Στη Molly Malone δεν αξίζουν επισκέπτες που θέλουν το κακό της

Το πιο διάσημο ιρλανδικό άγαλμα έχει έναν μεγάλο εχθρό: Τους ξένους τουρίστες.

Από το πολύ «πιάσιμο» καταστρέφεται άγαλμα στο Δουβλίνο. Και φυσικά ο λόγος για το χάλκινο άγαλμα της τοπικής λαϊκής ηρωίδας Molly Malone, που δεσπόζει στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Η ιστορία συνοπτικά έχει ως εξής: Οι επισκέπτες ποζάρουν για φωτογραφίες με το εκτεθειμένο στήθος του αγάλματος, καθώς φέρνει καλή τύχη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέρος του αγάλματος να έχει ξεθωριάσει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι και ένα λογικό σενάριο, καθώς λέγεται ότι το εκτεθειμένο στήθος φέρνει καλή τύχη, το παράδοξο είναι ότι κάποιοι από τους τουρίστες παρεκτρέπονται.

Πώς το Δουβλίνο απέκτησε ποτάμι στο οποίο έρεε ουίσκι

Ένα άγαλμα, ένας συμβολισμός και το χαμένο νόημα

Το ζήτημα εδώ δεν είναι το ξεθώριασμα, αλλά ο εκφυλισμός που διακρίνει μερικούς από τους επισκέπτες του μνημείου, που με τη συμπεριφορά τους το αμαυρώνουν. Ειδικότερα, η Tilly Cripwell, φοιτήτρια που παίζει μουσική κοντά στο άγαλμα, έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να τερματιστεί αυτό που λέγεται «μισογυνιστική παράδοση».

Σύμφωνα με όσα είπε στην Telegraph: «Πολλοί άνθρωποι κραυγάζουν γύρω της, τη φιλούν στο μάγουλο, τη φιλούν το στήθος της, όλα αυτά είναι ακατάλληλα. Την υποβιβάζουν σε αυτόν τον χλευασμό και δεν της δίνουν το στάτους του εθνικού θησαυρού».

Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε λόγο για δύο ειδών συμπεριφοράς αφενός για τους τουρίστες που δεν έχουν καμία αγωγή για να μπορέσουν να συμπεριφερθούν καταλλήλως σε ένα μνημείο, αλλά και τους υπεύθυνους για την προστασία της πόλης. Δεν μπορεί ο καθένας να μπορεί με τέτοια ευκολία να μπορεί να αμαυρώνει ένα πολιτιστικό μνημείο χωρίς να υπάρχει η σωστή φύλαξη από τους αρμόδιους. Θα έπρεπε να υπάρχουν μέτρα φύλαξης από την αστυνομία. Επίσης, τι να σχολιάσουμε για το τα φιλιά στο άγαλμα, τα λόγια είναι περιττά.

Η ιρλανδική pub πάντα ξεχωρίζει από την κλασική μπιραρία

Ο Ray Yeates, υπεύθυνος του τμήματος τεχνών στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου, δήλωσε: «Το Συμβούλιο εξετάζει ποια μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά για την προστασία του αγάλματος και πρόσφατα πραγματοποίησε επισκευές λόγω βανδαλισμών. Η Molly Malone είναι μια σημαντική προσωπικότητα στη λαογραφία του Δουβλίνου και αυτό το άγαλμα και όλη η δημόσια τέχνη πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».

Ποια είναι η Molly Malone

Η Molly Malone είναι φιγούρα από την ιρλανδική λαογραφία. Πρόκειται για πρωταγωνίστρια ενός τραγουδιού για μια κοπέλα που πουλάει όστρακα και μύδια από μια χειράμαξα στην «όμορφη πόλη του Δουβλίνου». Το χάλκινο γλυπτό με τη Molly να σπρώχνει το καρότσι της, από την Ιρλανδή καλλιτέχνη Jeanne Rynhart, στήθηκε στην Grafton Street το 1988 ως μέρος των εορτασμών της χιλιετίας του Δουβλίνου. Μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση το 2014.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved