Τον επόμενο Μέγα Αλέξανδρο πρέπει να τον σκηνοθετήσει ο Σωτήρης Τσαφούλιας

Μερικές σκέψεις με αφορμή το trailer του νέου Alexander: The Making of a God.

Σε περίπτωση που δεν το έχετε πάρει είδηση, βγήκε το trailer του πολυαναμενόμενου Alexander: The Making of a God που θα κυκλοφορήσει στο Netflix στις 31 Ιανουαρίου. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μας έχεις πείσει από την ανακοίνωση και μόνο. Ίσως επειδή φέρνουμε στο μυαλό μας το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ με την Κλεοπάτρα, που φρόντισαν να ρίξουν μια δυνατή σφαλιάρα στην ιστορία. Και καλά οι ξένες παραγωγές. Εδώ τι γίνεται;

 

 

Εδώ λοιπόν, μετά από σκέψη και περισυλλογή, λέμε πως η επόμενη παραγωγή για τον Αλέξανδρο τον Γ’, πρέπει να είναι μία ελληνική παραγωγή. Όχι απαραίτητα επειδή πρέπει να κορδωθούμε περίτρανα που τον έχουμε πρόγονο, αλλά επειδή μέχρι και σήμερα παραμένει μία φυσιογνωμία που έχει εμπνεύσει χιλιάδες ιστορικούς στον κόσμο. Παρότι έχουν προσπαθήσει να βγάλουν ένα σωρό απόψεις γύρω από τον βασιλιά της Μακεδονίας, από το ότι ήταν δυνάστης και τύραννος μέχρι στυγνός δολοφόνος, η φιγούρα του Αλέξανδρου συνεχίζει να είναι το επίκεντρο πολλών ιστορικών. Γιατί λοιπόν να μην γινόταν μία παραγωγή δικής μας, αλλά παρουσιάζοντας τα γεγονότα όπως τα έχουμε διαβάσει από τον Αρριανό της Νικομήδειας, το Νέαρχο και τον Διόδωρο;

 

alexander34

 

Επίσης, στο δικό μας μυαλό, η ιστορία του Αλέξανδρου, από την άνοδό του στο θρόνο μέχρι το τέλος της ζωής του και την μάχη των Διαδόχων, είναι ουσιαστικά μία πολεμική ιστορία. Είναι μία ιστορία που οφείλει να μείνει πιστή στις περιγραφές, επειδή εκτός από το θάρρος και την ιδιοφυία του Αλεξάνδρου στο πεδίο της μάχης, παρουσιάζει και το πολιτιστικό ελληνιστικό στοιχείο, που ταξίδεψε από την Μακεδονία στην Αλέξανδρεια μέχρι την Βαβυλώνα και τον ποταμό Ευφράτη. Το αν κάποιος θέλει να κορδωθεί για αυτό και να χτυπήσει περίτρανα το στήθος του, είναι κάτι άλλο. Όμως συνέβη. Ένας άνθρωπος, κατάφερε και οδήγησε τα στρατεύματά του μέχρι την άκρη του γνωστού κόσμου και ενέπνευσε δεκάδες άντρες που θέλησαν να κάνουν το ίδιο – ανάμεσά τους ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Φρειδερίκος Β’, ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Είναι η ιστορία ενός στρατού που, χωρίς να το ξέρει, έγινε ένας στρατός καταγραφής γεγονότων δύο ηπείρων, που άφησαν τις μάχες τους να μιλήσουν για τους ίδιους και συγκεντρώθηκαν γύρω από το όνομα του βασιλιά τους, που συνήθιζαν να τον αποκαλούν με το μικρό του. «Αλέξανδρε».

 

 

Αν θα θέλαμε κάποιον να αναλάβει αυτό τον άθλο, γιατί είναι άθλος, είναι σκηνοθέτες που τυγχάνει να είναι και διαβασμένοι. Ο πρώτος που μας ήρθε στο μυαλό, είναι ο Σωτήρης Τσαφούλιας. Επειδή έχει τύχει να συζητήσουμε μαζί του, να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις τους, είναι ένας άνθρωπος που εκτός από πετυχημένος σκηνοθέτης είναι και λάτρης της ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που έχει διαβάσει και συνεχίζει να διαβάσει και που αυτή ακριβώς η αντίληψη του γύρω από πρόσωπα και χαρακτήρες -γιατί και ο Αλέξανδρος χαρακτήρας είναι- κάνουν ξεχωριστό το πώς μπορεί να τους ζωντανέψει στην μικρή ή την μεγάλη οθόνη. Επίσης, ξέρουμε από τώρα ότι θα δώσει την απαραίτητη ατμόσφαιρα σε συγκεκριμένες αφηγήσεις και κομμάτια της ιστορίας του Αλέξανδρου, που θα επιτρέψει στον κόσμο να τον γνωρίσει όπως μας έχει συστηθεί μέσα από τα ιστορικά κείμενα. Και όχι όπως τον φαντάζονται κάποιοι.

Σε κάθε περίπτωση, κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει και μία παραγωγή από δική μας πλευρά. Και ευελπιστούμε να δοθεί σε ένα τέτοιο project, όλη τη λεπτομέρεια και την προσοχή που απαιτείται.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved