Dannebrog: Η σημαία που έπεσε από τον ουρανό

Η ιστορία της παλαιότερης σημαίας στον κόσμο κρατάει από το 1219. Όπως και ο μύθος της.

Σήμερα, 800 χρόνια μετά την περίφημη μάχη των Δανών στην Εσθονία, η κόκκινη σημαία με τον λευκό σταυρό έχει αποκτήσει μια ευρεία χρήση για τους κατοίκους της.  Γενέθλια, κηδείες, εορτασμούς και λίγο-πολύ οτιδήποτε ενδιάμεσα.  Μέχρι σήμερα, σε πολλά σπίτια στη Δανία, οι γονείς μιλούν στα παιδιά τους τον μύθο για το πώς προέκυψε η σημαία της Δανίας. Στις αρχές του 13ου αιώνα, ο Δανός βασιλιάς Valdemar Sejr (Βαλντεμάρ ο Νικηφόρος) οδήγησε τον στρατό του σε μια σταυροφορία στη σημερινή Εσθονία.

Λέγεται ότι είναι η παλαιότερη εθνική σημαία στον κόσμο που χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα, η προέλευση του Dannebrog καλύπτεται από μύθους και μύθους που προέρχονται από τη βασιλεία του Valdemar II. Έχοντας όνειρα βασιλείας για μια δανική αυτοκρατορία που θα αγκάλιαζε τόσο τη Βόρεια όσο και τη Βαλτική Θάλασσα, ο Valdemar είδε τη γερμανική προέλαση στις χώρες της Βαλτικής στο ανατολικό άκρο των θαλασσών –όπου βρισκόταν μια σημαντική εμπορική βάση– ως άμεση απειλή για τα συμφέροντα της Δανίας .

Η ιστορία

Στέλνοντας ένα κάλεσμα σε όλα τα χωριά της Δανίας, ο δανικός ναυτικός στόλος απέπλευσε προς τα ανατολικά σε μια αποστολή να εξασφαλίσει παρουσία στην περιοχή εισβάλλοντας στην Εσθονία. Με τις ευλογίες του πάπα, η αποστολή αναγνωρίστηκε ως γνήσια σταυροφορία κατά των ειδωλολατρών κατοίκων της Εσθονίας. Μετά την απόβαση στο Lyndanisse, οι Δανοί συναντήθηκαν από Εσθονούς ηγέτες που ήρθαν φέρνοντας δώρα και προσποιούμενοι ότι θα παραδοθούν στον στρατό εισβολής. Ωστόσο, στις 15 Ιουνίου 1219, χιλιάδες Εσθονοί εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο στρατόπεδο της Δανών που βρέθηκαν απροετοίμαστοι. Ο στρατός υπέστη τεράστιες απώλειες και ήταν στα πρόθυρα να χάσει τη μάχη. Ήταν τότε που, όπως λέει ο θρύλος, ο αρχιεπίσκοπος Anders Suneson έπεσε στα γόνατα για να προσευχηθεί για ένα σημάδι νίκης.

Σύμφωνα με το θρύλο, η απάντηση στην προσευχή του, μια κόκκινη σημαία με έναν λευκό σταυρό, έπεσε από τον ουρανό. Η σημαία λήφθηκε ως «σημάδι από Το Θεό» και ο βασιλιάς την πήρε στα χέρια του και την κυμάτισε στους απελπισμένους στρατιώτες του, δίνοντάς τους την ελπίδα και το κουράγιο να προχωρήσουν και να κερδίσουν τη μάχη – κάνοντας έτσι την Εσθονία μέρος της Δανικής Αυτοκρατορίας .

Αν και κανένα ιστορικό στοιχείο δεν υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς οι πρώτες αφηγήσεις για το λεγόμενο θαύμα ήρθαν 300 χρόνια αργότερα και διέφεραν με διάφορους τρόπους από τη διάσημη ιστορία, η ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε η εθνική σημαία έχει γίνει μέρος της δανικής λαογραφίας.

 

 

Η Dannebrog μέσα στα χρόνια

Το όνομα «Dannebrog» πιθανότατα προέρχεται από τις φρισικές λέξεις «dan» (κόκκινο) και «broge» (λευκό ύφασμα). Η παλαιότερη συγκεκριμένη πηγή που συνδέει τη σημαία με έναν Δανό βασιλιά είναι βάση ενός ολλανδικού κειμένου που γράφτηκε μεταξύ 1340 και 1370 και που περιέχει τη δανική σημαία ανάμεσα σε έναν κατάλογο με σχεδόν 2.000 οικόσημα από όλη την Ευρώπη. Ο βασιλιάς Valdemar IV ο Νικηφόρος (Valdemar Atterdag) ήταν επομένως πιθανώς ο πρώτος Δανός βασιλιάς που χρησιμοποίησε τη σημαία και είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μεγάλωσε στην αυτοκρατορική αυλή στο Άαχεν (Aix-La-Chapelle) στη σημερινή Γερμανία. Ήταν εκεί που αναμφίβολα συνάντησε το κόκκινο λάβαρο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τον λευκό της σταυρό. Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είναι το όνομα που χρησιμοποιείται στα ευρωπαϊκά εδάφη που κυβερνούσε ο Καρλομάγνος (στέφθηκε το 754) και αποτελεί συνέχεια της αρχικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που υπήρχε μέχρι το 1806 – εκεί ξεκίνησε και ο όρος Κάιζερ λόγω του ότι οι αυτοκράτορες ήθελαν να είναι οι επόμενοι καίσαρες.

Σε ένα τραγούδι που χρονολογείται από το 1500, το ερυθρόλευκο πανό συνδέεται με το όνειρο του αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου για τον σταυρό στη μάχη της γέφυρας έξω από τη Ρώμη το 312 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, ο Κωνσταντίνος, ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας της Ρώμης και ιδρυτής της Κωνσταντινούπολης, λέγεται ότι είδε ένα όραμα του σταυρού του Χριστού πάνω στον ήλιο συνοδευόμενο από τις λέξεις: «In hoc signo vinces» - το Εν Τούτω Νίκα δηλαδή, που καθιέρωσε τον σταυρό ως κυρίαρχο μοτίβο στις σημαίες των σταυροφόρων.

 

constantinethegreatdream

 

Λίγο πριν από το 1200, η ​​κόκκινη σημαία με έναν λευκό σταυρό αντικατέστησε την αρχική, εντελώς κόκκινη σημαία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στην οποία ο αυτοκράτορας επέβαλε έναν λευκό σταυρό όταν ξεκίνησε τις σταυροφορίες. Πολύ πριν γίνει η εθνική σημαία της Δανίας, η ερυθρόλευκη σημαία χρησιμοποιήθηκε από το Πορτογαλικό Τάγμα του Χριστού κατά τη διάρκεια μιας σταυροφορίας των αρχών του 14ου αιώνα κατά των Μαυριτανών, καθώς και υιοθετήθηκε από το Δουκάτο της Σαβοΐας, τώρα μέρος της Γαλλίας, και χρησιμοποιήθηκε με παρόμοιο τρόπο για να δώσει στις σταυροφορίες την απαρχή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved