Assosiated Press Γιατί ανησυχεί ο κόσμος ότι έρχεται νέο «κραχ»;

Οι παγκόσμιοι ηγεμόνες πούλησαν μαζικά μετοχές,δημιουργώντας ανασφάλεια στον κόσμο. Μήπως όμως δεν είναι κίνηση απελπισίας αλλά τεράστια ευκαιρία;

Δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια από την σκοτεινή εκείνη 4ετία (2008-12), όταν η οικονομική κρίση είχε χτύπησε την τσέπη του κόσμου και τις ελπίδες του, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ. Και όσο να είναι εκείνες τις εικόνες δεν θέλουμε να τις ξαναζήσουμε.

O Michael Burry του Big Short δίνει μία λακωνική συμβουλή σε όλους

Τι έγινε όμως και επέστρεψε ξαφνικά ο φόβος για νέα κρίση;

Και εκεί που όλα έμοιαζαν ήρεμα στον οικονομικό χάρτη, ξαφνικά δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες, τύπου Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Τζεφ Μπέζος -δηλαδή δύο άντρες που βρίσκονται στο top5 των πλουσιότερων παγκοσμίως-  αλλά και πολλοί ακόμα προχώρησαν σε πώληση μαζικών μετοχών, πυροδοτώντας την βόμβα ότι ίσως και να έρχεται νέα κρίση.

 

 

Για παράδειγμα, ο Τζεφ Μπέζος «ξεφορτώθηκε» 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Amazon μόνο αυτόν τον μήνα, την ίδια ώρα που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ προχώρησε σε πώληση περίπου 1,4 εκατομμύρια μετοχών της Meta αξίας περίπου 638 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν ήταν μονάχα δύο θα έλεγε κανείς πως ήταν τυχαίο, την ίδια σκέψη ωστόσο είχαν και άλλοι μεγιστάνες, όπως ο Λίον Μπλακ της Apollo Global Management ο οποίος πούλησε μετοχές αποβάλλοντας 172,8 εκατομμύρια δολάρια.

Τι είδαν όμως οι μεγιστάνες και προχώρησαν σε αυτές τις μαζικές πωλήσεις; Φοβήθηκαν τόσο πολύ και φρόντισαν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους υπό το άγχος ότι πλησιάζει νέα οικονομική κατάρρευση, ή απλώς το είδαν σαν ευκαιρία;

Το «Κραχ» της Wall Street: Η απαρχή μιας παγκόσμιας καταστροφής

Η αστάθεια των αμερικανικών εκλογών γεννάει ευκαιρίες

Μια βασική αρχή που ακολουθεί κάθε οικονομολόγος και κατ’ επέκταση οι «καρχαρίες» της Wallstreet είναι να διαβλέπουν πότε είναι ευκαιρία να αγοράσουν φθηνά και πότε να πουλήσουν ακριβά. Με τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές να είναι δεδομένο ότι ετοιμάζονται να προκαλέσουν οικονομική αναστάτωση και αστάθεια, είναι το πλέον ευνοϊκό περιβάλλον για κάθε επενδυτή που θέλει να αγοράσει φθηνά. Αυτή τη στιγμή η μετοχή της Meta έχει εκτιναχθεί στα ύψη (186%), το ίδιο και εκείνη της Amazon (90%) επομένως δεν είναι καθόλου τυχαίες οι κινήσεις αυτές, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές.

 

Στην Ελλάδα έχουμε ακριβή βενζίνη αλλά το πρόβλημα είναι αλλού

Πριν τις προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ, το «καθεστώς» Ντόναλντ Τραμπ είχε ταχθεί καθαρά υπέρ της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ όταν τον διαδέχθηκε ο Τζο Μπάιντεν ήταν το πετρέλαιο εκείνο που ήταν σε πρώτο πλάνο, γεγονός που δημιούργησε από μόνο του μια μίνι αστάθεια μέχρι να παγιωθούν τα νέα δεδομένα της αγοράς.

Όπως και να ‘χει οι μαζικές πωλήσεις δεν έχουν να κάνουν με επικείμενους φόβους περί «κραχ» αλλά ξεκάθαρα με μεγάλη οικονομική ευκαιρία να πουλήσουν ακριβά πριν τις εκλογές.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved