Αυτές είναι οι πέντε χώρες που πίνουν το περισσότερο αλκοόλ στην Ευρώπη

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Μας αρέσει το ποτάκι στην Ελλάδα, ωστόσο στην κεντρική Ευρώπη αρέσει περισσότερο σύμφωνα με νέα δεδομένα. Όπως προέκυψε, λοιπόν από έρευνα που διενεργήθηκε από το ιρλανδικό Συμβούλιο Ερευνών και Υγείας η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ γίνεται στη Λετονία. Ναι, είναι γεγονός είναι οι πρώτοι πότες παγκοσμίως. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις 38 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με επικεφαλής το Συμβούλιο Ερευνών Υγείας της Ιρλανδίας και οι αριθμοί βασίζονται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα από κάθε χώρα.

Απώλεια βάρους: Έχει σημασία τι ώρα τρώμε;

Οι πέντε πρωταθλητές του αλκοόλ

Η Λετονία είναι η χώρα που καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ, με 12,2 λίτρα ετησίως κατά μέσο όρο ανά άτομο. Ακολουθούν, Λιθουανία 12,1 λίτρα, η Τσεχία 11,6 λίτρα, η Εσθονία 11,1 λίτρα και η Αυστρία 11,1 λίτρα ολοκληρώντας την πρώτη πεντάδα. Ακόμη να σημειώσουμε ότι οι αριθμοί βασίζονται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα από κάθε χώρα. Το 2021, ο μέσος όρος μεταξύ των 38 χωρών ήταν 8,6 λίτρα αλκοόλ που καταναλώθηκε ανά άτομο.

Στην Ιρλανδία ο μέσος όρος για το 2023 ήταν 9,9 λίτρα, που σημείωσε μείωση 2,2% από το 2022, ωστόσο εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο του ιρλανδικού Υπουργείου Υγείας να μειώσει την κατά κεφαλήν την κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα και να τη φτάσει στα 9,1 λίτρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος όρος που σημειώθηκε ήταν 10 λίτρα ανά άτομο για το 2023, και  βρίσκεται στη 15η θέση στην κατάταξη, ενώ στις ΗΠΑ που η κατανάλωση είναι 9,5 λίτρα κατά μέσο όρο είναι στη 18η. Η Τουρκία καταγράφηκε ως η χώρα με τη χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ κατά κεφαλήν, με τον μέσο Τούρκο να καταναλώνει 1,4 λίτρα.

Τελικά ποιο είναι το πιο υγιεινό φρούτο;

Η θέση της Ελλάδας

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ είναι χαμηλά στη λίστα, αφού βρίσκεται στην 33η θέση με 6,3 λίτρα κατανάλωση κατά κεφαλήν. Συνεπώς είμαστε αρκετά κάτω σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης -κατί το οποίο είναι θετικό δείγμα.

Σημαντικό είναι ακόμη ότι έρευνα του «The Abbeycare Foundation», η οποία ανέλυσε δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από όλη την Ευρώπη, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε όλη την Ευρώπη είναι 43% υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Μια έκθεση του ΠΟΥ νωρίτερα φέτος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, κατά 0,5 λίτρα μεταξύ 2010 και 2020, ακόμη και με αυξήσεις που καταγράφονται σε ορισμένες χώρες.

 ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved