pexels Γιατί δεν πρέπει να φοράς γυαλιά ηλίου όταν οδηγάς;

Το κάνουμε σχεδόν όλοι αλλά υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος.

Για το πόσο σημαντικά είναι τα γυαλιά ηλίου δεν είναι η πρώτη φορά που θα διαβάσεις. Βοηθούν στην προστασία των ματιών από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου και χωρίς αυτά αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων όπως η εκφύλιση της ώχρας κηλίδος, ο καταρράκης και ούτε καθεξής. 

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που δεν αποχωρίζονται ποτέ τα γυαλιά ηλίου από το πρόσωπό τους, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Τι μπορεί να συμβεί μέσω αυτής της πρακτικής; O μη αποχωρισμός των γυαλιών ηλίου κρατάει τις κόρες των ματιών μας διεσταλμένες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό εκθέτει ολόκληρο το οπτικό μας σύστημα σε λιγότερο φως και μπορεί να μειώσει την ικανότητα του αμφιβληστροειδούς μας να προσαρμόζεται γρήγορα σε συνθήκες πιο έντονου φωτός.

 

 

Επιπλέον, έρευνα από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής διαπίστωσε ότι το φως είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός φυσικού ρυθμού και όταν τα μάτια δεν έχουν αρκετό φως μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών και να οδηγήσει σε υπνηλία. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για το 2023, το 26% των Ελλήνων οδηγών έχει την εντύπωση ότι έχει αποκοιμηθεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο τιμόνι ενώ στους 2 στους 10 οδηγούς έχει εμπλακεί -ή παραλίγο να έχει- σε ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στη χώρα μας δεν προβλέπει κάποια απαγόρευση σχετικά με τα γυαλιά ηλίου. Σε άλλες χώρες, ωστόσο, αυτό το αξεσουάρ απαγορεύεται όταν δεν επικρατεί ηλιοφάνεια, με τους παραβάτες να τιμωρούνται με πρόστιμα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved