρέτες και τις αγόρασες μόνο επειδή «να μωρέ, ήτανε σε σε προσφορά».

Τέρμα και οι τσακωμοί στο πάρκινγκ

Η αλήθεια είναι πως το Amazon Go δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο παρκάρισμα, αλλά μιας και πιάσαμε τις μελανές σελίδες για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, καλό θα ήταν να πούμε και αυτό: δεν χρειάζεται να κάνουμε σαν μπαμπουίνοι όταν ψάχνουμε για θέση πάρκινγκ, λες και θα μας δώσουν χρυσό μετάλλιο. Ο πολιτισμός φαίνεται από τα μικρά πράγματα ρε γαμώτη. Και για να τον κατακτήσεις δεν χρειάζεσαι τη βοήθεια κανενός Amazon Go. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved