Πού βρίσκονται oι πραγματικοί dunes που ενέπνευσαν την ταινία Dune

Και πώς μπορείς να τους επισκεφθείς.

 

Το Dune 2 είναι η ταινία της χρονιάς και αυτό μάλλον ήταν το αναμενόμενο. Εν προκειμένω δεν θα αναλύσουμε τους λόγους που έγινε αυτό, αλλά το τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αυτή την επιτυχία, καθώς ναι υπάρχουν πραγματικά dunes, όπου στα ελληνικά εννοούμε τους αμμόλοφους. Η έμπνευση, λοιπόν, για τον πλανήτη-έρημο Arrakis του Dune βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή της βορειοδυτικής ακτής του Ειρηνικού.

Τα εμβληματικά τοπία του Ουάντι Ραμ στην Ιορδανία και η έρημος Ναμίμπ της νότιας Αφρικής θεωρούνταν η έμπνευση πίσω από τον φανταστικό κόσμο του Arrakis στο έπος επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert, Dune το1965. Ωστόσο, η αληθινή προέλευση της φαντασίας του Herbert βρίσκεται στις ακτές του Όρεγκον, της παράκτιας της πολιτείας Όρεγκον των ΗΠΑ.

Έχουν διαμορφωθεί μέσα στους αιώνες από το νερό και τους ανέμους που έχουν ταχύτητα 100 μίλια την ώρα, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη έκταση εύκρατων παράκτιων αμμόλοφων της Βόρειας Αμερικής. Ωστόσο, αυτά τα φυσικά θαύματα εξαφανίζονται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Dune: Γιατί οι αμμοσκώληκες είναι τόσο σημαντικοί;

 

Επιστήμη, όχι φαντασία

Καθώς οι Ευρωπαίοι άρχισαν να εγκαθίστανται κατά μήκος της κεντρικής ακτής του Όρεγκον κατά τη διάρκεια του 1700 και του 1800, αντιμετώπισαν μια σημαντική πρόκληση: τη φυσική κίνηση των αμμόλοφων. Η άμμος κατάπιε δρόμους, αυτοκινητόδρομους και σπίτια. «Οι έποικοι δεν έβλεπαν τους αμμόλοφους ως πολύτιμους», λέει η ειδικός στους αμμόλοφους Dina Pavlis συγγραφέας του Secrets of the Oregon Dunes. 

To popcorn bucket του Dune είναι τόσο creepy όσο τα σκουλήκια του franchise

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ άρχισε να φυτεύει ιτιές και γρασίδι γύρω από τους αμμόλοφους για να τους εμποδίσει να μετακινηθούν. Το beachgrass είχε μεγάλη επιτυχία και το1953, ο Χέρμπερτ πήγε στην πόλη της Φλόρενς του Όρεγκον, κοντά στο βόρειο άκρο των αμμόλοφων, για να ερευνήσει το θέμα  και να γράψει ένα άρθρο, το οποίο δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, η εμπειρία επηρέασε βαθιά τον Χέρμπερτ

«Με γοήτευσαν οι αμμόλοφοι», είπε ο Χέρμπερτ σε μια συνέντευξη το 1969. «Οι αμμόλοφοι είναι σαν κύματα».

 

Πώς να επισκεφτείς τους αμμόλοφους του Όρεγκον

Οι θαυμαστές της ταινίας δεν χρειάζονται διαστημόπλοιο για να επισκεφτούν το αρχικό Arrakis. Μπορείς να εξερευνήσεις τις περιοχές South Jetty και Goosepasture - δύο μέρη που επισκέφτηκε ο Herbert. Παρά την επιτυχία του Dune, η περιοχή δεν δέχεται πολλούς τουρίστες. Αλλά η Pavlis λέει ότι αυτό φαίνεται να αλλάζει, ειδικά με την κυκλοφορία της νέας ταινίας, Dune: Part Two. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved