Η Αφρικανική σκόνη που φεύγει και η «Ψυχρή Λίμνη» που έρχεται

Ακούμε για ψύχρα αλλά η ζέστη δεν λέει να φύγει.

Επιτέλους, έφτασε η στιγμή να αποχωρήσει η Αφρικανική σκόνη και να καθαρίσει λίγο το τοπίο στην Ελλάδα. Το περιμέναμε με ανυπομονησία και τελικά θα γίνει πραγματικότητα, ακόμα και αν η θερμοκρασία δεν δείχνει να υποχωρεί.

Ποια μέρα είχαν πει ότι θα έφευγε η Αφρικανική σκόνη;

Θα περίμενε κανείς ότι από τη στιγμή που θα έφευγε αυτή η κινητή λάσπη από την ατμόσφαιρα της Ελλάδας, θα βλέπαμε επιτέλους μια πιο ψυχρή μέρα. Σύμφωνα όμως με τους Έλληνες μετεωρολόγους, ο υδράργυρος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο, όταν και θα γνωρίσουμε την Ψυχρή Λίμνη.

 

 

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του «ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού, θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά».

 

Τι είναι η Ψυχρή Λίμνη

Πρόκειται για εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες, που αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες.

Εν ολίγοις, η Ψυχρή Λίμνη είναι μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved