Πώς αισθάνεσαι που ζεις σε μια από τις Top 20 Δημοκρατίες παγκοσμίως

Αν είσαι Έλληνας πολίτης, ζεις σε μια από τις πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου. 

Σε άλλα νέα η χώρα μας χαρακτηρίστηκε ως μία από τις είκοσι καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου και αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάθε λόγο να πανηγυρίζουμε (;). Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς προέκυψε η λίστα, καθώς με βάση τα όσα συμβαίνουν κατά καιρούς στην κοινωνία μας αναρωτιόμαστε πώς τα πάνε οι υπόλοιπες χώρες. Και αν κρίνουμε από τα δική μας κατάταξη δεν τα πάνε και πολύ καλά, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει αναφερθεί η λέξη πλουραλισμός για τη χώρα μας.

Ειδικότερα, στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 κατέταξε την Ελλάδα το περιοδικό «Economist» στην ετήσια έκθεση «Democracy Index» για το 2023, φέρνοντας τη χώρα μας μία κατηγορία πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες όπως τη γειτονική Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, που χαρακτηρίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες».

Θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι προορισμός στο dark tourism;

 

Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 8,14 στα 10, καταλαμβάνοντας την εικοστή θέση ανάμεσα στις συνολικά 167 χώρες και περιοχές που εξετάζει ο βραχίονας «Intelligence Unit» του «Economist». «Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγο να πανηγυρίζει», αναφέρεται στην έκθεση. Η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες δημοκρατίες που βελτίωσαν τον βαθμό τους σε σχέση με το 2022, κατά 0,17 μονάδες. Το ωραιότερο όμως σημείο που είδαμε στη λίστα είναι ότι πέτυχε το απόλυτο 10 στην υποκατηγορία για τη διεξαγωγή εκλογών και τον πλουραλισμό.

Ακόμη περισσότερο απορίας άξιον ότι σύμφωνα με το «Economist» όλες τις ηπείρους πλην της Ευρώπης οι μετρήσεις είναι χειρότερες σε σύγκριση με το 2022. Μάλιστα γίνεται και ειδική αναφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αναδεικνύοντας ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες της διασποράς διευκολύνονται να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής, ενώ προηγουμένως θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι αν δεν ψηφίσει ο μέσος Έλληνας που κατοικεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε ποιο εκλογικό αποτέλεσμα είναι έγκυρο;

Το Μετρό θα είναι πάντα ένα στολίδι της καθημερινότητάς μας

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα έχουν προκύψει η μέση παγκόσμια βαθμολογία για το 2023 ήταν 5,23, που συνιστά το χειρότερο μέσο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη. Η Δυτική Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως η πιο δημοκρατική περιοχή στον κόσμο, καθώς το 71% των χωρών της θεωρούνται «πλήρεις δημοκρατίες».  Άρα πρέπει να αισθάνεσαι τυχερός και ας μην το ξέρεις.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved